Dvije stvari koje vaši tinejdžeri trebaju mijenjati ako imaju probem s aknama!

Mnogi tinejdžeri vode bitku s aknama i to uzalud. Naime, samo s promjenom životnog stila moguće je riješiti se problema s kožom

Kad dijete u pubertetu ima akne, obično kažemo to je zbog disbalansa hormona tj. pojačanog lučenja muških hormona nad ženskima te da tomu ne treba pridavati previše pažnje. Uostalom, kad prođe pubertet, proći će i akne! Netočno! Naime, da je to uistinu tako, dječaci bi po defaultu imali akne, no nemaju. Problem nije jednostavan, ali ni neriješiv!

Za početak, trebali biste znati što to sve utječe na probleme s kožom.

Vašim se tinejdžerima, vjerujemo, i neće baš svidjeti ono što slijedi, no jedino tako pronaći će put do lijepe kože. Nažalost, nema tu čudotvornih kozmetičkih preparata koje će im preko noći izliječiti akne i spriječiti da se pojavljuju nove. Važno je promijeniti stil života: prehranu i ono što je jednako važno, navike spavanja. Ako tu postoje veće nepravilnosti, one izlaze na vidjelo upravo u obliku akni.

PREHRANA

Sve bolesti počinju u crijevima ili preformulirano u afirmaciju – zdrava crijeva presudna su za cjelokupno zdravlje. A da bi bila zdrava, potrebne su im zdrave bakterije, koje će se onda moći boriti protiv onih bakterija koje uzrokuju akne. Dakle, ako je vaša prehrana uravnotežena i bazirana na zdravim namirnicama kao što su povrće, voće (koje nije preslatko), sjemenke, cjelovite žitarice, ulja, bjelančevine… i vaša će crijeva biti zdrava. No ako se hranite brzom hranom, prženom hranom, jedete previše slatkiša, bijeli kruh i pekarske proizvode s bijelim brašnom, pijete gazirana i ostala zaslađena pića… pojava akni ne bi vas trebala previše čuditi.
Dobar izbor pića su voda ili limunada bez šećera, a tekućinu je potrebno piti tijekom cijeloga dana i u dovoljnim količinama.

SPAVANJE

Baš kao i prehrana, za promjenu stila života ključna je i promjena navika spavanja. Tinejdžeri obično tu kiksaju pa uče do kasno i noć, a kao ometači hormonskog sustava, zbog kojih ostaju još dulje budni, tu su i pametni uređaji. Poremećeni ritam spavanja jedan je od najpogubnijih za hormonski sustav. Tada dolazi do hiperprodukcije hormona nadbubrežne žlijezde, kortizola i DHEA, a potonji je izvor hormonskog disbalansa. Upravo djevojke i dječaci s aknama imaju prekomjerno DHEA (hormon koji u tolikoj mjeri sudjeluje u sintezi drugih steroidnih hormona (estrogena, progesterona, testosterona i kortizola) da ga nazivaju ‘majkom hormona’), a on dovodi do jedne vrste kronične upale u tijelu koja, kad se udruži s genima, rezultira pojavom akni. Da bi se taj hormon doveo u ravnotežu, jako je važno spavati noću. Tinejdžerima koji tvrde da im je lakše koncentrirati se na učenje noću, preporučite da odu na spavanje na vrijeme, a učenje ostave za rano jutro. Jer bolje je ustati u 5 ujutro i učiti, nego to raditi u vrijeme kada bi trebali spavati. Upravo noći tipovi češće se debljaju i imaju akne!

Sada kada ste shvatili da se akne pojavljuju zbog neravnoteže u organizmu uslijed loše prehrane i nespavanja, vrlo je vjerojatno da se tu radi i o nedostatku nutrijenata. Prema preporuci Sanje Toljan, dr. med., ravnateljice Poliklinike Orlando, svakom mladom biću s aknama dobro će doći nadoknada sljedećih vitamina: vitamin A: 500-1000 IJ dnevno; vitamin E 400 IJ; lipoicna kiselina 140-300 mg dnevno; cink 50 mg dnevno; omega-3 masne kiseline 2 grama dnevno.

Dodajmo i to da se akne u mladih djevojaka često povezane i s debljinom, ispadanjem kose i nepravilnim menstruacijama, a kod dječaka mogu biti povezane s fizičkim i psihičkim naprezanjem, intenzivnim sportom ili nekom kroničnom infekcijom.

ZAKLJUČAK

Ako se uistinu želite riješiti akni, sve počinje s odlukom da uvedete promjene u svoj život. Zdravom i uravnoteženom prehranom te ranijim odlaskom na spavanje učinit ćete jako puno. Naime, već će ta dva koraka kod 50 posto adolescenata dovesti do nestanka akni. Ako tomu dodate još i dodatke prehrani, akne će izgubiti više od 90 posto mladih. Što još čekate, krenite s promjenama odmah!

Tekst: Josipa Scotti Čavlina, izvor Poliklinika Orlando
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

pubertet

5 pogrešaka koje čine roditelji kad s djecom razgovaraju o pubertetu

Tinejdžeri s kojima su roditelji već od malih…

rat u pubertetu

Mora li u pubertetu izbiti rat između djece i roditelja?!

Doznajte kako spriječiti učestale razmirice i nerazumijevanje s…

Pročitajte i:

dijete s visokom temperaturom

Povišena temperatura kod djece: Kako i kada je spuštati, a kada potražiti stručnu pomoć?

Ima li razloga za paniku kada stavite toplomjer djetetu i ugledate da pokazuje iznad 38,5…

beba i motorika

Razvojne faze beba i kada bi trebalo obratiti se pedijatru

Svaka se beba razvija svojim tempom i nije problem ako kasni u jednoj stvari, ali…

nezdrava hrana

Mišljenje stručnjaka: Koliki je utjecaj prehrane na pojavu preuranjenog puberteta kod djece?

Suvremen i ubrzan način života promijenio je i naš pristup prehrani pa sve češće se…

celijakija

Ako sumnjate da vaše dijete ima celijakiju?

Mnogi danas imaju 'problema' s glutenom u prehrani, često ga okrivljujući za mnoge zdravstvene tegobe.…