trudnica rađa u vrijeme pandemije koronavirusa

Porod s maskom, djeca u bolnici bez roditelja i pratnja na porodu s testom na Covid 19! Je li ovo ‘novo normalno’?

Kristina Turudić Leko, koordinatorica peticije Udruge Roda, kojom se traži ukidanje zabrane pratnje na porodu te zabrane boravka roditelja uz dijete u bolnici, ispričala nam je s kojim se sve nelogičnostima susreću (buduće) majke zbog epidemiološke krize

U tri dana preko 35 tisuća ljudi potpisalo je peticiju Udruge Roda, kojom traže ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog boravka uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju, kao i da se omogući pratnja rodiljama na porodu sukladno propisanim epidemiološkim mjerama. Naime, koordinatorica peticije Kristina Turudić Leko kaže kako nema propisanog protokola u vrijeme pandemije, pa svaka bolnica, čak i bolnički odjel sam za sebe, može odlučiti hoće li dozvoliti pratnju na porodu ili ne. Nadalje, pratnja i boravak uz dijete u bolnici nije, naglašava koordinatorica, neki "nadstandard", već civilizirana norma koju je moguće provesti uz epidemiološke mjere te u konačnici s puno manje trauma za dijete.

"Bez pratnje roditelja, liječenje djece je duže i manje uspješno, a psihičke posljedice za djecu i obitelj su veće, često dugotrajne. Ne manje važno, zabranom boravka uz hospitalizirano dijete, roditeljima se uskraćuje pravo na informiranje i suodlučivanje u liječenju djeteta, a djetetu pravo na odgovarajuću skrb", kaže Kristina Turudić Leko napominjući kako bi baš sada, u vrijeme pandemije, nužno bilo skratiti boravak osoba u bolnicama, a dokazano je da se djeca brže oporave ako su uz njih njihovi najbliži.

Bez pratnje na porodu, žene i novorođenčad u većem su riziku od razvijanja ozbiljnijih komplikacija, a majke imaju više problema s prilagodbom na roditeljstvo. U Udruzi Roda smatraju da bi epidemiološke mjere koje vrijede za sve građane, a to je mjerenje temperature, dezinfekcija i nošenje maske, bile učinkovite i kad je pratnja na porodu u pitanju te boravak uz dijete u bolnici.

Neke bolnice, doduše, u posljednja su dva dana ipak promijenile odluku, pa su dozvolile pratnju na porodu, no uz nemoguće uvjete.
"Primjerice, traže testiranje partnera na Covid 19, no test ne smije biti stariji od 48 sati. Pratnja mora sama platiti test, što je dodatni trošak za kućni budžet, a kako se porod ne može planirati, velika je mogućnost da partner mora ponavljati test, jer se porod nije dogodio u tih 48 sati", kaže Kristina.

Također, prema "novim uputama", pratnja mora držati razmak od dva metra trudnice, što je neobično, budući da je bliska osoba na porodu, najčešće partner, osoba koja je s rodiljom već u neposrednom kontaktu i zajedničkom kućanstvu. Mnoge trudnice u "novom normalnom" rađaju i s maskom na licu, što je nezamislivo.

Iako je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer izjavio kako će se ukinuti zabrana posjeta djeci u bolnicama, u Udruzi Roda nisu zadovoljni jer od resornog ministarstava, koje im se još nije službeno obratilo, traže i proširenju prava na cjelodnevni smještaj uz dijete na bolničkom liječenju na roditelje sve malodobne djece, bez obzira na vrstu prehrane (dojeno ili ne) i dob djeteta.

"U drugim zemljama, poput Austrije ili Njemačke, nikada, čitavo vrijeme trajanja epidemije, nikada nije dovedena u pitanje zabrana pratnje na porodu ili ostanak roditelja uz dijete, nego se radilo na sigurnosnim protokolima, da ostane sve kako je bilo, ali uz sve epidemiološke preporuke, tj. dezinfekciju, nošenje maski i sl., kao što vrijedi i inače kad osobe dolaze na pregled u bolnicu", zaključuje Kristina Turudić Leko.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , , , ,

Pročitajte i:

beba koja je tek počela samostalno sjediti

Kada beba može početi sjediti?

Odgovor na pitanje kad beba može početi sjediti ovisi o svakom djetetu pojedinačno. No općenito…

bpja bebine stolice

Što nam govori boja i izgled bebine stolice te što ako beba ima zavor?

"Iznenađenje" u peleni za mnoge roditelje, posebice one nove, zna biti razlog za brigu!

mama zabrinuta za razvoj bebe

Pravilan porast težine kod beba

Porast težine kod dojene djece i djece hranjene adaptiranim mlijekom nije jednak. Kako znati dobiva…

lucija zaninović

Lucija Zaninović rodila djevojčicu!

Sretna mama objavila je i prvu fotografiju djevojčice!