dječak u bolnici razgovara s liječnikom

Ministarstvo odlučilo: roditelji mogu biti s djecom u bolnici 15 minuta

Ova odluka vrijedi za pojedine županije u kojima je nepovoljna epidemiološka situacija, a - kako su priopćili iz resornog ministarstva - to je granično vrijeme za sprječavanje eventualnog prijenosa virusa

Reagirajući na mnoge upite roditelja o mogućnosti posjeta bolesnoj djeci i najmlađima u bolnicama, Ministarstvo zdravstva izdalo je priopćenje u kojem podsjeća da je cijelo vrijeme trajanja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj bio dozvoljen boravak roditelja uz teško bolesnu djecu i najmlađe.  Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u nekim županijama u bolnicama su, zbog sprječavanje mogućeg prijenosa zaraze, zabranjene posjete. U tim zdravstvenim ustanovama omogućen je posjet roditelja djeci svakodnevno u trajanju 15 minuta.

U ovakvim epidemiološkim okolnostima u tim županijama, to je najviše što se može učiniti kako bi se omogućilo svakodnevno viđanje i druženje djece s roditeljima, navode u priopćenju. Navedeno vrijeme trajanja posjeta, ekspertna skupina sastavljena od psihologa, epidemiologa, pedijatara i infektologa, preporučuje kao granično vrijeme za sprječavanje eventualnog prijenosa virusa u zatvorenim prostorima gdje boravi istodobno više osoba. Uz to, bolnicama je naloženo da trebaju osigurati svakom roditelju susret s njegovim djetetom. Sve te okolnosti imala je na umu stručna skupina koja je ministru zdravstva predložila ovu mjeru kao optimalnu u ovim vremenima.

“Kao ministar zdravstva glede ovog pitanja poklonio sam puno povjerenje stručnjacima koji su predložili optimalno rješenje kojim bi se omogućio svakodnevni susret roditelja s djecom koja se liječe u bolnicama u kojima je inače zabranjen posjet zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Vjerujem da će se i u tim dijelovima Hrvatske što prije okolnosti promijeniti na bolje pa će se otvoriti prostor i za duže druženje roditelja s djecom na bolničkom liječenju", izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ranije danas pisali smo o peticiji Udruge Roda, kojom se, između ostalog, traži proširenje prava na boravak roditelja s djecom bez obzira na dob i način prehrane djeteta, u skladu s epidemiološkim mjerama. Peticiju za to, kao i za omogućavanje pratnje na porodu, u tri je dana potpisalo više od 35 tisuća ljudi, a cijeli članak, u kojem otkrivamo i brojne nelogičnosti u “novom normalnom”, primjerice da pratnja mora donijeti negativan test na Covid 19, ne stariji od 48 sati, pročitajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom

dijete na plaži u vrijeme najvećeg sunca

Stručnjaci upozoravaju! Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita dječje kože na suncu

Stručnjaci upozoravaju! Ako ste kao dijete tri puta izgorjeli na suncu u odrasloj dobi imate…