Udobno spavanje u trudnoći

Nerijetko su majke zabrinute u kojem položaju spavati kako ne bi ozlijedile dijete koje raste u trbuhu

PRVO TROMJESEČJE
Ne brinite, stvari će se prirodno posložiti. U samom početku trudnoće vaš trbuh je još ravan, maternica se tek neznatno povećala dok je dijete veličine zrnca riže. U tom razdoblju lako ćete spavati na trbuhu, i slobodno to činite, ako vas je volja, jer djetetu nećete nauditi.

DRUGO TROMJESEČJE

Kako će vaša maternica rasti i trudnoća odmicati, pomalo ćete osjetiti kako vam postaje neudobno ležati na trbuhu koji je izbočen. Automatski ćete početi izbjegavati taj položaj. Neke majke tada prelaze na leđa, a neke se već tada počinju smještati isključivo na bokove. No, ako inače volite spavati na leđima ili ste prisiljeni birati taj položaj uspijete spavati na leđima, to neće dugo potrajati jer ćete primijetiti kako će vam i taj položaj početi smetati. Beba u tom položaju pritišće donju šuplju venu u vašoj zdjelici i time ometa vaš krvotok. Odmah biste mogli osjetiti neugodan osjećaj pritiska, nedostatka zraka i poremećaj tlaka pa će vas to zasigurno natjerati na bok. Prirodno će vam se položaj na boku pokazati kao najudobnije rješenje za san.

TREĆE TROMJESEČJE

U trećem tromjesečju gotovo sve majke spavaju na boku jer se jedino tako mogu uopće naspavati. Mnoge si pomažu jastucima koje stavljaju pod trbuh, neke si jastuk stavljaju između koljena ili si podupiru kralježnicu. Možete li si ga priuštiti, već sada nabavite jastuk za dojenje koji je dovoljno dugačak i vrlo praktičan za podupiranje trbuha, nogu i glave.

U cijeloj priči najvažnije je spavati koliko vam je potrebno i zato se nemojte zabrinjavati oko pravilnog položaja. Vaš vam trbuh sigurno neće dati da se namjestite u neki nepovoljan položaj jer će vam dulji boravak u njemu ionako biti neudoban i neugodan.

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…