pratnja na porodu

Oni su ponovno u svojoj bolnici dopustili pratnju na porodu: ‘Mogao bi i ostatak Hrvatske’

Premda su preporuke WHO da se trudnicama dopusti pratnja na porodu pandemiji unatoč, situacija u Hrvatskoj bitno je drugačija. Djevojka Luje Kunčevića. Sara Spinčić apelira da se to promijeni

Pandemiji unatoč, život nije stao! Nisu stale ni trudnoće ni porođaji, a prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za njegu trudnica i rodilja, standardi se nipošto ne bi trebali snižavati. Naime, u svom priopćenju WHO ističe kako sve trudnice, uključujući one potvrđene ili sa sumnjom na infekciju COVID-19, imaju pravo na visokokvalitetnu njegu prethodno, tijekom i nakon porođaja. Nadalje, WHO snažno predlaže podupiranje žena da imaju odabranu osobu kao pratnju tijekom trudova i porođaja tijekom pandemije COVID-19. Navedeno ponekad čak vrijedi i za one koje su u samoizolaciji zbog kontakta s oboljelom osobom ili imaju potvrđen COVID-19. Preporučuje se i da se carski rez treba provoditi samo kada je medicinski opravdan te da bi način porođaja trebao biti individualiziran i temeljiti se na ženskim preferencijama, zajedno s opstetričkim indikacijama, stoji u tekstu Laure Martinić, magistre psihologije, objavljenom na stranici Psihološki prostor.

Međutim, situacija u Hrvatskoj ne podudara se s ovim preporukama, čemu su još više doprinijeli i nedavni potresi koji su pogodili našu zemlju te su i neke naše bolnice značajno oštećene, a situacija na našim ginekološkim i opstetričkim odjelima otežana je i nedostatkom primalja i porodničara.

Najnovija pak odluka u Republici Hrvatskoj jest da iz sigurnosnih razloga, sve trudnice pozitivne na COVID-19 idu na porođaj carskim rezom, što se sve češće provodi i kod žena kojima je samo propisana samoizolacija zbog kontakta s oboljelom osobom, iako nemaju nikakve simptome bolesti, unatoč preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Prema navodima rodilja, u navedenim slučajevima dolazi do toga da se nažalost odvaja i dijete od majke za vrijeme boravka u bolnici, što zasigurno može imati značajan učinak na povezivanje majke s djetetom, razvoj odnosa s djetetom i bliskosti, kao i poticanju doticanja mlijeka ukoliko majka odluči dojiti. Također, pratnja na porođaju u većini hrvatskih rodilišta trenutno nažalost nije dozvoljena (navedeno vrijedi i za privatna rodilišta), piše nadalje Laura Martinić, mag. psych.

Ipak, dobre vijesti nedavno su stigle iz jednog hrvatskog rodilišta.

“Odlukom Kriznog stožera KBC-a Rijeka od petka, 8. siječnja 2021. ponovno je na Klinici za ginekologiju i porodništvo dozvoljeno prisustvo pratnje na porodu. Blago poboljšanje epidemiološke situacije dozvoljava prisustvo pratnje na porodu uz nošenje osobne zaštitne opreme i poštivanje svih preventivnih epidemioloških mjera za suzbijanje bolničkih infekcija”, obavijest je to koja je oduševila mnoge trudnice na riječkom području, kojima je porod bez pratnje nezamisliv.

Naime, zabrana pratnje na porodu trenutno je jedan od većih strahova budućih roditelja i rodiljama zasigurno izaziva dodatnu frustraciju kako su njihove pratnje u pretežitom broju slučajeva njihovi partneri s kojima dijele kućanstvo. Pratnje trenutno nisu dozvoljene čak niti na pregledima za vrijeme trudnoće, kao niti posjete nakon samog porođaja u većini rodilišta, što bi moglo imati negativan utjecaj na očevo povezivanje s djetetom koje je izrazito važno, kao i ono između majke i djeteta.

O ovoj temi već smo pisali u studenome (ovdje), kada su i ona rodilišta koja su tada još dopuštala pratnju na porodu, počela uvoditi zabrane. Tada smo razgovarali i s trudnom Sarom Spinčić, manekenkom i djevojkom glumca Luje Kunčevića, koja bi krajem veljače trebala roditi njihovo prvo dijete, malenog dječaka. Ona jako želi da Lujo bude uz nju na porodu te redovno prati vijesti izu rodilišta o tome hoće li to biti moguće ili ne.

Osim što je podijelila vijest iz Rijeke, napisala je u Instastoryjima i da kada bilo kojem rodilištu u Zagrebu pošalje upit ili molbu vezano uz pratnju na porodu, ne dobije odgovor ili pak dobije automatiziran: “Pratnja na porodu nije dozvoljena. Lp.” Odgovora na to razmatraju li uopću tu opciju, nema.

“Ne tražimo puno, samo da mami bude lakše i da tata ima veće pravo od toga da prvi put ugleda svoje dijete preko slike”, piše Sara te dodaje: “Ako može Rijeka, ako može Europa, onda može i ostatak RH!”.

Nakon što su njoj i Luji nenadano propali planovi za baby shower zbog uvedenog zatvaranja ugostiteljskih objekata, možda se ovaj put situacija okrene u njihovu korist te se i druga rodilišta povedu primjerom riječkog. Nadamo se da hoće, kako zbog njih tako i zbog svih onih koji iščekuju bebu te žele biti zajedno kada dođe na ovaj svijet!

Tekst: J. S.
Foto: Profimedia


 

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kako je naprasno propala proslava ovog slavnog para!

Sara Spinčić i Lujo Kunčević organizirali su proslavu…

Lujo Kunčević i djevojka Sara

Domaći glumac i veliki zavodnik postaje tata!

U studenom prošle godine glumac je priznao da…

Pročitajte i:

trudnica prirodan porod

Porod na 'starinski način': Upišite Bosiljkin tečaj i rodite bebu bezbolno i sasvim prirodno

Porod je veliki događaj za svaku ženu, još ako je prvi, teško je zamisliti kako…

trudnica sluša glazbu

Hej ti, da ti koji si mi još u trbuhu! 7 načina kako se povezati s bebom i prije rođenja!

Povezanost majke i djeteta počinje još u trudnoći i traje cijeli život. Jeste li znali…

trudnica na pregledu

Neke žene niti ne znaju da su imale spontani pobačaj: Koji su mu uzroci i može li se prevenirati?

Postoje različiti faktori koji tijekom trudnoće povećavaju rizik od spontanog pobačaja. Na neke možemo utjecati,…

trudnoća

Trudnoća može biti razdoblje u kojem će se partneri još više zbližiti i povezati!

Trudnoća je posebno stanje, ispunjeno lijepim emocijama i slatkim iščekivanjem, a posebno ako se podijeli…