Da su nama cipelice, cipelice gojzerice…

... bilo koji broj, bilo koji broj... govori pjesmica, no prave cipele moraju točno odgovarati stopalu. Ako je cipela premalena, može deformirati stopalo. Ako je prevelika, može doći do deformacije prstiju koji pokušavaju održavati stabilnost. Za kupnju dobrih cipela valja pripaziti na puno toga

Koliko cipela treba dijete?
Dječja stopala brzo rastu i roditelji često imaju osjećaj da uopće ne mogu pratiti taj rast s kupnjom cipela. Koliko parova po sezoni kupiti? U principu je dovoljan jedan, no u praksi je potrebno barem dva para kako biste u slučaju močenja, znojenja i sličnih nezgoda imali zamjenu. Trebaju vam i gumene čizme za kišu te papuče za vrtić.

Ni prevelike ni premale
Dječje cipele bi trebale biti napravljene od kvalitetnog materijala i veličinom odgovarati. Ako su premale ili prevelike, može doći do deformacije stopala, krivog stajanja ili krivog držanja. Kod djece od 1 do 3 godine provjeravajte veličinu stopala svakih šest do osam tjedana, a kod djece od 3 do 6 godina svakih četiri do šest mjeseci. Između 3. i 6. godine stopala rastu za dva do tri broja godišnje. Kod školske djece se to smanjuje na jedan do dva broja. Pripazite na to da se dijete neće potužiti, ako mu je cipela tijesna - dječja stopala su još uvijek mekana i savitljiva i lako se prilagođavaju pretijesnim cipelama.

Mjerenje stopala u trgovini
Redovito mjerite stopala kod kupnje cipela i papuča. Posavjetujte se s prodavačem oko kupnje određenog broja. Različiti proizvođači imaju svoje osobitosti te se brojevi međusobno mogu razlikovati marke do marke, od modela do modela. Zato je važno uvijek povesti dijete u kupnju te mu uvijek isprobati cipelu. Posebice se to odnosi na djecu s širokim stopalima i visokim ristom kojoj je izbor modela ionako sužen.

Mjerenje stopala kod kuće
Kako biste bili još sigurniji da će cipele odgovarati, prije kupnje kod kuće na listu debljeg papira nacrtajte otisak stopala. Kad to radite neka dijete stane nogom na papir i osloni svoju težinu na tu nogu (tako se stopalo uvijek još malo produži). Najduljem prstu nadodajte još 12 milimetara i zatim izrežite šablonu. Nju možete gurnuti u željenu cipelu i vidjeti je li dovoljno duga. Za svaku nogu pripremite posebnu šablonu. Možete provjeriti je li veličina dobra tako što ćete izvaditi uložak od cipele i usporediti ga s vašom šablonom ili jednostavno dati djetetu da stane na nju.

Cipele kupujte popodne
To vrijedi i za odrasle i za djecu. Stopala se nakon cijelog dana rašire, možda malo oteknu i tako postoji opasnost da ujutro kupite premalene cipele koje neće dopuštati spomenuto širenje.

Pritisak prstima
Na ovaj način ćete sigurno uvijek provjeravati je li cipela dobra, no neka vaše dijete osloni težinu na tu nogu i pripazite da pritom ne uvuče prste. Djeca to znaju refleksno raditi kad im stišćete vrh cipele pa se vama čini da u cipeli ima dovoljno mjesta, a ustvari…

Još nekoliko brzopoteznih:

  • Uvijek se odlučite za mekanije, lakše i savitljivije cipele
  • Peta neka bude čvrsta i bez povišenja
  • Izbjegavajte anatomske uloške - dječje noge se trebaju same izbalansirati
  • Odabirite materijale koji dišu i vodonepropusni su
  • Gumene čizme, lakirane cipele i umjetni materijali potiču znojenje i zato ih treba kratko nositi
  • Ako dijete traži akcijske heroje ili princeze na cipelama pa kupujete cipele sumnjive kvalitete samo da mu udovoljite, tada se pobrinite i da drugi dio vremena provede u kvalitetnijim cipelama ili da puno hoda boso
  • Ne brinite da će se cipele uništiti, ionako će ih prije prerasti

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Izračunajte koliko će dijete biti visoko kad odraste

Značajnu ulogu u procesu regulacije rasta imaju žlijezde s unutarnjim izlučivanjem: štitnjača, nadbubrežna žlijezda i,…

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…