Ako često govorite djetetu “ne” i zbog toga ste oboje nervozni, ovo je za vas

Life coach Tanja Hrvatin Šimičić ima super i vrlo jednostavne savjete kako izaći na kraj sa zabranama i izbjeći potencijalno konfliktne situacije

Kada govorimo djeci što ne smiju, fokus ostaje na tome što ne smiju i djeca u tom slučaju najčešće dalje nastavljaju to raditi ili, pak, reagiraju vrlo burno. Kako neke rečenice u kojima nešto zabranjujemo, promijeniti i dati čitavoj potencijalno konfliktnoj situaciji, sasvim drukčiji predznak na svojem je Instagram profilu otkrila certificirana life coach Tanja Hrvatin Šimičić.

Umjesto rečenice “Nemoj pisati po stolu!”, puno je bolje kazati “Pišemo samo po papiru.”. Ili, “Nemoj dirati čaše!”, bolje je zamijeniti s “Čaše ne smijemo dirati, ali se možeš igrati s ovim.”. Na taj način, savjetuje ova stručnjakinja, dobivamo mogućnost suradnje od strane djeteta.

View this post on Instagram

A post shared by ?Roditeljstvo i osobni razvoj? (@tanjahrvatin.simicic) on

“Kada djetetu kazemo NE, ono je fokusirano na to što ne smije i nema pojma što drugo raditi. Također, moramo uzeti u obzir silne potrebe za istraživanjem koje djeca imaju i stupanj razvoja kako bismo prilagodili granice. Kada kazemo NE, dijete osjeća da je odbačeno, shvaća ga vrlo osobno, a kad kažemo DA stvaramo povezanost s njime, razvijamo kvalitetan odnos, povećavamo vjerojatnost suradnje i smanjuje se vjerojatnost tantruma. Dijete samo želi istraživati ili pak zadovoljava neku potrebu za koju osjeća da mu nije zadovoljena (i poželjnim i nepoželjnim ponasanjem), ono nam ne želi napakosoti niti je točno da nas ne poštuje. Ako, primjerice, ne želimo da dijete skaće po kauču, treba ga preusmjeriti na nešto drugo što moze raditi, a što će mu zadovoljiti potrebe koje treba zadovoljiti. Pritom treba voditi računa da se ponašamo sukladno onome što govorimo, jer će tako biti lakše postići suradnju”, savjetuje Tanja Hrvatin Šimičić.

Fotografije: Shutterstock i Instagram

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

samostalno dijete

'Ja ću, ja ću !' Što učiniti kada vaše dvogodišnje ili trogodišnje dijete inzistira da sve radi samo?

Djeca prolaze razne razvojne faze kako bi postala samostalnija i svladala nove vještine. No ponekad…

roditelji i djeca

Ja sam taj, 'odbačeni' roditelj: Zašto više voli mamu?

Jeste li se ikad osjećali loše zato što vaše dijete, biće koje najviše volite na…

tantrumi

Ako dijete ima tantrum, ne moramo ga imati i mi!

Jaki emocionalni ispadi kod male djece, vrištanje, negodovanje, bacanje po podu... jednom riječju tantrumi, roditelje…

discipliniranje djeteta

'Gubim živce, moj klinac je nemoguć! Kako da počnem s preodgajanjem?'

Sigurno ste doživjeli one trenutke roditeljstva kad poraženi stojite i mislite da se neko nepoželjno…