dječak u bolnici razgovara s liječnikom

Ministarstvo odlučilo: roditelji mogu biti s djecom u bolnici 15 minuta

Ova odluka vrijedi za pojedine županije u kojima je nepovoljna epidemiološka situacija, a - kako su priopćili iz resornog ministarstva - to je granično vrijeme za sprječavanje eventualnog prijenosa virusa

Reagirajući na mnoge upite roditelja o mogućnosti posjeta bolesnoj djeci i najmlađima u bolnicama, Ministarstvo zdravstva izdalo je priopćenje u kojem podsjeća da je cijelo vrijeme trajanja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj bio dozvoljen boravak roditelja uz teško bolesnu djecu i najmlađe.  Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u nekim županijama u bolnicama su, zbog sprječavanje mogućeg prijenosa zaraze, zabranjene posjete. U tim zdravstvenim ustanovama omogućen je posjet roditelja djeci svakodnevno u trajanju 15 minuta.

U ovakvim epidemiološkim okolnostima u tim županijama, to je najviše što se može učiniti kako bi se omogućilo svakodnevno viđanje i druženje djece s roditeljima, navode u priopćenju. Navedeno vrijeme trajanja posjeta, ekspertna skupina sastavljena od psihologa, epidemiologa, pedijatara i infektologa, preporučuje kao granično vrijeme za sprječavanje eventualnog prijenosa virusa u zatvorenim prostorima gdje boravi istodobno više osoba. Uz to, bolnicama je naloženo da trebaju osigurati svakom roditelju susret s njegovim djetetom. Sve te okolnosti imala je na umu stručna skupina koja je ministru zdravstva predložila ovu mjeru kao optimalnu u ovim vremenima.

“Kao ministar zdravstva glede ovog pitanja poklonio sam puno povjerenje stručnjacima koji su predložili optimalno rješenje kojim bi se omogućio svakodnevni susret roditelja s djecom koja se liječe u bolnicama u kojima je inače zabranjen posjet zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Vjerujem da će se i u tim dijelovima Hrvatske što prije okolnosti promijeniti na bolje pa će se otvoriti prostor i za duže druženje roditelja s djecom na bolničkom liječenju", izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ranije danas pisali smo o peticiji Udruge Roda, kojom se, između ostalog, traži proširenje prava na boravak roditelja s djecom bez obzira na dob i način prehrane djeteta, u skladu s epidemiološkim mjerama. Peticiju za to, kao i za omogućavanje pratnje na porodu, u tri je dana potpisalo više od 35 tisuća ljudi, a cijeli članak, u kojem otkrivamo i brojne nelogičnosti u “novom normalnom”, primjerice da pratnja mora donijeti negativan test na Covid 19, ne stariji od 48 sati, pročitajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

mama zabrinuta zbog pandemije koronavirusa

Ako vam je dosta pandemije i pod stresom ste od svega, ovo je za vas!

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba…

Znate li pravilno zbrinuti maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva?

Maske, dezinfekcijska sredstva i gumene rukavice, jednim nazivom…

djevojčica u online školi

Ministar Fuchs: 'Evo zašto nećemo uvesti online nastavu za cijelu Hrvatsku!'

"Zbog epidemiološke situacije na sjeveru Hrvatske, tamo su…

Pročitajte i:

mali dečko

Prepucij ili kožica kod dječaka: Kako izbjeći komplikacije, savjetuje vas pedijatrica

Mnogi roditelji muške djece susreli su se s problemom priraslica, a neki i s fimozom.…

djeca pod stresom

Nakon traumatskog događaja: Kako se nositi sa životom i svojim emocijama?

Unatrag nekoliko mjeseci svjedoci smo i žrtve višestrukih traumatskih događaja i nije važno svjedočimo li…

beba pije mlijeko

Znate li koliko soka dnevno smije piti vaš mališan? A mlijeka? Što mu od zdravih pića još možete dati?

Voda je najbolji izbor za piće, ali što još možemo ponuditi djeci a da bude…

mama i djeca

I oni najžilaviji roditelji se pitaju: Kako pomoći sebi i djeci nakon potresa?

Teško je biti sabran i opušten nakon proživljenog potresa, pogotovo kad aplikacija LastQuake dojavljuje cijelo…