Problemi sa spavanjem blizanki

Nedavno smo u našu online ordinaciju dobili upit mame blizanki koja muku muči kako izaći na kraj sa spavanjem svojih djevojčica i njihovom velikom energijom. S obzirom na to da je ovo vrlo učestao slučaj i kod roditelja s jednim djetetom, pročitajte savjete koje je dobila od naše suradnice Ive Brčić, stručnjakinje po pitanju spavanja djece i komunikacije s njima

Pitanje:
Poštovani, imam blizanke od 17 mjeseci. Otkako su se rodile imamo problem s uspavljivanjem, moramo ih ljuljati na jastuku na nogama, jedino tako zaspu. Međutim, to ne bi bio problem, da se one po nekoliko puta naveče ne bude, zaplaču, pa ih moramo ponovo ljuljati, a još uvijek se bude i za noćni obrok. Do nedavno su po danu spavale samo pola sata, a naveče zaspu oko 20:00, postanu baš nervozne, a sada po danu zaspu 2 sata, naveče opet nervozne oko 20:00, uspavamo ih i nakon sat vremena se probude naspavane i prije 23:30 nema šanse da zaspu. Ujutro se bude oko 08:00, ali za sat vremena opet postanu nervozne, jer se nisu naspavale. Cijeli dan budu vani, igraju se, okupam ih naveče, međutim one toliko energije imaju da ništa ne pomaže. Ne znam što da radimo više, suprug i ja smo zaista iscrpljeni, a i zabrinuti zbog ovoga, je li ovo samo neka faza ili možda nesto ozbiljnije? Unaprijed hvala

Odgovor:

Draga mama,

Vaše curice prolaze kroz vrlo aktivno razdoblje. To je otprilike vrijeme kada izbijaju četiri očnjaka i kutnjaci, kada je strah od odvajanja još uvijek jako prisutan, vrijeme kada one postaju sve neovisnije, kada razvijaju svoju volju, kada shvaćaju da postoji NE – vrijeme regresije sna. Kod mnoge djece odbijanje odlaska u krevet je izraz njihove želje za kontrolom situacije. Preko dana vi kontrolirate što će obući, jesti, kada će ići van… odbijanje odlaska na spavanje im je jedini način da se izbore za nešto po njihovom. Na žalost roditelja, ta faza može trajati dva do šest tjedana.

Ono što možete napraviti je da im preko dana dajete male pobjede. Pitajte ih iz koje zdjelice ili tanjura žele jesi, iz koje čaše žele piti, dajte im neka izaberu što žele obući – često to neće biti možda najugodnije oku, ali one će biti zadovoljne. Provjerite da spavanje preko dana nije prekasno. Ako idu spavati u 14 sati, to je već kasno, ali ako idu spavati oko 13 sati, to je u redu.

Rutina prije spavanja

S rutinom za spavanje krenite prije nego što vidite znakove umora i nakon večere, recimo sat vremena prije odlaska u krevet. Kada se vide znakovi već su premorene (zato su nervozne) i puno teže ćete ih smiriti i uspavati i češće će se buditi po noći.

  • Puštajte opuštajuću glazbu ili zvukove (šum mora, šuštanje lišča, padanje kiše).
  • Kupanje i odlazak u sobu gdje spavaju.
  • Prigušite sva svjetla u stanu.
  • Neka igra bude što mirnija ili čitajte slikovnice u krevetu.
  • Nagradite ih s naljepnicama kada dođu u krevet i smire se. Djeca vole nagrade koje mogu vidjeti i pokazati. Možete reći: “Tko prvi u krevet, dobije zvjezdicu.”


Odbijanje odlaska u krevet

Ako odbijaju suradnju, recite nešto u stilu: “Ne spavati, ne spavati, ne spavati, želim se igrati, igrati.” i probajte što više oponašati njihove emocije dok to govorite. Na taj način ćete im dati do znanja da razumijete da ne žele ići spavati. To ćete možda morati ponoviti i 20 puta. Ovisno koliko su razigrane ili ljute. Kada se smire, možete kratko reći ono što želite. Recimo: “Moramo spavati da narastemo. Da se možete opet igrati.”. Također, kada se po noći probude, nemojte paliti svjetlo i što manje komunicirajte. Inaće će misliti da je to odlično vrijeme za igru jer ste u interakciji s njima.

Neka imaju igračku za spavanje. Natrljajte je sa svojom odjećom da miriši po vama. To će im pomoći da se lakše smire kada se po noći probude.


Hranjenje

Neka obroci za večeru budu dovoljno kalorični. Vjerojatno se bude jer su gladne, jer su puno energije potrošile tokom dana.

Sada već znate kada se bude po noći zbog hranjenja. Ponudite im hranjenje recimo 5 -10 minuta prije nego što se inače probude. Na taj način ćete zadovoljiti njihovu glad, a one neće hranu smatrati nagradom za buđenje.

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica, Najsretnija beba Hrvatska

Foto: Profimedia

 

 

Pročitajte i:

Izračunajte koliko će dijete biti visoko kad odraste

Značajnu ulogu u procesu regulacije rasta imaju žlijezde s unutarnjim izlučivanjem: štitnjača, nadbubrežna žlijezda i,…

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…