Zajednički smještaj majke i bebe jedan je od osnovnih uvjeta humanizacije rodilišta što su je ‘90-ih godina pokrenuli UNICEF i SZO

Potreba za uvođenjem takvog oblika smještaja javila se postupno, nakon što su zamijećeni nedostaci postojeće organizacije i goleme prednosti "rooming-- in" smještaja. "Rooming-in" omogućuje majkama da lakše uspostave laktaciju i zajednički životni ritam koji se prvih dana sastoji od dojenja i spavanja, kako bebe tako i majke. Ako su majka i dijete zajedno, čitav proces usklađivanja dvaju bioritmova teče brže. Majka može odmah reagirati na djetetov plač, nudi mu prsa i onemogućuje razvoj neutješnog plača. Dijete ima priliku češće sisati, što zadovoljava njegove potrebe, ali i češće daje najbolji poticaj majčinim prsima. Cijeli proces usklađivanja teče brže.



U zajedničkom boravku brže se uspostavlja dojenje


Majke pri uspostavi dojenja trebaju potporu medicinskih sestara koje će otkloniti teškoće i priskočiti u pomoć kad god majci zatreba. Naime, dojenje je vještina koja se uči i vježba i to ponajprije čestim stavljanjem djeteta na prsa i uz odgovarajuću pomoć sestre koja će objasniti kako dojiti. Neki problemi s dojenjem nastaju jer majka i dijete nisu u 24-satnom zajedničkom smještaju (djecu odvode noću), neki zbog prirode porođaja (kod carskog reza, prsa zbog izostanka trudova nemaju odgovarajući prirodni poticaj), a neki zbog neprimjerene pomoći. A na probleme kao što su bolne dojke, ragade na bradavicama, uvučene bradavice i neznanje majke na vrijeme mogu utjecati i ispraviti ih educirane sestre.



Zajednički smještaj također pruža majkama šansu da nastave dojiti nakon izlaska iz bolnice. Podaci UNICEF-a u Hrvatskoj govore da čak 50 posto majki prestaje s dojenjem već u prvom mjesecu djetetova života, a manje od 30 posto djece dojeno je do 6. mjeseca života. Takvi porazni rezultati djelomice su posljedica komocije majki, ali u većem dijelu je to neznanje o važnosti dojenja te slabog poticanja na dojenje i potpore u rodilištima. Naime, izrazito je važno da majka iskoristi tih nekoliko dana boravka u rodilištu te ondje, uz pomoć sestara, vježba i svlada dojenje. To je ujedno i bit "rooming-ina".





Blizina majke smiruje dijete


Osim dojenja, postoje i druge prednosti zajedničkog smještaja mame i bebe. Pretragama krvi novorođenčeta ustanovljeno je kako dijete nakon napora pri porođaju ima vrlo visoku razinu hormona stresa u krvotoku. Ako je majka blizu djeteta i prakticira dojenje na zahtjev, razina hormona stresa brzo se smanjuje. Mehanizam djeluje i u obratnom smjeru. Ako su majka i dijete razdvojeni, razina hormona stresa raste. Djeca odvojena od majki teže se smiruju, više neutješno plaču, a kratki susreti radi podoja stoga mogu protjecati u obostranoj nervozi.



Odvojenost od djeteta ni majkama često ne čini dobro. One se ne mogu opustiti i odspavati, znajući da dijete, negdje u drugoj sobici, možda plače i gladno je. Tad se često događa ono najgore za dojenje jer dijete koje plače sestre ponekad nahrane na bočicu, a kad tako sito dođe majci na prsa, ne želi više sisati. Tu se generira niz problema s dojenjem. "Rooming-in" bi sve to trebao spriječiti i omogućiti da se majka i dijete međusobno usklade te time i lakše odmore.



Prednosti 24-satnog 'rooming-ina':



  • brže nadolaženje mlijeka i zbližavanje majke i djeteta



  • brža reakcija majke na plač te brže smirivanje bebe - bebe manje plaču i zadovoljnije su



  • ranije uspostavljanje redovite laktacije, manje problema s dojenjem



  • mogućnost dojenja na zahtjev



  • majke koje brzo reagiraju na plač i pozitivno su nastrojene prema ovom načinu smještaja obično se uspijevaju odmoriti jer spavaju kad spava i beba



  • brže privikavanje bebe na cikluse sna i hranjenja



  • manja pojavnost žutice



  • majka i beba odlaze iz rodilišta s pomalo uhodanim ritmom spavanja i hranjenja



  • majka osjeća veću sigurnost u sebe i svoju novu ulogu kad odlazi kući



  • veće su šanse da se dojenje nastavi i nakon izlaska iz rodilišta



  • manja pojavnost poslijeporođajne depresije kod majke



Tekst: Ivona Šatrak


Foto: Thinkstock