Smije li se špinat ponovno zagrijavati? Što je na kraju istina, a što mit?

Stvaraju li se u špinatu otrovne tvari ako se ponovno zagrijava? Ovo pitanje muči mnoge majke i nisu na kraju sigurne u odgovor. Jer naše su mame bez problema zagrijavale špinat i ostali smo živi...

Nakon ručka je ostalo špinata na mlijeku dovoljno i za večeru. Mnoge majke će iz opreza taj špinat baciti jer su pročitale, a i opće je poznato, da se jednom kuhani špinat više ne smije zagrijavati. No, što je zaista točno u toj teoriji, a što je mit?

U ovoj preporuci doista ima istine zbog kemijskih reakcija koje se događaju u špinatu nakon kuhanja. Listovi špinata tijekom rasta iz zemlje povlače mnogo nitrata. To samo po sebi nije problem i potpuno je bezopasno. Ali kad skuhani špinat dugo stoji na sobnoj temperaturi mikroorganizmi počnu pretvarati nitrat u nitrit. U kontaktu s bjelančevinama nitrit se pretvara u nitroamin koji ima kancerogeno djelovanje.

 

Brzo zagrijte, a ostatke spremite u hladnjak

Savjet da se špinat ne smije ponovno zagrijavati potječe iz vremena kad nije bilo hladnjaka. Danas to više ne vrijedi. Skuhani špinat treba brzo ohladiti, pokriti, odmah pospremiti u hladnjak te najviše jednom ponovno zagrijati. Pridržavate li se ovog savjeta, nećete štetiti svom zdravlju. Možete ga zagrijati i u mikrovalnoj pećnici.

Važno! Špinat zagrijte brzo i nemojte ga dugo održavati toplim jer ćete tako spriječiti pretvaranje nitrata u nitrit. Također pripazite s kuhanjem špinata za bebe. Radije ga kuhajte sami i potrošite odmah jer su male bebe osjetljivije i mogu jače reagirati.

Istina o željezu i Popaju

Koliko smo samo puta spomenuli hrabrog i snažnog Popaja kad je trebalo nagovoriti dijete da pojede "to zeleno" na tanjuru? Nažalost špinat uopće nema neku zavidnu količinu željeza u svom sastavu. Navodno je jedan kemičar koji se oko 1890 godine bavio analizom špinata, na krivo mjesto u brojci stavio zarez i otada se legenda samo širi da špinat obiluje željezom.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

10 namirnica koje vaše zube štite od karijesa

Australski stomatolog Steven Lin, autor knjige The Dental…

5 namirnica koje su zdravije kad se skuhaju

Vrijeme je idealno za roštiljanje i rođendane na…

Losos sa špinatom

Losos je bogat proteinima, omega-3 masnim kiselinama te…

Pročitajte i:

Ida Prestar

Pjevačica lako riješila problem koji muči mnoge roditelje

Donosimo i 14 trikova poznate domaće stručnjakinje, dr. sc. Darije Bender Vranešić, kako povećati zastupljenost…

dijete jede sladoled

Napravite jednostavni čokoladni sladoled sa sirovim sastojcima

Ovo je definitivno najzdraviji sladoled za vaše dijete!

žudnja za slatkim

'Kako sam promijenila život u šest tjedana!'

Postoji vrlo jednostavan, biokemijski razlog zašto toliko volimo slatku, ali i masnu hranu! Teško nam…

Tina Uglješić, autorica bloga Zelenarium o sirovoj hrani

Upoznajte majku koja već osam godina jede samo sirovo!

Iako u njezinoj obitelji sirovu hranu prakticira samo ona, djeca - zahvaljujući tome - ipak…