Tri štetne odgojne metode

Svi roditelji žele odgojiti sretnu, zdravu i savršenu djecu. U tome zapravo nema ničeg lošeg, osim ako to znači djeci nametati nerealna očekivanja ili ih pak nikada ne smatrati odgovornima za loše ponašanje. Dok se trude djeci pružiti lijepo djetinjstvo, ne opterećivati ih nemilim događajima roditelji će ipak griješiti, ali i učit istovremeno. Slijede tri najproblematičnije danas popularne metode odgoja

Helikopter-pristup

Prema istraživanju koje je objavio Psychology Today, "istraživači pronalaze neprikladne, neurotične roditeljske taktike koja ne samo da kompromitiraju djetetovu autonomiju, vještine i razvoj već i reflektiraju kritički stav roditelja koji hvale djecu kada su dobra, ali ne pokazuju toplinu - svjesno ili nesvjesno - kada im dijete doma ne pokaže sve petice".

Normalno je da ne želimo da nam djeca ikada budu povrijeđena, emocionalno ili fizički, ali nažalost ne živimo u takvu svijetu. Zapravo, ako bdijemo nad djecom cijelo vrijeme, štitimo ih od svega što bi im moglo nauditi, ne dopuštamo im da se mijenjaju, uče i razvijaju. Ozlijeđena i oguljena koljena često se događaju, druga djeca nerijetko ne žele dijeliti svoje stvari, nastavnici znaju biti nekorektni, ali moramo i mi naučiti da se takve stvari jednostavno događaju. Tek kada dožive to iskustvo djeca će naučiti sama se izboriti za sebe i nositi se s boli i razočaranjima koja su sastavni dio života.

Psiholog Michael Ungar, predstojnik Centra za istraživanje otpornosti Sveučilišta Dalhousie, rekao je da je "smisao roditeljstva odgojiti dijete koje je spremno nositi se sa zadaćama odraslih... Uvijek je bolje osnažiti djecu da biraju dobro i odlučuju za sebe namjesto učiti ih ovisnosti o roditeljima koji će za njih sve riješiti."

Pristup štovanja

Još je jedan problem s kojim se roditelji suočavaju, to je ideja da su im djeca savršeni mali anđeli koji predstavljaju srž postojanja. Takvi roditelji smještaju djecu na pijedestal na kojem im se mogu klanjati, dati im sve što požele i živjeti u uvjerenju da je s njihovom djecom sve u redu. Takvi roditelji nerijetko ignoriraju opomene. Niža ocjena mora biti nastavnikova krivica umjesto učenikove, a viša se ocjena jedina očekuje kao važeća.

Education.com iznosi nekoliko razloga za nasilje među mlađom djecom, uključujući "pretjerano permisivne roditelje" te "nedostatak roditeljskog nadzora". Roditelji koji ne reagiraju na djetetovo negativno ponašanje samo dodaju težini problema nasilja u školi. Kada dijete osjeća nedostatak posljedica za svoje postupke dok je još u razvoju, osjeća i manje inhibicije dok krši pravila kada već odraste.

Portrait of happy parents carrying kids on shoulders at the park, Image: 184549707, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

The Daily Mail, britanski dnevni list, objavio je članak kojim se obraća "preopuštenim roditeljima" i "djeci kojoj se sve dopušta" u kojemu je reporterka Judith Woods napomenula da "kombinacija roditelja koji previše ugađaju djeci koja su ionako sve zahtjevnija rezultira generacijom derišta loših namjera. I na taj način nadograđujemo probleme u budućnosti ako ne promijenimo pristup roditeljstvu."

Ma koliko lijepo bilo vidjeti sve dobro u našoj djeci, moramo otvoriti oči i uočiti njihove karakterne mane. Tek im tada možemo pomoći i usmjeriti ih na razvoj onih crta koje će im pomoći kasnije u tinejdžerskoj i odrasloj dobi. Razmazimo li ih, očekivat će da život bude jednostavan, a okrutna stvarnost poništit će sve dobrobiti koje su im dane u tako malo vremena.

Natjecateljski pristup

Ovaj se pristup ne odnosi samo na roditelje koji djecu tjeraju da uspiju u određenom sportu ili glazbi. Dapače, odnosi se i na roditelje koji se natječu s drugim roditeljima. Primjerice ako je otac inženjer i ako se održava sajam znanstvenih radova, projekt na kojemu radi njegovo dijete vjerojatno će zasjati u punom sjaju, ali prepoznat će se očeva pomoć u tome. Zauzvrat, dijete osjeća pritisak da mora uspjeti u svakom sljedećem projektu, ne zato što ono želi pobijediti, već zato što otac želi pobjedu.

Katkad je važno vidjeti razliku između želje da dijete uspije jer je to za njega najbolje naspram onoga što je za nas najbolje.

The Washington Post javlja da je "natjecateljsko podizanje djece možda najpopularniji sport u nekim dijelovima Amerike, posebno bogatijima". Međutim "najbolji ishod za vašu djecu - najbolji, bez značajnijih iskušenja - jest da im se pronađe mjesto u životu koje im odgovara po pitanju vještina, temperamenta i strasti".

Pokušajte pustiti svoja nadanja, ciljeve i snove. Da, dobro je željeti nešto više za djetetovu budućnost, ali nije ispravno upraviteljski živjeti njihov život. Neka iznalaze vlastite interese i dopustite im da sami pronađu svoju sreću.

Nema savršenog pristupa roditeljstvu jer su svi roditelji i djeca različiti. Najviše se valja nadati tomu da će se pronaći kombinacija stilova koji odgovaraju stanju stvari. Povežite svoju ljubav prema djeci sa željom da uspiju brinući se za svoje dobro. I ponovno ćete griješiti, a vaša će se djeca ozlijediti kao i posrnuti, ali na kraju će ipak sve biti u redu.

Pripremila: Irena Orlović

Izvor: www.harfa.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Kako odgojiti uspješne ljude?

Nema Nobelove nagrade za roditeljstvo ili obrazovanje, iako…

Frano Ridjan

Frano Ridjan o odgoju sinova: 'To je bio šlag na kraju jedne sjajne godine!'

"Kad imate 6-mjesečnu bebu i 3-godišnjaka manje spavate,…

Pročitajte i:

djeca bez ikakvog nadzora na internetu

'Otvorila je lažni profil i maltretiranje je krenulo...' Zabrinjavajuće brojke djece bez ikakvog nadzora na internetu!

Zašto je elektroničko nasilje još opasnije o "tradicionalnog", kako ga prepoznati, ali i kako roditelji…

otrovanje djeteta

Dječak se otrovao kapsulom za rublje! Ove greške nikako ne činite u slučaju trovanja!

Zaboravite na mlijeko, slanu vodu ili guranje prstiju u usta, a ni još jednu činjenicu…

dijete pije čaj

Prirodnim putem izliječite crijevne viroze kod djece

Crijevna viroza je vrlo učestala i neugodna bolest za sve, a osobito za djecu. Kako…

kako ublažiti stres kod djece

Kako ublažiti stres kod djece?

Roditelji misle da su samo oni pod stresom - ali ni mališani nisu imuni na…