dijete se pomokrilo u krevet

Što napraviti kad dijete mokri u krevet

Dječje mokrenje u krevet visoko je na popisu stresnih situacija svakog roditelja

Kad vaše dijete mokri u krevet, ono što želite napraviti je zajednički što bezbolnije riješiti problem. Prvo i osnovno pravilo je NE POŽURUJTE rješenje. Problem će se riješiti, ali morate biti strpljivi.

Ne osuđujte

Za početak, shvatite da dijete to ne radi namjerno, da vama napakosti. Ako ste bijesni i frustrirani kad u sitne noćne sate trebate mijenjati posteljinu, svoj bijes ne usmjeravajte na dijete – jer ni djetetu nije drago što mu se to dogodilo. Trebate li ga pohvaliti kad se ne pomokri u krevet? Možda i ne, jer mokrenje u snu nije nešto što dijete svjesno kontrolira. Ali svakako ga pohvalite za ostale dobre stvari koje je napravilo, tako ćete mu popraviti razinu samopouzdanja.

Objasnite kako stvari stoje

Svakako uvjerite dijete da mokrenje u krevet nije njegova krivica. Recite djetetu da se to i vama događalo kad ste bili u njegovim godinama. Tako će shvatiti da je to rješiv problem, nešto što će vremenom prestati. Ako imate još djece, pojasnite im da ne smiju brata ili sestru ismijavati i zadirkivati zbog mokrenja u krevet.

Često koristite zahod

Neka dijete piški sat-dva prije spavanja, pa zatim i neposredno prije polaska u krevet. Tako će mu mjehur biti prazniji. Ako ostanete budni sat ili dva nakon što je dijete zaspalo, probudite ga da skokne do zahoda. To neće utjecati na prestanak mokrenja, ali utjecat će na količinu mokraće koja će završiti na plahtama.

Promijenite kako i što piju

Neka se djeca toliko boje da će noću mokriti u krevet da cijeloga dana piju malo tekućine. Na kraju ožedne i prije spavanja popiju veću količinu tekućine. Umjesto toga, nudite djetetu tekućinu češće tijekom dana, u manjim količinama.

Također, ne nudite djeci napitke s kofeinom, poput kole i ledenog čaja. Kofein ubrzava proces izlučivanja tekućine iz tijela, samim time potiče na mokrenje. Slično je i sa sokovima s visokim postotkom šećera – zapamtite, voda je uvijek zakon!

Pripremite zaštitu

Na sreću, danas je na tržištu dovoljno zaštitnih navlaka i podmetača, tako da nećete svake noći morati sušiti i preokretati madrac. Zaštitnu je plahtu ili podlogu puno jednostavnije promijeniti i staviti novu, nego boriti se svake noći s mokrim plahtama i ujutro puniti stroj za pranje rublja.

Tekst: K. Š.
Fotografija: Profimedija

Tagovi:

Vezano uz temu

Kako se tumače poruke dječjih tegoba i bolesti

Iako se čini da djeca imaju premalo razvijen…

Mokre plahte zbog polaska u školu

Polaskom u školu iz temelja se mijenja djetetov…

Mokrenje u krevet

Imam kćer od tri godine. Nakon rođenja malog…

Pročitajte i:

5 najčešćih problema mentalnog zdravlja djece! Na vrijeme uočite prve simptome!

Najčešće se govori o ADHD-u, no ni anksiozni poremećaji i depresija, kao i PTSP i…

Na ovo svakako obratite pažnju ako imate dijete s poteškoćama u razvoju

Stručnjaci navode šest ključnih emocija koje mogu biti problematične, ali i četiri velike prednosti

Pohvale koje razvijaju djetetovo zdravo samopouzdanje

Roditelj ima ključnu ulogu u razvoju djetetova samopouzdanja. Dijete mora biti svjesno sebe i svojih…

mirne aktivnosti za djecu

Najbolje mirne aktivnosti za djecu! I zašto je mir važan za njihov razvoj?

U ubrzanom svijetu u kojem živimo, prepunom podražaja, ponekad je najkorisniji savjet - stati na…