Otvoreno „Savjetovalište za dojenje“

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. sc. Mirna Šitum prim. dr. med, u ime Gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića otvorila je „Savjetovalište za dojenje“ u suradnji s Domom zdravlja Zagreb-Istok na adresi; Dom zdravlja Zagreb-Istok, Grižanska 4

Ovaj Projekt Gradski ured za zdravstvo pokrenuo je iz obveze koja proizlazi iz Programa promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015.-2017., a koji je Gradska skupština Grada Zagreba donijela u veljači 2015. Program definira aktivnosti povećanja broja dostupnih savjetovališta za djecu i majke.

"Do konca 2015. planiramo otvoriti ukupno dva savjetovališta u istočnom dijelu grada, a sredstva za navedenu aktivnost osigurana su u Proračunu Grada Zagreba za 2015., te u okviru vlastitih sredstava Doma zdravlja Zagreb-Istok, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. sc. Mirna Šitum." Prof. Šitum je istaknula da će se kroz projekt ostvarivanja savjetovališta osigurati potpora kako trudnicama, tako i majkama nakon poroda kroz savjetovanje, grupe za potporu dojenju i trudničke tečajeve.

Prof. Šitum najavila je i niz događanja kojima će Grad Zagreb obilježiti "Nacionalni tjedan dojenja". Grad Zagreb pokrenuo je niz aktivnosti u okviru kampanje "Dojenje je zakon". Kampanja se provodi u suradnji Večernjeg lista, Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja (HUGPD), udruge Roda te Savjetovališta za rani razvoj djece Telefončić. Cilj kampanje je promovirati i osvijestiti važnost dojenja kao i činjenicu da se majke ne moraju skrivati dok doje svoje dijete. Ambasadorica kampanje je voditeljica Anja Alavanja Romac koja podržava dojenje te u intervju za magazin Moje zdravlje otvoreno govori o dojenju u javnosti i svojim iskustvima.

Oglas Tjedan dojenja

Javna manifestacija "Dojenje je zakon u Gradu Zagrebu" obilježit će se nizom aktivnosti: grupno dojenje na Zrinjevcu okupit će dojilje koje će dojeći na otvorenom poslati poruku o tome kako bi dojenje u javnosti trebalo biti prihvaćeno i normalno. Na javnom dojenju okupit će se i one majke koje doje na javnim mjestima, ali i one koje to ne čine jer im treba podrška zajednice.

Na štandovima na Zrinjevcu će od 11 do 13 sati roditelji moći dobiti informacije o dojenju i različite edukativne materijale, letke i brošure. Uz Rodine savjetnice za dojenje, na štandovima će biti i IBCLC savjetnice, LLLI savjetnice, savjetnice sa Telefončića, patronažne sestre i primalje.

U ponedjeljak 5. listopada u Rodinu gnijezdu, Čanićeva 14 u Zagrebu mame mogu doći po savjet o dojenju od 14 do 18 sati. Potrebna je prethodna najava zbog rezervacije termina na 01 61 77 500. Rodine savjetnice u sklopu savjetovališta pružaju podršku dojiljama kojima je i takva podrška potrebna.

U kinu Europa 6. listopada u 19 sati bit će prikazan dokumentarno edukativni film udruge Roda "Mliječna staza - svaka majka ima priču". Dokumentarna filmska priča o dojenju u Americi, u mnogočemu je bliska većini žena diljem svijeta koje imaju iskustvo dojenja i majčinstva. Upravo je to čini univerzalnom i vjerujemo da će privući pažnju mnogih roditelja diljem Hrvatske. Besplatnu projekciju omogućio je Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, a osim u Zagrebu, projekcija filma će se održati i u Splitu, Dubrovniku, Puli, Rijeci, Zadru, Koprivnici, Samoboru, Krapini i drugim gradovima.

U tjednu dojenja su otvoreni i Mliječni barovi, odnosno Breastfeeding cafe-i. U gradu se majke dojilje rijetko okupljaju na javnim mjestima jer nerado doje u javnosti. Breastfeeding cafe-i organiziraju se u već dugo u gradovima Europe kako bi tim majkama pružili utočište i dali im priliku za neposredan razgovor sa savjetnicama.

Savjetovalište press k

Ove godine Mliječni barovi bit će organizirani u Zagrebu na 5 različitih lokacija:

  • petak, 2.10.2015. 10-12 sati, HUB, Vlaška 75
  • nedjelja, 4.10.2015. 10-12 sati, Kim´s Coffee, Petrova 21
  • ponedjeljak, 5.10.2015., 18-20 sati, Linea, Julija Knifera 4
  • ponedjeljak, 5.10.2015., 17.30-19.30 sati, Le cinema caffe, Radnička cesta 37B
  • utorak, 6.10.2015., 10-12 sati, Playlife, Bolnička cesta 49A
  • srijeda, 7.10.2015., 10-12 sati, City ranch, Savska Opatovina bb

Ambasadorica kampanje "Dojenje je zakon" Anja Alavanja Romac ukazala je na predrasude sa kojima se susreće, a vezano uz dojenje u javnosti. Smatra da je ova kampanja iznimno važna u smislu podrške majkama, jer zdravlje djece treba svima biti na prvom mjestu.

Dragica Jesih dipl. oec., v.d. ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-Istok istaknula je da će savjetovalište omogućiti bolju i lakšu dostupnosti majkama koje trebaju pomoć i podršku vezanu uz dojenje, prehranu i njegu dojenčadi i male djece, a koju će im pružati profesionalci - patronažne sestre. U okviru trenutnih potreba u istočnom dijelu grada Zagreba (Dubrava-Sesvete) ovaj Projekt svakako će unaprijediti dostupnost zdravstvene usluge i skrbi na navedenom području. Zahvaljujući potpori osnivača Grada Zagreba, podršci Gradonačelnika grada Zagreba g.Milana Bandića te potpori pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. sc. Mirni Šitum, usluge savjetovališnog rada odvijati će se na dvije lokacije i to na lokaciji Grižanska 4, a do konca ove godine planira se otvoriti savjetovalište i na lokaciji Ninska 16, istaknula je gđa. Jesih.

Za potrebe rada savjetovališta za dojenje otvoren je i zaseban telefon: 01/2960 456 te e-mail: savjetovaliste.dojenje@dzz-istok.hr

Prof. dr. sc. Josip Grgurić, dr. med., ispred Ureda UNICEF- a za RH, Koordinator programa "Rodilišta-prijatelji djece", podržao je Projekt i istaknuo da je Grad Zagreb ogledni primjer i predvodnik u provedbi aktivnosti i mjera koje su donesene u okviru Nacionalnog programa promocije dojenja Ministarstva zdravlja.

Savjetovalište slika 1

Tekst i foto: promo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I…

dojenje

Nikad realniji prikaz dojenja iz objektiva poznate fotografkinje

Složenost dojenja ono je što je fotografkinja Sophie…

mama doji bebu

Znanstvenici otkrili do čeka može dovesti inzistiranje na dojenju

Problemi s dojenjem, u kombinaciji s pritiskom društva…

Pročitajte i:

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu

mila rončević i njezina sestra

Mila Rončević uskoro se vraća kući! Lijepe vijesti iz Amerike objavio njezin otac

Marin Rončević, otac djevojčice za čije je liječenje u Philadelphiji prikupljeno nevjerojatnih 38 milijuna kuna,…

djeca se igraju s igračkama

Upravo objavljeno! Omiljena igračka djece najmanje siguran proizvod na svijetu!

Europska komisija objavila je popis najopasnijih proizvoda u EU, kojemu je svrha sprječavanje i ograničavanje…

djevojčica u samoizolaciji štiti se maskom za lice od koronavirusa

Koronavirus u jednom zagrebačkom vrtiću! 15 djece u samoizolaciji

Navodno je riječ o prijenosu virusa unutar obitelji, jer je zaraženi otac doputovao iz inozemstva