Odvikavanje od pelena bez muke i nervoze

Je li dijete spremno reći "pa-pa" pelenama te kojih 10 činjenica moraju znati roditelji?

Odvikavanje od pelena jedan je od većih izazova za roditelje, a ljeto je idealno vrijeme za to. Roditelji imaju bezbroj pitanja. Kada? Je li spremno? Što ako nije? Kako?

Postoje određeni znakovi da je dijete spremno za odvikavanje, a koje možemo popratiti kako bi donijeli odluku je li spremno ili nije. Neki od njih su:

 1. Daje nam znakove da je obavilo veliku nuždu - smeta mu.
 2. Skriva se kada obavlja veliku nuždu.
 3. Pelena mu je duze vremena suha, odnosno postoji neki vremenski period između mokrenja.
 4. Otprilike znate kada obavlja veliku nuždu (jutro, popodne…)
 5. Može pratiti kratke upute kao što je "sjedni"
 6. Motorički je dovoljno spretno da sjedne na tutu i digne se.
 7. Može nam reći kada mora obaviti nuždu - to ne moraju biti riječi "piški" i "kaka" - može biti bilo koji način na koji ga mi razumijemo da nam to govori.
 8. Suha pelena tijekom noći (ako ne pije netom prije spavanja)

Većinom dijete ne pokazuje sve znakove niti je potrebno da ih pokazuje sve. Na roditeljima je da poprate koje pokazuje i odluče hoće li maknuti pelenu.

Roditelji se često prvi ili drugi dan od odvikavanja, nakon što dijete obavlja nuždu i dalje u gaćice, obeshrabre i zaključe da dijete nije spremno. Dijete cijeli svoj život ne mora razmišljati unaprijed o nuždi već samo obavi u pelenu i zato nije za očekivati da će u 2 dana moći unaprijed sjetiti se tute ili školjke.

View this post on Instagram

A post shared by Roditeljstvo i osobni razvoj (@tanjahrvatin.simicic) on

Važno je da roditelj vjeruje procesu, da prepusti djetetu vodstvo, a on bude samo onaj koji usmjerava, podsjeća i hrabri. Roditeljev pristup uvelike utječe na proces odvikavanja od pelena stoga slijede smjernice koje mogu pomoći:

 1. Uvedite tutu ranije, već oko prve godine te ponekad potaknite dijete da sjedne na nju. Primjerice kada i vi obavljate nuždu. Kasnije je možete staviti i u dnevni boravak kako biste mogli na vrijeme reagirati.
 2. Prepustite djetetu brigu o procesu. Kada obavi u gaćice, pustite ga da vam samo da doznanja te ga potaknite da ode po novu odjeću. Vi ste pomagač, a oni glavni akteri. Na taj će način dijete prije osvijestiti proces obavljanja nužde u školjku.
 3. Neka dijete samo prazni sadržaj tute u školjku - to je najzabavniji dio zbog kojeg bi mogli poželjeti htjeti obavljati u tutu. Posebice kada ju nose sami od dnevnog boravka do wc-a ;)
 4. Budite strpljivi i bez očekivanja. Budite spontani i opušteni.
 5. Kritiziranje djeteta jer je obavilo nuždu izvan školjke samo produžuje proces odvikavanja i posramljuje dijete. Da može, obavilo bi u školjku. Jednako štetno je i uspoređivanje s drugom djecom koja nemaju pelene. Time samo postižemo da se dijete osjeća manje vrijedno i sposobno. Svakom djetetu treba različito vrijeme da se odvikne. Koristite samo objektivne komentare poput: "A piškio si? Smeta ti? Što ćemo sada? Hoćeš si ići po gaćice? Ajmo po gaćice." ili "Vidiš, kakio si u tutu, sada su ti gaćice čiste! Jesi li ponosan na sebe?" Dakle, umjesto onog "bravo" pokušajte pokazati djetetu da uvidi zašto je to dobro zanjega umjesto da ovisi o vanjskoj pohvali. Ako hvalite, hvalite konkretno - "Kako super da si se sjetio na vrijeme", "baš si to spretno izveo"…
 6. Uključite dijete u kupnju gaćica. Nakon pranja može ih staviti sušiti zajedno s vama. Pokažite mu svoje.
 7. Prije i tijekom odvikavanja možete čitati slikovnice Kakagrad, Mali vuk ide na kahlicu…
 8. Kada jednom skinete pelenu, dobro je ne vraćati ju. Naravno osim ako je roditelj zbilja skinuo pelenu prerano gdje dijete uopće nije psihofizički spremno. Ali obavljanje u gaćice tjedan dana pa čak i dva tjedna ne znači da nije spremno već samo da treba vremena da se privikne.
 9. Za boravak izvan doma, postoji prijenosna tuta koja je kao mala plastična torbica, a zove se My Carry Potty. Nju možete izvaditi bilo gdje, dijete obavi, zatvori se i nosi dalje bez opasnosti od propuštanja.
 10. Tijekom odvikavanja, kada god odlazite van, uzmite 3 gaćice i 3 hlačice u slučaju nezgoda.

Tekst: Tanja Hrvatin Šimičić, certificirana life coach
Fotografija: Shutterstock

* Certificirana life coach Tanja Hrvatin Šimičić oduvijek je znala da je pomaganje drugima njezin životni poziv. Još tijekom fakulteta, unatoč činjenici da nitko iz njezine obitelji tada nije smatrao da je ‘normalno’ ići na psihoterapiju, krenula je istraživati područje osobnog razvoja, što ju je toliko privuklo da je svoj posao odgajateljice zamijenila ulogom life coacha za sve one koji trebaju pomoć u odgoju. Intrevju s Tanjom, u kojem je, između ostalog, pojasnila zašto je popustljiv odgoj jednako štetan kao i autoritaran, pročitajte OVDJE.

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

stavljanje stvari u nos

Zašto mališani guraju sitne predmete u nos? Kako im pomoći i kako ih spriječiti?

Od sitnih komada hrane do lego dijelova, velika je vjerojatnost da će nešto od toga,…

pranje kose

Vaše dijete plače dok mu perete kosu? Evo kako možete olakšati i sebi i njemu

Jeste li možda na popis roditeljskih izazova stavili i pranje kose? Niste još? E pa,…

samostalno dijete

'Ja ću, ja ću !' Što učiniti kada vaše dvogodišnje ili trogodišnje dijete inzistira da sve radi samo?

Djeca prolaze razne razvojne faze kako bi postala samostalnija i svladala nove vještine. No ponekad…

Nosi li vaša beba kvalitetnu odjeću i jede li prave kašice? Ugledni pedijatar sto puta je čuo ova pitanja...

Puno je kontradiktornosti kad je u pitanju briga o djeci, posebice kad je riječ o…