1. porođajno doba

Sve o porođaju korak po korak!

Proučite faze porođaja koje vas očekuju od prvih trudova do prelaska u sobu za babinjače, kako ćete se pritom osjećati vi i beba te što vam sve može olakšati svaku od tih faza. Za početak vam donosimo 1. Porođajno doba.

Ovo je najdulji period porođaja tijekom kojeg se otvara ušće maternice. Kod prvorotkinja obično traje od 7 do 10 sati, a kod višerotkinja 5 – 7 sati.

Kako ćete se osjećati?
Početak porođaja ne odvija se uvijek po istom scenariju. Većina žena u početku osjeća nelagodu (tupu bol) u donjem dijelu trbuha ili nisko u leđima koja postupno prelazi u kontrakcije maternice. Učestalost i jačina tih trudova se sve više pojačava.

Prvi trudovi se pojavljuju u intervalima od 10 do 15 minuta i traju 15 do 30 sekunda i osjećaju se vrlo lagano. Neposredno prije rođenja traju od 60 do 90 sekunda s intervalom od 1 do 3 minute.
Glavni znak početka porođaja je sve jači intezitet trudova. Kod nekih žena proces rađanja započinje od trenutku izlijevanja plodove vode i tek nakon toga počinju trudovi.

Što se događa u tijelu?
Trudovi izazivaju postupno skraćivanje vrata maternice (cerviksa) koji uskoro nestaje, širi se i spušta propuštajući djetetovu glavu u rodnicu. U tome joj pomaže hormon oksitocin, te prostaglandini koji potiču aktivnost miometrija (mišićnog sloja maternice).

Kod prvorotkinja prvo nestaje cerviks, a zatim se otvara ušće maternice, a kod višerotkinja se taj proces odvija usporedo.
Vodenjak se formira ispred vodeće česti (najčešće glavica). Sprječava upale i ispadanja pupkovine. Sudjeluje u mehanizmu nestanka vrata maternice i otvaranju ušća maternice. Kad se ušće u potpunosti otvori, trudovi vrše sve jači pritisak na vodenjak koji tada prsne. Tim činom započinje drugo porođajno doba. Ako vodenjak pukne prije početka trudova, potrebno je odvesti se u rodilište, po mogućnosti u ležećem ii poluležećem položaju. Vodenjak više ne štiti dijete od infekcija i potreban je strogi nadzor ploda. Nakon pregleda liječnik će odlučiti treba li trudove izazvati na umjetan način ili će se pričekati spontani trudovi, a do tada će nadzirati rodilju kontrolirajući krvnu sliku i sprječavajući razvoj infekcije. Ujedno će se provjeravati širenje vrata maternice, njegova dužina, tonus i položaj u rodnici.

Što osjeća dijete?
Dijete osjeća neuobičajenu nelagodu. Oštro reagira na mamino stanje i proživljava slične emocije kao i ona. Ako je mama uznemirena, i dijete će dobiti svoju dozu stresnih hormona. Ako je mama smirena i sigurna u sebe i liječničku ekipu, dijete će lakše podnijeti porođaj. Iako je teško kontrolirati strah, pravodobna priprema i informiranost o fazama porođaja smanjuje zabrinutost rodilje i time olakšava proces rađanja svima – i ženi i djetetu, opstetričaru i primaljama koje vode porođaj. Otkucaji djetetova srca i trudovi prate se kardiotokografom (CTG).

Kako se ponašati?
Uspješnost porođaja uvelike ovisi o atmosferi u kojoj se obavlja i raspoloženju trudnice. Rodilja bi se trebala opustiti, oko sebe imati mir i ugodno se osjećati. Kako bi oksitocin obavljao svoju funkciju, opuštenost trudnice je više nego poželjna.
Zbog toga prilikom porođaja treba paziti da svjetlo ne tuče u ženinu glavu, da je ne ometa buka iz okoline, može se upaliti nježna glazba ako joj to odgovara i izbjegava se da bilo tko sa strane (tko nije bitan za tijek porođaja) ometa rodilju svojim prisustvom. Očekujući prsnuće vodenjaka, svaka rodilja ima različite želje. Neke više vole prošetati ili zauzeti neuobičajenu pozu (na sve četiri, na velikoj fitness lopti, na krevetu…).
Dobro je da žena osluškuje potrebe svog tijela i pokuša mu ugoditi. U tome joj može pomoći suprug koji će s njom biti u rodilištu ili neka od primalja. Svaka će žena odrediti odgovara li joj praćenje vlastitog disanja kako su je učili na vježbama za trudnice ili će pronaći neku zlatnu sredinu i disati kako njoj odgovara.
Koncentracija na disanje može dosta opustiti ženu jer tada ne misli ni na što drugo, izvršava monotonu misaonu operaciju i neopterećena je. To je dobar način samo za one koje takvo što dodatno ne opterećuje. Isto se odnosi i na masažu kojom vam pokušava pomoći partner i koju je učio na tečaju. Budite precizni u iznošenju želja što se tiče inteziteta i duljine trajanja masaže te mjesta na leđima gdje vam najviše odgovara. Ako pak ne želite da vas se dodiruje, samo recite, jer to je također sasvim prirodno.
Znojenjem se gubi puno tekućine stoga je treba redovito i dalje uzimati. Nakon što se pojave prvi lagani trudovi od hrane smijete uzimati samo lakoprobavljivu i visokokaloričnu hranu kako bi maternica dobivala dovoljno energije za svoje rad. Nakon "čišćenja" više se ne preporučuje jesti kako bi se spriječile mučnine i povraćanje tijekom porođaja.
Kad vas presele u rađaonicu, u podlakticu ćete dobiti iglu za infuziju čime će vas, ako bude potrebno, opskrbiti potrebnim dozama tekućine tijekom i nakon porođaja. Ako ste se odlučili na epiduralnu anesteziju, infuzijom će vam unijeti fiziološku otopinu kako bi se spriječilo sniženje krvnog tlaka.

Što sve pomaže?
Kako bi se rodilja što ugodnije osjećala, osim bliske osobe koja razumije njezine potrebe, idealno je da primalja svojim iskustvom i načinom komunikacije uspije smiriti buduću majku i pomogne joj da se što bolje i sigurnije osjeća. Ako rađate u kadi, ovo porođajno doba žena po izboru može provesti u kadi opuštajući se u toploj vodi u kojoj se osim relaksacije mišića snižava i razina stresa, a upravo je to potrebno za smiren i normalan tijek porođaja. Od sredstava za ublažavanje boli možete dobiti one spazmolitike i analgetike koji neće smanjivati aktivnost maternice.
Nedovoljno snažni trudovi pojačavaju se oksitocičkim sredstvima ili prostaglandinima. Ako ne dođe do samostalnog prsnuća vodenjaka, vrši se njegovo prokidanje i to najčešće kod stava glavicom, pri ušću otvorenom
3 – 5 cm. Time će se pojačati trudovi i ubrzati porođaj. Prilikom porođaja na krevetu položaj na boku pomaže inteziviranju trudova i boljem mehanizmu rađanja.

Priprema za porođaj
Po dolasku u rađaonicu dobiva se klizma (klistir) i brije se dio dlačica oko međice. Ako vam je tako ugodnije, možete se samostalno obrijati dok ste još kod kuće. Nemoguće je predvidjeti tijek porođaja pa tako i to hoćete li uopće stići dobiti klistir.
Događa se da trudovi započnu čestim pražnjenjem crijeva što će očistiti debelo crijevo ili ćete jedva stići do rodilišta uslijed vrlo aktivnih trudova zbog kojih ovaj dio rutinskih priprema neće biti izvediv.

Zanima li vas što će se dalje zbivati tijekom porođaja, čitajte u drugom, trećem i četvrtom porođajnom dobu:

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na…

Disanje tijekom porođaja

Kad je disanje svjesno, to može pomoći da…

trudnica i partner

12 stvari koje bi vas mogle iznenaditi u trudnoći

Na trudnoću ne možemo biti potpuno pripremljeni ma…

Pročitajte i:

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…

Ana Mažar: Put od majke do doule

Ženina snaga već je u njoj samoj, a dobiva smisao kada žena shvati da je…

polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju…