Konačno opet dozvoljena pratnja na porodu: “To nam nije niti trebalo biti oduzeto”

Manekenka Sara Spinčić presretna je što će na porodu uz nju moći biti i njezin partner, glumac Lujo Kunčević

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj konačno se poboljšava i svi se nadaju da će se polako i život općenito početi vraćati u normalu.. da ćemo opet moći nesputano družiti, grliti, ljubiti i rukovati, da će djeca opet krenuti u školu umjesto da nastavu slušaju online, da će se probuditi prisilno uspavano gospodarstvo, da ćemo ponovno moći putovati i planirati stvari kao nekada… A jedna od onih stvari o kojoj stalno razmišljaju mnoge žene, koje tek planiraju trudnoću ili su trudne, jest i ta da uz njih na porođaju opet mogu biti i budući očevi.

Situacija se na tom planu pomalo počela odvijati u korist roditelja pa je tako pratnju na porodu ponovno dopustilo rodilište u Rijeci.

“Odlukom Kriznog stožera KBC-a Rijeka od petka, 8. siječnja 2021. ponovno je na Klinici za ginekologiju i porodništvo dozvoljeno prisustvo pratnje na porodu. Blago poboljšanje epidemiološke situacije dozvoljava prisustvo pratnje na porodu uz nošenje osobne zaštitne opreme i poštivanje svih preventivnih epidemioloških mjera za suzbijanje bolničkih infekcija”, vijest je koja je razveselila mnoge trdunice na tom području.

A onda je stigla jednako lijepa vijest i iz Zagreba.

“S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju obavještavamo Vas da suprug ili partner može biti na porođaju. Ova obavijest vrijedi od ponedjeljka 18. 01. 2021. do daljnjeg”, stoji na stranici KB-a Sveti Duh, a isto je dozvoljeno i u vinkovačkom rodilištu.

Da su se u glavnom gradu Hrvatske stvari pomakle s mrtve točke i da će uz nju na porođaju moći biti i njezin partner, glumac Lujo Kunčević, obradovalo je trudnu Saru Spinčić, manekenku i prateći vokal. Ona bi njihovo prvo dijete trebala roditi krajem veljače te nam je kazala: “Što se tiče toga gdje ću roditi, izbor je od početka bio Svetu Duh, između ostalog i zato što nam je tri minute od doma, a najviše zbog pratnje na porodu. Presretna sam što je ponovno dopuštena pratnja u tom rodilištu u Zagrebu, kao i u Rijeci, i nadam se da će zbog drugih mama ta mogućnost biti dozvoljena i u ostalim rodilištima. Realno, sretni smo što nam se dopustilo pravo koje nam nije niti trebalo biti oduzeto! Tek sad vidim koliko mi to znači i obzirom da od ove vijesti više ne čekam taj dan zabrinuta, već u potpunom veselju što ćemo zajedno upoznati naše malo biće!”

I mi se, baš kao i Sara, nadamo da će se i sva ostala hrvatska rodilišta povesti primjerima ovih, tim više što prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) svo ovo vrijeme trajanja pandemije, trebalo podupirati žene da imaju odabranu osobu kao pratnju tijekom trudova i porođaja, umjesto da im se ista uskraćuje. Preporuke su se odnosile i na to da se carski rez provodi samo kada je medicinski opravdan, a ne kao u Hrvatskoj, da se tako porađaju sve trudnice pozitivne na COVID-19. No sada je ipak važno misliti pozitivno i vjerovati da će uskoro i to, ali i sve ostalo biti bolje!

Tekst: J. S.
Foto: InstagramTagovi: , ,

Vezano uz temu

Kako je naprasno propala proslava ovog slavnog para!

Sara Spinčić i Lujo Kunčević organizirali su proslavu…

Lujo Kunčević i djevojka Sara

Domaći glumac i veliki zavodnik postaje tata!

U studenom prošle godine glumac je priznao da…

Pročitajte i:

srednjoskolci u skole

Od ponedjeljka zagrebački srednjoškolci u školskim klupama!

Iz Gradskog ureda za obrazovanje potvrđuju da s epidemiološke strane nema prepreka povratku učenika u…

dijete online

Smrt 10-godišnjakinje u Italiji: online igra koja prijeti djeci!

Prošli je četvrtak, 21. 01., u Palermu, u Italiji, tragično preminula 10-godišnja djevojčica, a policija…

žema u ppd

Niste same! Nova nada za hrvatske rodilje oboljele od poslijeporođajne depresije

Psihički poremećaji i psihoze, nažalost, još uvijek stavljaju stigmu na oboljele, a osobe s mentalnim…

Crveni nosovi

CRVENI NOSOVI Klaunovidoktori dolaze izmamiti osmijeh u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Ovi veseljaci sa širokim osmjesima na licu posjećuju mjesta u potresom pogođenim područjima i donose…