novorođena beba

‘Ok, upravo sam rodila. Što sada?’ Evo što možete očekivati prva 24 sata nakon bebina rođenja

Ako ste trudni, vjerojatno puno razmišljate o odlasku u rodilište, trudovima i porođaju. I vjerojatno istražujete puno o tome kako preživjeti prvih nekoliko mjeseci s bebom. No što je s prvih 24 sata nakon rođenja? Što se događa tada s bebicom i s vašim tijelom?

Kada prođe sva slatka muka poroda i kada vaše dijete ugleda svijet, bit ćete premještani na odjel za rodilje i babinjače, gdje ćete provesti sljedeća dva do tri dana. Budući da danas sva hrvatska rodilišta imaju mogućnost da beba bude s majkom, prvih 48 sati, koliko ste u bolnici, imat ćete stručnu pomoć na raspolaganju, a i ako se želite odmoriti, možete zamoliti da bebu nakratko odvoje od vas.

Prednost boravka s bebom u istoj sobi nakon poroda je što ćete lakše uspostaviti proces dojenja, lakše ćete se zbližiti s bebom, a ako u bilo čemu 'zapnete', možete tražiti pomoć. Savjet: Iskoristite to vrijeme da pitate sve što vas zanima i da se odmorite što više možete.

Osim lakše uspostave dojenja, postoje i druge prednosti zajedničkog smještaja mame i bebe. Pretragama krvi novorođenčeta ustanovljeno je kako dijete nakon napora pri porođaju ima vrlo visoku razinu hormona stresa u krvotoku. Ako je majka blizu djeteta i prakticira dojenje na zahtjev, razina hormona stresa brzo se smanjuje. Mehanizam djeluje i u obratnom smjeru. Ako su majka i dijete razdvojeni, razina hormona stresa raste. Djeca odvojena od majki teže se smiruju, više neutješno plaču, a kratki susreti radi podoja stoga mogu protjecati u obostranoj nervozi.

Bilo da dojite ili dijete hranite na bočicu, danas se zastupa teorija hranjenja na zahtjev, odnosno da ne postoji određeni vremenski razmak za hranjenje, nego kada beba svojim plačem zatraži hranu, potrebno ju je zadovoljiti. Jer, bebi nije potrebna samo hrana nego i tekućina, budući da novorođenčad ne pije vodu, a porod nije iscrpljujući samo za majku nego i za bebu.

Ako je dijete samo na majčinu mlijeku, velika je vjerojatnost da će potražnja za hranom biti češća, ponekad čak i do 30 minuta od zadnjeg dojenja.dojenjeNeke bebe mogu prespavati odmah nekoliko sati u komadu (najčešće one hranjene na bočicu), a neke će se buditi vrlo često, plakati i smiriti se jedino ako ih držite na prsima.

Bebe se bude već prvih nekoliko sati nakon poroda i aktivne su neko kratko vrijeme, što je idealno za prvo povezivanje majke s djetetom. Kada je njihova potreba namirena, nahranjene su i u suhoj peleni, opet nastavljaju sa spavanjem. Ne postoji neka razlika u ponašanju novorođenih beba uz pomoć epiduralne, beba koje su rođene vaginalno ili na carski rez.

Bebe prirodno uspostavljaju svoj ritam spavanja i hranjenja prema svojim potrebama, a često se zna dogoditi da puno spavaju po danu pa se često bude po noći. Stručnjaci savjetuju da im ne treba narušavati prirodni ritam i da će se s vremenom taj ritam promijeniti.

A što je s majkom?
Nakon poroda, događa se uspostava laktacije, odnosno stvaranja mlijeka u grudima. Proces laktacije povezan je s bebinom potražnjom, pa što češće dijete stavljate na prsa, brže će se uspostaviti laktacija.

Također, tijekom laktacije izlučuje se hormon oksitocin koji služi za buđenje majčinskog instinkta i emocionalne povezanosti s bebom. Ovaj hormone uzrokuje snažne kontrakcije maternice tijekom dojenja kojima joj pomaže da se vrati u stanje prije trudnoće.

Naravno, moguća je nagla navala mlijeka u grudi, što može dovesti do tvrdih dojki i mastitisa, a najbolji lijek je stavljanje bebe na prsa i dojenje.

Žena nakon poroda krvari I do nekoliko tjedana, a prva 24 sata važno je da liječnik pregleda i procjeni zarastanje rane (ako je žena pri porodu rezana), količinu krvarenja, razinu željeza u krvi i tjelesnu temperaturu.

Nakon boravka u bolnici, mame, čeka vas nova avantura!

Tekst: S. M.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

torba za rodilište

Imate li sve što vam treba za odlazak na porođaj? Ako niste sigurne, zavirite u naš šalabahter!

Posljednjih dva-tri tjedna trudnoće već ste u radosnom iščekivanju. Ne možete baš biti sigurni da…

u trudovima

Babica na TikToku podigla pravu 'oluju' s videom: Što se događa s cerviksom tijekom poroda?

Trudnoća je stanje tijekom kojeg se puno toga mijenja u ženskom tijelu. Zamislite kako smo…

trudovi

Iskustvo jedne mame: Bila sam protiv poroda kod kuće dok mi se slučajno nije dogodio!

Iako porod kod kuće već godinama nije dio uobičajene zdravstvene skrbi za trudnice, on u…

trudnica spava

Trudnice i snovi: 'Sanjala sam da sam vratila bebu u trbuh, što mi govori moja podsvijest?'

Snovi tijekom trudnoće mogu biti vrlo intenzivni, ali i vrlo neobični. No svi su snovi…