Pohvale koje razvijaju djetetovo zdravo samopouzdanje

Roditelj ima ključnu ulogu u razvoju djetetova samopouzdanja. Dijete mora biti svjesno sebe i svojih uspjeha, no pohvalite ga na pravi način, jer pretjerane pohvale mogu biti kontraproduktivne i dovesti do toga da dijete stvori potpuno nerealnu sliku o sebi, ali i životu općenito

Bravo, odlično si to napravio!
Nakon što dijete dobije peticu u školi, medalju na natjecanju ili slično, roditeljima je teško obuzdati oduševljenje, pa nerijetko pretjeruju s pohvalama. Upotreba snažnih pridjeva, međutim, ne djeluje na svu djecu poticajno. Za mališane s niskim samopouzdanjem, takve izjave donose pritisak u kasnijim situacijama, pa mogu početi izbjegavati zadatke koji im se čine previše zahtjevnima. Zbog toga je bolje, umjesto ponavljanja toga da je dijete fantastično, pametno i slično, usmjeriti se na konkretnu stvar koju hvalite, odnosno dati kompliment za učinjeno "Bravo, odlično si to napravio!"

Stvarno si dao/dala sve od sebe
Ti si najbolji, najpametniji, najljepši – primjeri su pretjeranih komplimenata, koji nisu dobri, bilo da govorite djetetu koje je nesigurno ili pak previše sigurno u sebe. To djetetu može zvučati kao "Vrijedim ako ispunim očekivanja!" Puno je bolje pohvaliti sam proces i reći "Vidim koliko se trudiš!", jer se time daje zasluga djetetu i ne postavljaju se pred njega nerealna očekivanja.

Trebaš biti ponosan na sebe
Postoji razlika u tome da nekome kažete da je obavio dobar posao ili mu kažete da je genij. Ovo prvo potiče samopouzdanje i ne stvara mu lažnu sliku o sebi, već ga potiče da se trudi, bez obzira na to što rezultat tog truda ne zavisi samo o njemu.

Pohvale poslušnosti i poštovanja
Lako je upasti u situaciju u kojoj primjećujemo samo loše ponašanje naše djece. Umjesto da očekujete neposlušnost i nepoštovanje, potrudite se da primijetiti ono što djeca dobro rade.

Uvažite i male korake prema dugoročnom cilju 
Primijetite svaki napredak prema konačnom cilju, jer će djetetu biti važno što cijenite i sam proces, a ne isključivo konačni rezultat. Djetetu će to održati entuzijazam i volju da nastavi. 

Pohvali i njihove prijatelje 
Dijete će biti zadovoljno ako iskažete povjerenje u njegov odabir prijatelja i ljudi s kojima provodi slobodno vrijeme. Ne ustručavajte se istaknuti prijatelje za koje mislite da pozitivno utječu na vaše dijete. Naravno, morate biti iskreni i stvarno to misliti.

Izvor: Yumama
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kylie Jenner i kći Stormi

Kupovanje skupih stvari i kako to utječe na djetetovo samopouzdanje

23-godišnja Kylie Jenner kćeri je kupila brendirani ruksak…

Tri ključne stvari koje smo naučili od velikog stručnjaka za odgoj djece

Kako razviti dobar osjećaj vrijednosti kod djeteta; kako…

Samopouzdanje se gradi kod kuće

Dosta vam je toga da u vašem kućanstvu…

Pročitajte i:

Zašto se dječaci vole igrati rata i je li to prihvatljivo

Iako svi dječaci imaju normalne agresivne impulse koje uče kontrolirati, samo malen postotak iskazuje istinsku…

Zašto je "ne" sasvim u redu odgovor vašeg dvogodišnjaka

Umjesto da šefujete, svom dvogodišnjaku na svako "ne" doskočite opcijama

13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine

Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal, no…

7 ključnih stvari za jačanje djetetova samopoštovanja!

Pohvala djeteta vrlo je važna za jačanje djetetova samopoštovanja, no pripazite da kod pohvala budete…