škrtost kod djece

Nedam! To je moje!

Dječji su osjećaji često vrlo strastveni, a predškolci su po prirodi egocentrični. Cijeli svijet gledaju kroz prizmu svojih želja i osjećaja. Odreći se čega kako bi se zadovoljio ili usrećio netko drugi znači velik intelektualni napredak. Stoga djecu treba polagano i nježno učiti da prepoznaju i cijene tuđe osjećaje

Za dijeljenje su potrebne i socijalne vještine. Kako djeca postupno uče čitati ili pisati, tako uče i o dijeljenju - i to tek nakon treće godine života. No dijeljenje zahtijeva praksu, a praksa ima i svoje neuspjehe. Ipak, ne posustajte.

Tko rado dijeli?
U najranijoj dobi bebe rado dijele. Omiljena im je igra davanje stvari, nakon čega očekuju da im to što su dale vratimo. Kada su malo starije, rado uzimaju keksiće i nude svima u prostoriji, a u predškolskoj dobi djeca vole igrati društvene igre koje uključuju sve članove obitelji. Kako bi bila u mogućnosti dijeliti, djeca trebaju snažnu povezanost te ljubav i toplu dobrodošlicu u svojoj okolini. Kada dijete osjeća bliskost i emotivnu sigurnost, neće biti tužno ako ne dobije odmah nešto što želi te će lakše prebroditi mala razočarenja.

Predškolci i dijeljenje
"Ne", "Moje", "Daj" česte su riječi u rječniku predškolca, nerijetko povezane s čupanjem, trganjem ili lupanjem. Kad izgovara takve riječi, dijete u većini slučajeva nosi taj za njega tako dragocjen predmet koji ne želi nikome drugome dati.

Naučiti dijete da dijeli ipak nije nemoguća misija.
Najprije treba postaviti dobar primjer: ako želite da vaše dijete nauči dijeliti, vi morate dijeliti s njim. Ako jedete jabuku, ponudite mu griz; ako voli pisati, neka piše vašom olovkom; ako čitate časopis, dopustite mu da gleda slike i okreće stranice s vama.

Ne zaboravite da su djetetu njegove stvari i igračke cijeli svijet. Poštujte to. Iako je mali i nije zapravo dao novac za tu stvar, ipak su njegove. Ako trebate posuditi nešto njegovo, ne zaboravite ga upitati smijete li i zahvaliti mu kada dobijete željeno.

Objasnite mu što točno znači riječ "posuditi", da dijeliti s nekim određeni predmet ne znači da će taj netko tu stvar zadržati zauvijek.
Pokušajte saznati zašto vaš predškolac ne želi dijeliti određenu stvar. Je li to posve nova igračka? Je li mu je darovala posebna osoba? Prije nego što započnete predavanje o posuđivanju, saznajte zašto se ponaša na takav način.

Prikažite posuđivanje stvari kao zabavnu aktivnost. Zajedno slažite puzzle ili pravite kolače. Kada je cilj postignut, puzzle su složene i kolač je ispečen, razgovarajte o tome kako je bilo lijepo dijeliti aktivnost.

Također prepoznajte kada nije u redu dijeliti stvari. Postoje stvari kojih se vaše dijete jednostavno ne može odreći. I to je u redu. Ako ga silite da posuđuje stvari, a on na to još nije spreman, moglo bi doći do suprotnog efekta i odbijanja umjesto velikodušnosti.
Ako ste planirali druženje s prijateljima u svojem domu, prošećite s djetetom po sobama kako bi samo odlučilo koje igračke želi dijeliti a koje ne. One koje ne želi dijeliti smjestite na posebno mjesto, a zatim odaberite igračke koje su dobre za posudbu, poput društvenih igara, bojica, puzzli. Na taj ćete način stvoriti dobru atmosferu.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

škrtice

10 zlatnih recepata protiv škrtosti

U trećoj godini mališani počinju shvaćati što znači…

škrtost kod djece

I djeca imaju pravo na vlasništvo!

Škrtost nije prirodna osobina i samim tim se…

Pročitajte i:

5 najčešćih problema mentalnog zdravlja djece! Na vrijeme uočite prve simptome!

Najčešće se govori o ADHD-u, no ni anksiozni poremećaji i depresija, kao i PTSP i…

Na ovo svakako obratite pažnju ako imate dijete s poteškoćama u razvoju

Stručnjaci navode šest ključnih emocija koje mogu biti problematične, ali i četiri velike prednosti

Pohvale koje razvijaju djetetovo zdravo samopouzdanje

Roditelj ima ključnu ulogu u razvoju djetetova samopouzdanja. Dijete mora biti svjesno sebe i svojih…

mirne aktivnosti za djecu

Najbolje mirne aktivnosti za djecu! I zašto je mir važan za njihov razvoj?

U ubrzanom svijetu u kojem živimo, prepunom podražaja, ponekad je najkorisniji savjet - stati na…