Mrkva je jedna od onih čudotvornih namirnica koja bi zbog velike količine vitamina A trebala što više biti zastupljena u prehrani vaše djece. Osim što pomaže boljem vidu kod djece, ona osnažuje imunitet, ali i utječe na zdravlje pluća. Sve su to razlozi radi kojih biste morali navesti svoje dijete da jede više mrkve. Čak i u slasticama poput ove torte od mrkve za koju recept donosimo u nastavku.

SASTOJCI:

Za biskvit

  • 100 g smeđeg šećera
  • 180 ml kokosova ulja (ili kokosova)
  • 60 g grčkog jogurta
  • 3 velika jaja
  • 2 žličice vanilije
  • 250 g brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 žličice cimeta
  • 1/4 žličice muškatnog oraha
  • 260 g fino naribane mrkve

shutterstock_1803472243.jpg
Shutterstock Mrkva je sastojak biskvita i ne osjeti se u kolaču

Za glazuru

  • 220 g sira Philadelphia
  • 115 g maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi)
  • 70 g šećera u prahu
  • 2 žlice vrhnja za šlag
  • limunova korica

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremite kalup promjera 23 do 25 cm, namastite ga i pospite brašnom. Miksajte šećer i ulje te polako dodajte jogurt, a potom i jaja, jedno po jedno, i vaniliju. Miksajte nekoliko minuta pa ostavite sa strane. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. Lagano dodajte suhe sastojke u mokre, nemojte miksati. Na kraju dodajte naribanu mrkvu. Pecite oko pola sata. Kad je biskvit gotov, pustite ga neka se skroz ohladi. Za to vrijeme napravite glazuru. Istucite sir i maslac na srednjoj brzini 2 do 3 minute. Dodajte vrhnje, limunovu koricu i ekstrakt vanilije pa miksajte još nekoliko minuta dok se sve ne spoji i ne nestanu grudice. Glazuru premažite preko hladnog biskvita.