Rajčica je, mogli bismo reći, supernamirnica! Istraživanja pokazuju da je likopen koji sadrži bitan za prevenciju raka prostate, pluća, probavnog sustava i dojke. Bogata je vitaminima C i E, te betakarotenom koji štiti od štetnih učinaka sunca. Neka istraživanja pokazuju da pomaže smanjiti i simptome astme. Ujedno je i jako ukusna, osobito u ovoj kombinaciji s tjesteninom.

shutterstock_1510424036.jpg
Shutterstock Likopen iz rajčice pomaže u prevenciji raka dojke, prostate, pluća i probavnog sustava

SASTOJCI (ZA 6 OSOBA):

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 manji luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 štapića celera
  • 1 mrkva
  • 1 žlica cimeta
  • 300 g polpeta od rajčice
  • 1 lovorov list
  • 2 žlice sitno narezanog bosiljka
  • 300 g integralne tjestenine

PRIPREMA:

U velikoj posudi zagrijte ulje, nasjeckajte na sitno luk, celer, češnjak i mrkvu i ubacite unutra. Kuhajte miješajući na laganoj vatri 6 do 8 minuta, ili dok povrće ne omekša. Dodajte cimet, rajčicu, lovorov list i bosiljak i po želji dodajte papar. Ostavite da proključa, poklopite, smanjite temperaturu i ostavite da kuha 20-25 minuta. Povremeno promiješajte dok se umak ne zgusne i ne postane sjajan. Ako želite rjeđi umak, dodajte malo vode. Dok se umak kuha, skuhajte tjesteninu prema uputama proizvođača. Ocijedite i pomiješajte s umakom.