proljetne alergije i koronavirus

Jesu li alergične osobe u većoj opasnosti od koronavirusa?

Jedina zajednička osobina Covid-19 bolesti i proljetnih alergija je glavobolja, a i ona se samo ponekad javlja kao simptom u oba slučaja

U isto vrijeme dok Covid-19 bolest terorizira svijet, počela je i sezona alergija. Stručnjaci kažu kako alergije mogu utjecati na respiratorni sustav i učiniti ga krhkijim, što potencijalno znači i mogućnost lakše zaraze koronavirusom.
“Kad imate alergije, dolazi do upale. Naime, kad kroz nos udahnete alergen, primjerice pelud, kao simptom ćete imati svrbež očiju i  nosa, curenje iz nosa i sl. To stvara upalne procese koji mogu oslabiti zaštitne barijere u vašem tijelu, tj. omogućiti virusima da lakše prodru u organizam", pojašnjava za CNN dr. Lakiea Wright, spec. alergolog i imunolog, iz Bolnice u Bostonu. Trebaju li se onda dodatno zabrinuti osobe koje pate od proljetnih alergija te kako razlikovati simptome proljetnih alergija od koronavirusa?

Ako patite od proljetnih alergija, već ste, kažu stručnjaci, trebali poduzeti dodatne mjere opreza kako biste održali pluća što zdravijima. To se odnosi na uzimanje redovite terapije, tj. lijekova protiv alergije, poput antihistaminika, nazalnih steroida ili nekih prirodnih preparata. Oni koji znaju uzrok alergije, trebali bi smanjiti izloženost okidačima.

Najtipičniji znakovi koronavirusa su kašalj, kratkoća daha i gubitak okusa, no neki oboljeli su prijavili simptome poput pretjeranog umora i crvenih očiju, koji se pojavljuju s gripom, ali i s alergijskom reakcijom. Što ako imate sve simptome alergije, ali nemate potvrđenu dijagnozu?

Istraživanje je pokazalo da je zapravo uobičajeno da se alergije iznenada pojave kasnije u životu, vjerojatno zbog kronično visoke razine onečišćenja zraka koja naša pluća ostavlja u stalnom stanju upale. Kako starimo, mijenja se i naš imunološki sustav, odnosno postaje podložniji alergijama.
“Čak i ako do sada niste dobili službenu potvrdu o alergiji, sigurno ste zamijetili jesu li se simptomi koji vas trenutačno muče javljali i ranije, otprilike u isto vrijeme svake godine. Ako je odgovor potvrdan, vjerojatno je riječ o alergiji. Neke alergijske reakcije, poput kašlja ili curenja nosa, mogu biti znak i prehlade, gripe, ali i koronavirusa. No, kad je u pitanju alergija, ti simptomi traju znatno dulje, tijekom cijele sezone, a ne sedam do 10 dana, koliko je tipično za, primjerice, prehladu", pojasnila je dr. Wright.

I na stranicama Narodnog zdravlja “Dr. Andrija Štampar" detaljno navode razliku između koronavirusa i alergijske reakcije. Alergija, navode oni, ne dolazi uz temperaturu, opću slabost i bolove, što je slučaj s koronavirusom. Nadalje, grlobolja nije simptom alergije, dok se ponekad može manifestirati u slučaju Covid-19 bolesti. Dok je za koronavirus tipičan suhi kašalj, on se kod alergije samo ponekad javlja. Za alergiju je tipično curenje iz nosa, što nije slučaj s koronavirusom. I, najvažnije, kod alergijskih reakcija uzimanje lijekova rezultira olakšanjem simptoma, to nije slučaj s koronavirusom.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Doris Pinčić

I Doris Pinčić zbog pandemije nije bila uz dijete u bolnici

Poznata televizijska voditeljica s javnošću je podijelila nedavno…

dječak u bolnici razgovara s liječnikom

Ministarstvo odlučilo: roditelji mogu biti s djecom u bolnici 15 minuta

Ova odluka vrijedi za pojedine županije u kojima…

Pročitajte i:

Slavna mama i kći: 'Ovo je naš način kojim gradimo super odnos!'

Mame i kćeri nerijetko dijele istu strast prema određenim životnim navikama, a da "kruška ne…

Padadoks ljeta u doba korone! Što više na otvorenom, no ovo nikako ne smijete raditi!

Već znamo da se ne preporučuje boravak na suncu između 10 i 16 sati, no…

djevojčica tijekom pandemije koronavirusa s maskom na licu i zaštitom od komaraca

Svim snagama protiv komaraca! Kako zaštititi najmlađe i mogu li komarci prenijeti koronavirus?

Komarci su napasnici koji nam redovito kvare ljeto. U trenutačnoj situaciji, kada nam prijeti koronavirus,…

porod u vrijeme koronavirusa

Riječanka ispričala iskustvo poroda u 'novom normalnom'

Stižu brojne reakcije naših čitatelja na odluku Ministarstva zdravstva da ograniči boravak roditelja s djecom…