3. porođajno doba

3. porođajno doba – porođaj posteljice

Dijete je rođeno i to je najradosniji trenutak cijelog porođaja.

U slučaju rezus inkompatibilnosti s djetetom (vi ste Rh negativni, a dijete pozitivno), dobit ćete injekciju gamaglobulina koji neutralizira crvene krvne stanice Rh+ i tako će biti spriječene moguće teškoće oko sljedećeg djeteta i njegove pozitivne krvne grupe. Treće porođajno doba traje u prosjeku 30 do 60 minuta, počinje djetetovim rođenjem i završava rođenjem posteljice.

Kako ćete se osjećati?
Napokon možete odahnuti. Tiskanje je završilo, a dijete je prvi put samostalno udahnulo. Iscrpljeni, ali s velikim olakšanjem slušate njegov prvi plač i prvi put ga možete vidjeti. Sva vaša osjetila usmjerena su na dijete koje ćete dobiti u naručje.
Nakon kratkog brisanja i pregleda dobit ćete ga na trbuh i tu započinje stvaranje posebne bliskosti između vas i djeteta.

Što se događa u tijelu?
Tijekom trećeg porođajnog doba normalno je da izgubite određenu količinu krvi. U tom se razdoblju odvaja posteljica od maternice i tom se prilikom kidaju stvorene krvne žile koje su povezivale posteljicu s maternicom.
Lijekovima se preventivno djeluje na skraćivanje trećeg porođajnog doba smanjenjem krvarenja. O količini izgubljene krvi ovisit će i brzina oporavka. Nakon druženja s djetetom ponovo ćete osjetiti lagane trudove. Za 20 do 30 minuta oni će pomoći da porodite posteljicu i uđete u posljednje, četvrto porođajno doba.

Što osjeća dijete?
Dijete je u opravdanom šoku. Provuklo se kroz uski porođajni kanal nakon što je devet mjeseci uživalo svu toplinu u majčinu tijelu. Prvi put je samostalno udahnulo zrak i pronašlo se u potpuno nepoznatom prostoru.
Ako se uskoro ne pronađe u maminom naručju, osjećat će se vrlo izgubljeno i nesretno. Uskoro će ga liječnik nakratko pregledati. Apgar-test će opisati njegovo opće stanje i prilagodbu na život na zraku. Mjeri se u minutama koje slijede nakon rođenja – prvoj, petoj i desetoj.
Njime se bilježi broj otkucaja srca u minuti, pravilnost disanja, tonus mišića, reakcije na podražljivost kože i boja kože. Novorođenče je dobro ako ima zbroj bodova od 7 ili više od 8 u prvoj minuti i ako brzo dosegne 10. Niži broj pokazuje da treba pomoć u disanju kako bi se izbjeglo da mozak ostane bez kisika.

Kako se ponašati?
Djetetu su potrebni vaši dodiri i nježnost. Od samog rođenja ono će reagirati na sve vaše podražaje. Ne budite uplašeni bebinom veličinom ili njezinim pomalo čudnim izgledom.
Nježno mu se obraćajte i smiješite. Dopustite partneru da se upozna s djetetom. Možda će i on trebati riječ podrške. Utješite ga i recite mu da dijete nije tako krhko kao što izgleda.

Što sve može pomoći?
Primalja će uzeti dijete u svoje iskusne ruke. Savjetujemo vam da se unaprijed dogovorite da vas ne razdvajaju od djeteta, ako za to ne postoji opravdan zdravstveni razlog ili se tako slabo osjećate da trebate odmor.
Primalja će vam pomoći da primite dijete i držite nekih 15-ak minuta (ovisno o rodilištu). Nakon toga još će trebati poroditi posteljicu. Injekcija uterotonika potaknut će još nekoliko trudova i pomoći izbacivanju placente. To je bezbolan proces.
Liječnik će pregledati posteljicu i uvjeriti se nije li u maternici zaostao još koji njezin dio. Ako zaostane, može doći do obilnog krvarenja ili čak sepse.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Počinje li porođaj?

Kako prepoznati trudove i što se sve događa…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na…

Disanje tijekom porođaja

Kad je disanje svjesno, to može pomoći da…

Pročitajte i:

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…

Stigla još jedna celebrity beba!

Rijetko kada otkrivaju detalje iz privatnog života, pa su tako i sretnu vijest da je…

Manekenka četvrti puta postala mama

Iz prvog braka ima kći Sofiju, a s poznatim nogometaše, uz novorođenu bebu, još sina…