Trudnice posebno čuvaju trbuh i nerođenu bebu

Prirodno je da trudnice razmišljaju o svom trbuhu, koliko je osjetljiv i je li beba dobro zaštićena u njemu. To je razlog zašto ga štite od dodira, ljuljanja i žele spriječiti svaki moguću traumu. To je normalno, ali ne treba pretjerivati jer je beba dobro zaštićena s nekoliko slojeva zaštite. Evo što je sve štiti...

Beba je potpuno zaštićena u vašem trbuhu s nekoliko slojeva tkiva i plodovom vodom. Prva je linija zaštite plodova voda (amnionska tekućina) u kojoj beba slobodno pliva. U tekućem mediju beba ne osjeća težinu svojega tijela, a još važnije, tekućina amortizira svaki udarac, ljuljanje ili pokret. Plodova voda i beba zaštićeni su zatim vodenjakom (amnionskom membranom), koji je, pak, obavijen vrlo čvrstim, no elastičnim tkivom maternice.
Koliko god, međutim, govorili da je dijete sigurno u majčinu trbuhu, svaka se majka instinktivno zabrine zbog nekih situacija koje se u trudnoći uvijek pojave. Primjerice, pita se u kojem položaju spavati, kakvu odjeću nositi, je li dopušteno na rukama nositi drugo dijete, može li steznik štetiti razvoju djeteta ili može li udarac izazvati prijevremeni porođaj.

Izbjegavanje padova

Mnoge se majke boje udaraca u trbuh ili padova koji se znaju dogoditi jer trbuh u visokoj trudnoći uvelike strši prema naprijed. Dovoljno je već to što povremeno zapnete trbuhom za okvir vrata, a sada vas plaše i priče o tome da zbog pada možete potaknuti porođaj ili izazvati pobačaj. No u stvarnosti se takvo što događa vrlo rijetko. Odvajanje posteljice, koje se navodi kao moguća posljedica pada, događa se samo kod žena koje imaju problem s gestozom (visok tlak, edemi i bjelančevine u krvi) ili onih čija je trudnoća i inače bila rizična te su morale mirovati. Čak i kod težih nesreća, kao što su prometne, trudnoća se vrlo često može sačuvati. Najvažnije je da se u tim situacijama usprkos velikom stresu pokušate smiriti. U slučaju dvojbe, simptoma i povećane zabrinutosti liječnik može napraviti ultrazvučni pregled i tako se uvjeriti da je s djetetom sve u redu.

Odijevamo se udobno
Nemali broj mitova postoji i u vezi s prikladnim odijevanjem trudnica, odnosno odabirom odjeće. Mnoge se majke upravo pri razodijevanju uplaše kad ugledaju tragove gumilastike na trbuhu. Istina je da biste takvu odjeću trebali izbjegavati uvijek, ne samo dok ste trudni. Urezivanje pojedinih dijelova odjeće u kožu prije svega izaziva osjećaj nelagode i živcira nas, no važnija je činjenica da uska odjeća ometa cirkulaciju i time izaziva stvaranje edema. Trudnice su uz to sklonije edemima (oticanju gležnjeva), pa takva odjeća može samo povećati neugodna oticanja. Najvažniji kriterij u odijevanju treba vam biti udobnost. Zato u trudnoći nosite široku i ležernu odjeću od prirodnih materijala, a poneki trag pasice na koži zacijelo neće ugroziti djetetovo zdravlje. Svakako valja napomenuti da trbuh ne trebate skrivati niti ga smijete neprestano pritiskati odjećom nekoliko brojeva manjom od potrebne veličine. Takva odjeća mogla bi smanjiti djetetov prostor za razvoj.

Steznik za potporu
Majke su često zabrinute i u slučaju da im liječnik preporuči steznik za trbuh. No steznik je medicinski opravdan. On ne pritišće čitav trbuh nego samo njegov donji dio i ima funkciju prije svega smanjiti opterećenje na kralježnicu, bolove i nelagodu te poduprijeti prednji dio trbuha, odnosno donji dio stijenke maternice koji trpi najveći pritisak. Steznik je posebice koristan ženama koje imaju slabije trbušne mišiće ili prvorotkinjama koje imaju rastegnutu trbušnu stijenku. U svim ostalim slučajevima, kad se žena dobro osjeća i prije trudnoće je bila aktivna te se redovito bavila sportom, steznik neće biti potreban.

Trudnica s djetetom na rukama
Trudnica koja već ima dijete također može biti zabrinuta za bebicu u trbuhu jer njezino starije dijete i dalje traži pažnju. Dijete želi da ga nosite, skače po vama ili se želi igrati, pa vas katkad slučajno i malo jače udari. Gotovo da nije moguće da vas dijete toliko jako udari da time našteti bebi u trbuhu. Ne odgurujte dijete, nego se radije usredotočite na to kako se osjećate. Ako vam starije dijete nije teško nositi i ne bole vas leđa, ne trebate biti zabrinuti. Znajte da je vaša bebica na sigurnom i da vaše starije dijete upravo sada mora imati vašu ljubav kako bi spremno i s više samopouzdanja dočekalo dolazak brata ili sestrice.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Marijana Batinić

Trudna Marijana Batinić objavila fotografiju u kupaćem kostimu

Televizijska voditeljica ljeto provodi u obiteljskoj kući na…

Gigi Hadid

Poznata manekenka prvi puta pokazala trudnički trbuh

Vijest o prinovi otkrila je u travnju, na…

trudničke brige

Trudnice, sačuvajte svoj duševni mir!

Nakon što obznanite sretnu vijest, vjerojatno će vas…

strije u trudnoći

Strije! Kako ih spriječiti i liječiti?

Strije su čest kozmetski problem koji se javlja…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…