poticanje trudova

Prenijeli ste? Kako potaknuti trudove?

Želite na neki način polako potaknuti trudove jer vam je termin već prošao? Evo nekoliko savjeta kako to napraviti

Mnoge trudnice će bolje podnijeti čekanje porođaja ako imaju osjećaj da nešto rade u tom smjeru i da pomažu bebi da polako krene na svoj put. Za to postoje određeni postupci koji su trudnici na raspolaganju. Oni mogu malo ubrzati mehanizme porođaja, ali ih svakako neće pokrenuti ako dijete i tijelo na to nikako nije spremno.

Neke uvjete trudnica ipak mora zadovoljavati kako bi krenula s ovim postupcima:

  • Biti zdrava i u formi
  • Tijelo i dijete trebaju biti spremni dakle, mora proći vrijeme termina, odnosno preporučuje se svakako pričekati do 40. tjedna trudnoće.
  • Potrebno se posavjetovati s liječnikom ili primaljom o tome je li dijete spremno i što vam oni savjetuju.
  • Ne preporučuje se kombinirati više metoda istovremeno. Katkad se djelovanje dogodi tek nakon par dana i previše stimulacije ili prevelike doze mogu dovesti do neočekivanih reakcija. Zato je potrebno vrlo oprezno postupati.

Masaža

Uzmite 10 ml bademovog ulja te ulje od cimeta, klinčića, đumbira. Trbuh prvo namočite toplom vodom i zatim umasirajte ulje koje će se tako bolje upiti. Navedena ulja stimuliraju mišiće maternice na kontrakcije. BEZOPASNO I GODI!

poticanje trudova

Laksativi i kokteli

Ako ste čuli za ovu metodu, nemojte je nikako provoditi. Može doći do prevelike aktivnosti crijeva ili do proljeva što može potaknuti i trudove, no pritom dolazi i do dehidracije i oštećenja crijeva, a moguća je i mučnina te pojava grčeva u crijevima. Također se ne preporučuje uzimanje koktela s alkoholom. NE PREPORUČUJE SE!

poticanje trudova

Topla kupka

Ako podnosite tople kupke, ovo je način kako možete potaknuti trudove. Možete u kupku dodati i eterična ulja cimeta, klinčića, đumbira. No, kupku provodite isključivo ako je netko uz vas. Od tople vode možete imati problema s cirkulacijom ili pak da se trudovi pojave vrlo brzo.
KOD ZDRAVE CIRKULACIJE OVA METODA JE BEZOPASNA I VRLO UGODNA!

poticanje trudova

Seks

Ako u vrijeme termina vodite ljubav s partnerom, smanjujete mogućnost da ćete dugo iščekivati bebu. Seks može potaknuti trudove na više načina. Seksualnim uzbuđenjem se u tijelu oslobađa oksitocin koji potiče trudove. Dodatna pogodnost je ta što sperma sadržava prostaglandine, hormone koji se koriste i kod indukcije porođaja. Oni omekšavaju cerviks maternice te produljuju vrat maternice. Također se prilikom orgazma grči i maternica što sve može potaknuti trudove.
AKO VAM JE IZVEDIVO I ZABAVNO - SVAKAKO!

poticanje trudova

Stimulacija bradavica

Ovo je vrlo učinkovita metoda stimuliranja trudova jer se stimulacijom bradavaica luči oksitocin i trudovi mogu uslijediti za sat vremena. Zato se može provoditi samo ako je cervik već spreman za porođaj. Naime, postoji opasnost od pretjerane stimulacije kad možete imati predugačke i prejake trudove što može biti prestresno za vas i dijete.
UČINKOVITO, ALI SAMO UZ NADZOR LIJEČNIKA ILI PRIMANJE!

poticanje trudova

Tjelesna aktivnost

Prije samog porođaja treba izbjegavati tjelesnu aktivnost. U tom smislu izbjegavajte popularno penjanje po stubama jer to oduzima previše energije. Radije čuvajte snagu za porođaj. No, možete se primjerice šetati jer ćete na taj način pomoći djetetu da se smjesti u položaj za porođaj. Pritisak glavice na vrat maternice također stimulira lučenje oksitocina koji će voditi trudove. Možete se ljuljati na gimnastičkoj lopti što ima isti pozitivan učinak.
BEZOPASNO, ZABAVNO, ALI NE PRETJERUJTE!

poticanje trudova

Čajevi

Skuhajte čaj s prutićem cimeta, klinčićem, svježim đumbirom i verbenom. Prelijte biljke jednom litrom vrele vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Najbolje je piti taj čaj mlak te po gutljaj tijekom cijelog dana. Isti učinak ima i čaj od listova maline.
BEZOPASNO I NIJE KOMPLICIRANO!

poticanje trudova

Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

Ivan Jurić, pokretač peticije za pratnju n aporodu, sa suprugom Marijom

Razgovarali smo s pokretačem peticije za pratnju na porodu: 'Ovo je obećanje supruzi i našoj Dori!'

Cilj je prikupiti 30 tisuća potpisa koje će Ivan osobno uručiti članovima Stožera civilne zaštite

u koje doba dana se bebe najčešće rađaju

Istraživanje otkrilo u koje se doba dana bebe najčešće rađaju!

Svi "scenariji" koje mnoge trudnice vrte u glavi razmišljajući o onom što ih čeka, sada…

Rodila kod kuće i sve prenosila na Instagramu

Amerikanki Emmi Isaacs ovo je bio šesti porod!

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…