Smije li se špinat ponovno zagrijavati? Što je na kraju istina, a što mit?

Stvaraju li se u špinatu otrovne tvari ako se ponovno zagrijava? Ovo pitanje muči mnoge majke i nisu na kraju sigurne u odgovor. Jer naše su mame bez problema zagrijavale špinat i ostali smo živi...

Nakon ručka je ostalo špinata na mlijeku dovoljno i za večeru. Mnoge majke će iz opreza taj špinat baciti jer su pročitale, a i opće je poznato, da se jednom kuhani špinat više ne smije zagrijavati. No, što je zaista točno u toj teoriji, a što je mit?

U ovoj preporuci doista ima istine zbog kemijskih reakcija koje se događaju u špinatu nakon kuhanja. Listovi špinata tijekom rasta iz zemlje povlače mnogo nitrata. To samo po sebi nije problem i potpuno je bezopasno. Ali kad skuhani špinat dugo stoji na sobnoj temperaturi mikroorganizmi počnu pretvarati nitrat u nitrit. U kontaktu s bjelančevinama nitrit se pretvara u nitroamin koji ima kancerogeno djelovanje.

 

Brzo zagrijte, a ostatke spremite u hladnjak

Savjet da se špinat ne smije ponovno zagrijavati potječe iz vremena kad nije bilo hladnjaka. Danas to više ne vrijedi. Skuhani špinat treba brzo ohladiti, pokriti, odmah pospremiti u hladnjak te najviše jednom ponovno zagrijati. Pridržavate li se ovog savjeta, nećete štetiti svom zdravlju. Možete ga zagrijati i u mikrovalnoj pećnici.

Važno! Špinat zagrijte brzo i nemojte ga dugo održavati toplim jer ćete tako spriječiti pretvaranje nitrata u nitrit. Također pripazite s kuhanjem špinata za bebe. Radije ga kuhajte sami i potrošite odmah jer su male bebe osjetljivije i mogu jače reagirati.

Istina o željezu i Popaju

Koliko smo samo puta spomenuli hrabrog i snažnog Popaja kad je trebalo nagovoriti dijete da pojede "to zeleno" na tanjuru? Nažalost špinat uopće nema neku zavidnu količinu željeza u svom sastavu. Navodno je jedan kemičar koji se oko 1890 godine bavio analizom špinata, na krivo mjesto u brojci stavio zarez i otada se legenda samo širi da špinat obiluje željezom.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

10 namirnica koje vaše zube štite od karijesa

Australski stomatolog Steven Lin, autor knjige The Dental…

5 namirnica koje su zdravije kad se skuhaju

Vrijeme je idealno za roštiljanje i rođendane na…

Losos sa špinatom

Losos je bogat proteinima, omega-3 masnim kiselinama te…

Pročitajte i:

nove preporuke o zdravoj prehrani

Nove smjernice prehrane: meso i mlijeko bez većeg značaja!

Dok su se nekada meso i mlijeko smatrali osnovom zdrave prehrane, najnoviji Kanadski vodič za…

prehrambene navike djece u karanteni

Prehrana tijekom pandemije: debljina će postati još veći problem, a višak kilograma rizični je faktor za koronavirus

Koliko su se promijenile vaše prehrambene navike u karanteni i jeste li primijetili da vaga…

djeca jedu jagode

Domaći nutricionist tvrdi: 'Dva nutrijenta, a nije riječ o vitaminu C, ključni su za snažan imunitet!'

Ugledni nutricionist Nenad Bratković u video-intervjuu otkrio je, između ostalog, i s kojom skupinom namirnica…

Sve o prehrani djece u izolaciji s poznatim nutricionistom na Instagramu Roditelja.hr

U kojoj se mjeri prehrana djece, ali i svih nas, treba razlikovati u trenutačnoj situaciji,…