Ponovno rast broja oboljelih od koronavirusa, a Capak otkrio i planove za otvaranje škola na jesen

U susjednoj Srbiji od koronavirusa je umro do danas potpuno zdrav mladić, rođen 1994. godine. To je svima upozorenje na oprez! A oprez će itekako trebati i u rujnu, kad će ponovno zazvoniti školsko zvono. No hoće li zvoniti u praznim učionicama?

Nakon dvodnevnog “predaha”, ako se tako, uopće, može nazvati brojka od 50-ak zaraženih, danas Hrvatska ponovno bilježi rekorde. Naime, u protekla 24 sata imamo 92 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se ukupan broj zaraženih u Hrvatskoj popeo na 3953. Aktivnih slučajeva je 1204. Iako porast broja zaraženih nije povezan s eventualnim novim žarištima, nego je riječ o već “detektiranim bazama”, Stožer civilne zaštite odlučio je kako se obveza nošenja maski, osim u trgovinama, uvodi i u druge uslužne djelatnosti, poput banaka, pošta i svih drugih ustanova u kojima se ostvaruje bliski kontakt. Na pitanje što će biti s idućom školskom godinom nastavi li se ovakva epidemiološka situacija, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je još prerano govoriti o tome, no da je svjestan kako će ljeto brzo proći. Odluka će biti donesena početkom rujna, ovisit će o epidemiološkoj situaciji, no napomenuo je i to kako “iz iskustava drugih zemalja koje su otvorile škole, možemo reći da se nije dogodilo ništa loše“.

I u susjednoj Srbiji stanje je alarmantno. Direktor Klinike za infektivne bolesti u Beogradu, dr. Goran Stevanović, danas je apelirao na građane da shvate ozbiljno bolest, navodeći primjer mladića, rođenog 1994. godine, koji je do zaraze koronavirusom bio potpuno zdrav, no ipak se nije uspio izboriti za život. Danas smo objavili i priču majke čiji sin, i nakon više od 100 dana od pojave prvih simptoma bolesti, još uvijek osjeća umor i malaksalost te se nije u potpunosti oporavio od bolesti. Iako je Covid-19 još uvijek velika nepoznanica, pa liječnici sa sigurnošću ne mogu reći kakve će posljedice ostaviti na organizam, iz nekoliko domaćih liječničkih ordinacija potvrdili su nam kako neki pacijenti, i nakon što se izliječe, tj. nakon što dobiju negativan nalaz, još dugo osjećaju posljedice bolesti, prije svega slabost.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom

dijete na plaži u vrijeme najvećeg sunca

Stručnjaci upozoravaju! Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita dječje kože na suncu

Stručnjaci upozoravaju! Ako ste kao dijete tri puta izgorjeli na suncu u odrasloj dobi imate…