“Ne znam kako bih rodila bez podrške supruga u rađaonici! Dopustite trudnicama pratnju na porodu”

Samo rijetka rodilišta u Hrvatskoj dopuštaju da trudnice imaju pratnju na porodu. Doznajte koja su to i zašto je važno da i tata i mama imaju priliku zajedno doživjeti to veličanstveno iskustvo

Nakon što su neka hrvatska rodilišta tijekom ljetnih mjeseci dopuštala pratnju rodiljama na porodu, ona je u većini ponovno ukinuta, što je uznemirilo mnoge trudnice. I dok je prije pandemije 60 posto njih imalo pratnju na porodu, piše rtl.hr, otkako je koronavirus ‘zavladao’ našim životima tek svaka peta žena imala je priliku da i ona i partner u isto vrijeme prvi put ugledaju svoje dijete.

U glavnom gradu Hrvatske od kraja srpnja do nedavno bilo je dopušteno da očevi prisustvuju porodu na ‘Sv. Duhu’, no trenutno takva mogućnost ne postoji ni u jednom zagrebačkom rodilištu. Isto je i u splitskom, dubrovačkom, osiječkom te riječkom rodilištu, u kojem je to ipak bilo moguće sve do prošloga tjedna kada je ponovno uvedena zabrana.

“Nije jasno kako će upravo izostanak pratnje (supruga trudnice koji s njom živi u zajedničkom kućanstvu) bitno poboljšati epidemiološku situaciju, dok se istovremeno život u našoj županiji i ostatku države gotovo normalno odvija! Teško je shvatiti kako će upravo ova mjera usporiti širenje zaraze dok se neometano održava nastava, svadbe, krštenja, mise, kino projekcije i predstave, a shopping centri i ugostiteljski objekti i dalje su otvoreni. Nadalje, niti jedna država članica EU u prvom valu, a niti u ovom trenutku nije zabranila pratnju na porodu, iako smo svi upoznati s činjenicom koliko su striktne mjere ostalih država i koliki broj tih država se nalazi u lockdownu”, napisala je tada skupina trudnica iz Rijeke, takozvane ‘mame PGŽ’, ogorčene novom mjerom u njihovom rodilištu.

Ipak, mjere su nešto povoljnije u Istarskoj županiji te je u Puli i dalje je otvorena mogućnost pratnje na porodu.

“Pratimo upute Stožera i za sada očevi smiju prisustvovati porođaju. Na sebi moraju imati masku i zaštitni mantil te odmah donijeti robicu za bebu za izlazak iz rodilišta. U prvom valu smo u našem rodilištu ukinuli pratnju pa ju ponovno dopustili uz negativan nalaz na koronu, no za sada test nije potreban, a pratnja je dopuštena”, kazala nam je glavna sestra Nikolina iz pulskog rodilišta.

Sreću da im partneri/supružnici budu uz njih, imaju i trudnice koje će roditi u Čakovcu, gdje se i trudnici i pratnji odmah po dolasku radi test na COVID-19.

“U Čakovečkom rodilištu pratnja na porodu je bila stalno dozvoljena osim jedan vikend. Ranije je uvjet bio obavljeni trudnički tečaj, no u listopadu smo obustavili održavanje tečaja zbog epidemiološke situacije. U dogovoru s trudnicama koje su bile predbilježene za tečaj u 10., 11. i 12. mjesecu dopustili smo pratnju, a za kasnije ćemo vidjeti. Važno je da od 16.10. prije ulaska u rađaonu svakoj rodilji i pratnji obavezno radimo scrining Covid test i nalaz nam je gotov za 10 minuta”, kazala nam je voditeljica rađaone rodilišta u Čakovcu.

Važno je napomenuti i to da se situacija može promijeniti u svakom trenutku i da to ovisi o epidemiološkoj situaciji u pojedinoj županiji te odlukama njihovih Stožera civilne zaštite.

A da će stvari ići na bolje nada se većina trudnica koja u narednim tjednima i mjesecima treba donijeti bebu na svijet. Naša sugovornica Sara Spinčić, manekenka i djevojka glumca Luje Kunčevića, jedna je od njih i kaže da se još uvijek nada da će njezin partner moći biti uz nju i da će zajedno moći iskusiti jedan od najradosnijih trenutaka u životu.

“Upravo je podrška partnera ono što treba svakoj ženi u najljepšem, ali i jednom od najtežih trenutaka u životu – porodu. Mislim da tata mora imati jednako pravo upoznati svoje dijete odmah, kao što to ima mama. U ovo doba zabrane, tate prekasno upoznaju svoju djecu, a u slučaju komplikacija kada se i mamu udaljava od bebe, tata s upoznavanjem u nekim slučajevima kasni i mjesecima i jedini način na koji može vidjeti svoje dijete je preko fotografija koje je mama slikala dok je još mogla biti u bolnici obzirom da nikome nije dopušteno biti s bebom. Svakako mislim da se ovaj problem mora čim prije riješiti kao i dopustiti roditeljima da posjete svoju malu djecu u bolnicama. Jasno mi je da posjete ženama nakon poroda ne mogu biti svuda dozvoljene, ali što se pratnje na porodu tiče, jedina smo država u EU koja ima ovu zabranu koja se ne ukida čak ni ako su i mama i tata negativni na koronu. Osobno mi je jako važno da budući tata bude sa mnom na porodu, a zbog svih trudnica kojima je termin i ranije nego meni, nadam se da će se ovaj problem riješiti čim prije”, kazala nam je ova zabrinuta buduća mama, koja svoje orvo dijete treba roditi u veljači iduće godine, za koju se svi nadaju da će po mnogo čemu pa tako i ovome biti sretnija.

Koliko je uistinu važno imati podršku partnera u rađaonici, dobro zna mama Ivana, koja je tri puta doživjela to predivno iskustvo.

Sva tri puta uz mene je bio suprug na porodu i znam reći da zaista ne znam kako bih rodila da to nije bilo tako. Premda su i liječnici i babice svaki put bili predivni prema meni, njegova prisutnost mi je nevjerojatno značila. Nikad u životu nismo zajedno plakali od sreće, ali jesmo ta tri puta. Sjećam se zadnjeg poroda, da su nam samo suze počele kliziti niz obraze kad su mi dali bebuu naručje te je i babica, koja svako malo novoj bebi poželi dobrodošlicu na svijet, zasuzila i rekla “moram vas fotografirati tako sretne i predivne”. To je ono što bih poželjela svakoj trudnici, da zajedno s partnerom doživi jedan od najradosnijih trenutaka u životu”, ispričala nam je te dodala da se divi svim mamama koje su morale roditi ‘same’ zbog pandemije.

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock

 

 

 

 

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

"Kako mi je svjesniji pristup ishrani promijenio život i sve njegove aspekte"

O svemu što ju je navelo da promijeni pristup prehrani i zašto je toliko važno…

One su prave male Chefice! Dopuštate li i vi djeci da vam pomažu u kuhinji?

Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić i proslavljena manekenka Ljupka Gojić Mikić svojoj djeci daju priliku…

Otjerali su ih s treninga, no neće s igrališta!

Sportske dvorane su zatvorene, roditelji djece sportaša ogorčeni, no jedino što im preostaje jest da…

Znate li pravilno zbrinuti maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva?

Maske, dezinfekcijska sredstva i gumene rukavice, jednim nazivom zaštitna oprema, postali su dio naše svakodnevice,…