2. porođajno doba

2. porođajno doba – izgon djeteta

Tijekom trudova žena sve više gubi kontakt s realnošću. Što je sam čin izgona bliži, postaje sve odvojenija od svijeta, što nije nimalo čudno s obzirom na bolove koje možda trpi.

Trajanje trudova je individualno i može biti vrlo iscrpljujuće. Drugo porođajno doba započinje kad je ušće potpuno otvoreno (10 cm), vodenjak je prsnuo, a glavica je na izlazu.
Trudovi su još intenzivniji i učestaliji. Pojavljuju se svake 2 minute, a traju oko 100 sekundi. Prvorotkinjama će drugo porođajno doba trajati 1 – 2 sata, a višerotkinjama oko 30 minuta, no često je dovoljno i 5 do 10 minuta.
Produljenje trajanja drugog porođajnog doba ovisi o pripremljenosti i osjetljivosti trudnice. Trajat će dulje ako rodilja ne tiska paralelno s trudom i steže mišiće dna zdjelice kad ne treba.Nakon izgona djeteta slijedi podvezivanje i presijecanje pupkovine. Ponekad je potrebno i nekoliko minuta prije nego dijete zaplače. Mora se prilagoditi novim uvjetima života. Pokazat će vam dijete i, ovisno o rodilištu, odmah vam ga dati u naručje (ili ga prethodno obrisati). I vi i dijete dobit ćete narukvicu s brojem.

Kako ćete se osjećati?
Do sada ste, ovisno o tome je li vam prsnuo vodenjak ili ne, ležali, stajali, hodali i sl., a sad ćete najradije poželjeti sagnuti se i uhvatiti za nešto ili nekoga (kao što ste vježbali na tečaju za trudnice). Možda ćete poželjeti čučnuti. Pratit će vas osjećaj sličan onome kao da ćete imati stolicu i dobit ćete nagon za tiskanjem. To je znak da se djetetova glavica nalazi na dnu zdjelice i da uskoro slijedi porođaj. Izgon ploda je snažan refleks koji se odvija čim je dijete na to spremno.

Što se događa u tijelu?
Vrat maternice se otvorio i dijete je započelo svoje kretanje kroz porođajni kanal. Kosti zdjelice rodilje i djetetova glavica smještaju se jedno pored drugoga. Ako je ušće sasvim otvoreno, ali glavica nije dovoljno nisko i nije pravilno okrenuta, još nije vrijeme za tiskanje. Pratite upute primalje.Važno je da majka i ekipa za porađanje imaju dobru komunikaciju. Tiskanje će slijediti trudove kad za to dobijete zeleno svjetlo. Čvrsto uporište za ruke pomoći će vam da bolje koristite trbušne mišiće i lakše i učinkovitije tiskate. Nakon posljednjeg pražnjenja mjehura, radi se dezinfekcija vanjskog spolovila, a međica se obrađuje lokalnim anestetikom. Hoće li tijekom porođaja biti izvršen urez međice, ovisi o njenoj elastičnosti, visini, veličini i brzini prolaza glavice te o obliku stidnog luka. Ako je potrebna, obavlja se kad djetetova glavica izboči međicu. Uglavnom se taj rez ne osjeti.
Doći će do intenzivnog stvaranja adrenalina koji će natjerati maternicu da doslovno izbaci dijete.

Što osjeća dijete?
Njegova se glavica gura kroz prilično uzak prolaz. Djetetova lubanja nije tvrda i zato dijete može mijenjati oblik, prilagoditi ga prolazu i tako lakše proći kroz njega. Prvo će izaći glavica, zatim prednje i stražnje rame, trup i nožice.
Izuzetno je važno da bebu dočekaju ljubav i nježnost, tj. da se ubrzo pronađe u maminu naručju.

Kako se ponašati?
Ako budete prilagođavati tijelo ovisno o boli trudova i smanjivali je, znat ćete da je i djetetu u tom položaju udobnije. Prema uputama (ili instinktivno) tiskat ćete svom snagom kad trud postane najintenzivniji. Najvažnije je da ne počnete tiskati prije vremena. Neka djetetova glavica izlazi postupno.
Kad je dijete vani, rodilju pod utjecajem hormona obično obuzme snažan osjećaj ljubavi prema djetetu. Budite nježni prema njemu, ljubite ga i milujte. Tako se stvara snažan osjećaj privrženosti između mame i djeteta, izrazito važan za njihov daljnji odnos.

Što sve pomaže?
Vaš vam partner može pružiti i fizičku i moralnu pomoć. Kad vam dođe da se zgrčite zbog trudova, on će vas pridržavati iza leđa i disati skupa s vama. Može vas tješiti i ohrabrivati na tiskanje te samostalno presijeći pupkovinu.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Počinje li porođaj?

Kako prepoznati trudove i što se sve događa…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na…

Disanje tijekom porođaja

Kad je disanje svjesno, to može pomoći da…

Pročitajte i:

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…

Stigla još jedna celebrity beba!

Rijetko kada otkrivaju detalje iz privatnog života, pa su tako i sretnu vijest da je…

Manekenka četvrti puta postala mama

Iz prvog braka ima kći Sofiju, a s poznatim nogometaše, uz novorođenu bebu, još sina…