5 namirnica koje su zdravije kad se skuhaju

Vrijeme je idealno za roštiljanje i rođendane na otvorenom kad pripremamo svježe povrće za grickanje ili za roštiljanje. Prutićima od povrća s ukusnim umacima nitko neće moći odoljeti, no ako neko od povrća bacite malo na roštilj bit će još zdravije i ukusnije. Kojih 5 povrtnih namirnica je zdravije kad se prije jela bar kratko termički obrade?

Rajčice
Rajčice imaju posebno jake stanične opne i zbog njih je tijelu jako teško razgraditi ih i iz stanica izvući antioksidant likopen. Kad se rajčica kuha, stanične opne se raspadnu i likopen je slobodan za apsorpciju.

Bundeva
U bundevi ima mnogo beta-karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Taj antioksidant se lakše usvaja u tijelo ako je bundeva kuhana. Ako želite maskimalno iskoristiti bundevu i jesti ukusno napravite od nje gustu juhu ili curry umak. Važno je svakako da u jelo dodate maslac ili ulje jer se ovaj vitamin mora otopiti u masnoći kako bi ga tijelo usvojilo. Super ideja za popečke od bundeve…

Šparoge
Ove duguljaste biljke sadrže puno vitamina A, C i E kao i folnu kiselinu. Kao i rajčica i šparoga ima čvrste stanične opne pa su vitamini iz nje najdostupniji kad se šparoge barem kratko propirjaju. Zanimljive recepte sa šparogama pronađite OVDJE.

Špinat
Špinat je jako zdrav i, mada se na taj način još uvijek ne jede često, ukusan je i kao salata. No, ako želite iskoristiti željezo i vitamin B koji se nalaze u njemu, najbolje je kratko ga prokuhati ili obariti. Mudro je to napraviti i kod pripreme smoothiea. Smije li se špinat zagrijavati pročitajte OVDJE.

Mrkve
Kao i bundeva, mrkve su poznate po beta-karotenu kojem se pripisuju blagotvorna djelovanja na zdravlje očiju i kože. Stoga je zaista korisno ovu namirnicu prethodno termički obraditi kako bi tijelo moglo iskoristiti beta-karoten. Naravno da nije loše pojesti i svježu mrkvicu, posebice ako je naribamo na salatu i začinim uljem, no dobro je povremeno pojesti i kuhanu mrkvu.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

10 namirnica koje vaše zube štite od karijesa

Australski stomatolog Steven Lin, autor knjige The Dental…

Krem-juha od mrkve i đumbira

Juha žive boje i orijentalnog okusa grije aromatičnim…

Top 4 namirnice u travnju

Najboljeg je okusa i kvalitete mlado povrće ubrano…

Pročitajte i:

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi u svim zemljama jednako su "slabi" na…

djevojčica odbija jesti hranu

Ako imate dijete izbirljivo u hrani, ovo je za vas! Bojimo se da nemamo dobre vijesti!

Najnovije istraživanje pokazalo je kako mali izbirljivci teško mijenjaju navike te da izbirljivost u jelu…

bounty torta

Morate probati ovu savršenu tortu poznatog domaćeg food blogera

Jede vam se nešto slatko? Ovaj će desert nadmašiti sva vaša očekivanja, posebice ako ste…

djeca i kaka da zavole povrće

Prva dama Sanja Musić Milanović upozorava: 'Naša su djeca po ovom najlošija u Europi!'

I dok su rezultati prehrambenih navika i prakticiranja tjelesne aktivnosti kako-tako zadovoljavajući kod mlađe djece,…