Tart od lisnatog tijesta sa šparogama
Sastojci za 4 osobe: 250 g lisnatog tijesta, 3 jaja, 1 vezica zelenih šparoga, 2 tikvice, 2 žlice ulja, 100 g na tanko narezane kuhane šunke, sol, papar, 50 g nasjeckanih sušenih rajčica u ulju, 75 g parmezana
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini. Odrežite rubove tijesta u širini od 1 do 1,5 cm. Umutite 1 jaje pa njime premažite odrezane rubove i zalijepite ih na rubove tijesta tako da dobijete graničnike. Tijesto prebacite na lim za pečenje pa ga cijelog premažite jajem. Vilicom na više mjesta probodite tijesto pa ga pecite u pećnici 8 do 10 minuta.
- Šparoge operite, ogulite i donji drvenasti dio odrežite. Tikvicu očistite te je narežite po dužini gulilicom za krumpire. Pecite tikvicu na grill-tavici u ulju oko 2 minute. Šunku narežite na trake.
- Umutite i začinite 2 jaja. Tikvice, šparoge, šunku i sušenu rajčicu raspodijelite na tijesto. Prelijte sve jajima. Po cijelom tartu naribajte parmezan. Pecite u pećnici 10 do 15 minuta dok se jaja ne ispeku. Poslužite toplo sa zelenom salatom.
Juha od šparoga
Sastojci za 4 osobe: 700 g bijelih šparoga, 1 l temeljca, 1 žličica šećera, 2 žlice maslaca, ½ limuna, ½ vezice vlasca, 30 g brašna, 8 tankih listova pancete, 1 žumance, 90 g vrhnja za kuhanje, sol, papar
- Šparoge ogulite i narežite na komade. Zakuhajte temeljac sa šećerom, 1 žličicom maslaca i oguljenim ostacima šparoga. Kuhajte 15 minuta pa procijedite. U lonac s juhom dodajte narezane šparoge koje kuhajte 12 do 15 minuta. Izvadite ih iz juhe i stavite po strani.
- Naribajte koricu i istisnite sok polovice limuna. Operite vlasac i nasjeckajte ga.
- Preostali maslac otopite, dodajte brašno, kratko pržite pa zalijte juhom. Kuhajte sljedećih 15 minuta i maknite s vatre.
- Pržite pancetu. Umutite žumance i vrhnje pa miješajući ulijte u juhu. U juhu dodajte i šparoge, posolite, popaprite, dodajte limunov sok i koricu. Tanjur s juhom ukrasite prženom pancetom.
Proljetna pasta sa šparogama
Sastojci za 4 osobe: 150 g malih, smeđih šampinjona, 150 g mahuna mladog graška, 250 g zelenih šparoga, 1 žlica maslaca, 100 ml povrtnog temeljca, 200 g zamrznutog graška, sol, papar, 400 g tankih rezanaca, 50 g parmezana, kopar
- Očistite šampinjone i mahune mladog graška. Šparoge operite, ogulite donju trećinu pa drvenasti donji dio odrežite. Zagrijte maslac u tavici, na njemu kratko popržite gljive. Mahune prerežite po dužini i dodajte zajedno sa šparogama, kratko pirjajte. Zalijte juhom pa sve krčkajte 8 minuta. Na pola kuhanja dodajte zamrznuti grašak, začinite.
- U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente u puno posoljene vode. Tjesteninu stavite na tanjure, na nju stavite povrće u umaku. Na tjesteninu naribajte parmezan i sve ukrasite grančicama kopra.
Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia
5 načina kako odgajati visoko osjetljivu djecu
Ista prabaka: Kako je princeza Charlotte izgledala kroz godine na portretima koje tradicionalno fotka Kate Middleton
6 fraza koje roditelji ne bi smjeli govoriti djeci
3 provjerena načina za sprječavanje tantruma kod djece
7 načina kako bebi pomoći kod zatvora: Ako je stolica jako tvrda, u malim kuglicama, evo što trebate činiti