Pohvale koje razvijaju djetetovo zdravo samopouzdanje

Roditelj ima ključnu ulogu u razvoju djetetova samopouzdanja. Dijete mora biti svjesno sebe i svojih uspjeha, no pohvalite ga na pravi način, jer pretjerane pohvale mogu biti kontraproduktivne i dovesti do toga da dijete stvori potpuno nerealnu sliku o sebi, ali i životu općenito

Bravo, odlično si to napravio!
Nakon što dijete dobije peticu u školi, medalju na natjecanju ili slično, roditeljima je teško obuzdati oduševljenje, pa nerijetko pretjeruju s pohvalama. Upotreba snažnih pridjeva, međutim, ne djeluje na svu djecu poticajno. Za mališane s niskim samopouzdanjem, takve izjave donose pritisak u kasnijim situacijama, pa mogu početi izbjegavati zadatke koji im se čine previše zahtjevnima. Zbog toga je bolje, umjesto ponavljanja toga da je dijete fantastično, pametno i slično, usmjeriti se na konkretnu stvar koju hvalite, odnosno dati kompliment za učinjeno "Bravo, odlično si to napravio!"

Stvarno si dao/dala sve od sebe
Ti si najbolji, najpametniji, najljepši – primjeri su pretjeranih komplimenata, koji nisu dobri, bilo da govorite djetetu koje je nesigurno ili pak previše sigurno u sebe. To djetetu može zvučati kao "Vrijedim ako ispunim očekivanja!" Puno je bolje pohvaliti sam proces i reći "Vidim koliko se trudiš!", jer se time daje zasluga djetetu i ne postavljaju se pred njega nerealna očekivanja.

Trebaš biti ponosan na sebe
Postoji razlika u tome da nekome kažete da je obavio dobar posao ili mu kažete da je genij. Ovo prvo potiče samopouzdanje i ne stvara mu lažnu sliku o sebi, već ga potiče da se trudi, bez obzira na to što rezultat tog truda ne zavisi samo o njemu.

Pohvale poslušnosti i poštovanja
Lako je upasti u situaciju u kojoj primjećujemo samo loše ponašanje naše djece. Umjesto da očekujete neposlušnost i nepoštovanje, potrudite se da primijetiti ono što djeca dobro rade.

Uvažite i male korake prema dugoročnom cilju 
Primijetite svaki napredak prema konačnom cilju, jer će djetetu biti važno što cijenite i sam proces, a ne isključivo konačni rezultat. Djetetu će to održati entuzijazam i volju da nastavi. 

Pohvali i njihove prijatelje 
Dijete će biti zadovoljno ako iskažete povjerenje u njegov odabir prijatelja i ljudi s kojima provodi slobodno vrijeme. Ne ustručavajte se istaknuti prijatelje za koje mislite da pozitivno utječu na vaše dijete. Naravno, morate biti iskreni i stvarno to misliti.

Izvor: Yumama
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kylie Jenner i kći Stormi

Kupovanje skupih stvari i kako to utječe na djetetovo samopouzdanje

23-godišnja Kylie Jenner kćeri je kupila brendirani ruksak…

Tri ključne stvari koje smo naučili od velikog stručnjaka za odgoj djece

Kako razviti dobar osjećaj vrijednosti kod djeteta; kako…

Samopouzdanje se gradi kod kuće

Dosta vam je toga da u vašem kućanstvu…

Pročitajte i:

13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine

Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal, no…

7 ključnih stvari za jačanje djetetova samopoštovanja!

Pohvala djeteta vrlo je važna za jačanje djetetova samopoštovanja, no pripazite da kod pohvala budete…

Moje dijete se odviklo od pelena i odjednom ponovno počelo piškiti u gaće...

Vjerujemo da su se mnogi roditelji nakon uspješnog odvikavanja od pelena susreli s povratkom na…

U kakvoj su vezi deficit pažnje, koncentracija i školski uspjeh s boravkom u prirodi?

Virusi i bakterije brže se šire što smo više u zatvorenim prostorima. To itekako vidimo…