Govor tijela reći će vam kako se osjeća vaše dijete

Vjerojatno ni sami niste svjesni koliko informacija o tome kako se osjeća vaše dijete čitate iz govora njegovog tijela, i to od samog rođenja...

Dodir, grimasa, pokret rukama, nogama… samo su neki od načina na koji svatko od nas izražava kako se osjeća u nekom trenutku, a slično se prenosi i na djecu koja to vrlo dobro prepoznaju na podsvjesnoj razini. Dio tih gesta je urođen i jednak kod svih ljudi i to zahtijeva detaljnije učenje, ali one osnove je zaista korisno naučiti i još bolje razumjeti vlastitu djecu.

Dijete će vam izrazom lica jako dobro pokazati kako se osjeća i do treće godine ima već široku lepezu grimasa koje koristi i koje se ne ustručava pokazati.
Gleda li vas u oči, imate djetetovu pozornost i to je nešto što ih učimo od malena da rade kad s nekim komuniciraju. No uočite li da izbjegava kontakt s očima, moguće da je napravilo nešto što želi prikriti jer zna da nije baš dobro.
Vidite li dijete da hoda polako, pognutih ramena ili spuštene glave, jasno možete zaključiti daje žalosno i neraspoloženo, slično čine i odrasli kad se nose s nekom tugom ili nemoći.

Ako vidite da je dijete stisnulo šaku, sasvim sigurno je ljuto i uznemireno. Opuštene i otvorene šake znak su dobrog raspoloženja i smirenosti.
I noge mogu biti pokazatelj djetetovog emocionalnog trenutnog stanja – premješta li se s noge na nogu vrlo moguće je da je uznemireno (ili mu se piški :)). Pratite o čemu govori s vama dok to radi jer moguće da je povezano upravo s tim, a možda ga nešto i plaši.
Disanje također može pružiti dodatne informacije o tome što se djetetu vrti po glavi – ubrzano i plitko disanje pojavit će se u slučaju straha i nervoze, dok će duboko i polagano disanje potvrditi djetetovu opuštenost.

Dakako, ovaj govor tijela ne odnosi se samo na djecu, no nekad odrasli pokušavaju prikriti svoje emocije, dok djeca to uglavnom ne čine. Također ćete primijetiti da će se starije dijete htjeti udaljiti od vas kad nije dobre volje ili možda otići u svoju sobu samoinicijativno, makar nakratko, ako nije dobre volje ili ga nešto ljuti kod vas, no ako se osjete uznemireno, htjet će biti što bliže uz vaše tijelo.

Možda nećete svaki put uspjeti dokučiti o čemu se točno radi, no tada uvijek možete porazgovarati, ako dijete već priča, i pokušati doznati što ga muči. Poanta govora tijela upravo i je u tome da nam pomogne da možemo lakše uočiti treba li dijete našu pomoć, čak ako to možda ne želi verbalno izraziti.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Profimedia

 

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Djeca koja prerano odrastaju

Što se događa s djecom koja djeluju zrelija,…

Brat se teško nosi s poteškoćama u razvoju mlađe sestre

Biti roditelj je zahtjevan i težak zadatak, a…

Razumijevanje djetetovog temperamenta - korak do lakše komunikacije

Nerijetko roditelji koji imaju više djece navode da…

Pročitajte i:

Izračunajte koliko će dijete biti visoko kad odraste

Značajnu ulogu u procesu regulacije rasta imaju žlijezde s unutarnjim izlučivanjem: štitnjača, nadbubrežna žlijezda i,…

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…