emocije kod djece

Emocije u djece su intenzivne i kratkotrajne

Katkad vam se čini da uopće ne razumijete svoje dijete. Naglo mijenja raspoloženja, vedrinu i veselje odjednom zamijene ljutnja i bijes. Pitate se jesu li takve nagle oscilacije raspoloženja normalne?

Postoje velike razlike između emocija u odraslih osoba i onih u djece. Djeca jednostavno, spontano i bez suzdržavanja izražavaju svoje osjećaje. Ako je dijete veselo, odmah će se nasmiješiti, a ako je tužno, jednostavno će zaplakati. Kako dijete raste, i u procesu odgajanja i socijalizacije do­lazi do promjena i u emocijama. Donosimo neke razlike između emocija u djece i odraslih koje treba imati na umu.

Emocije su u djece kratkotrajne
Intenzivne emocije u djece traju samo nekoliko minuta, a zatim iznenada iščeznu, dok osjećaji koji obuzimaju odraslu osobu dulje traju i teže se zaboravljaju. Tre­nu­tačna ljutnja ili tuga nisu razlog zbog kojeg bi se roditelj trebao jako uznemiriti i bojati, ali treba paziti da se dijete slučajno ne ozlijedi. S vremenom će u djece emocije prerasti u raspoloženja i postajat će sve sličnija osjećajima odraslih.

Emocije u djece vrlo su snažne
Djeca sve emocije proživljavaju istim intenzitetom, neovisno o situaciji, a osobito kad je riječ o srdžbi, strahu i radosti. Ona te osjećaje izražavaju punim intenzitetom. U ljutnji dijete plače, vrišti, baca se, udara rukama i nogama, a katkad zna čak i ugristi. U strahu se može izbezumiti i početi vrištati. Tada bi se roditelji trebali znati pravilno postaviti kako bi dijete s vremenom naučilo kontrolirati takvo burno izražavanje osjećaja.

Česte oscilacije raspoloženja
Za razliku od odraslih, dijete lako mijenja raspoloženje. Ono može biti iznimno veselo, a zatim naglo početi plakati. Ljubav i ljubomora, ljutnja i smijeh mogu se često iz­mjenjivati. Dijete u toj dobi još nije dovoljno intelektualno zrelo za razumijevanje određenih situacija, a i pozornost mu se dugo ne zadržava na jednom predmetu, što objašnjava kretanje emocija iz jedne krajnosti u drugu. Ali to, naravno, ne znači da su osjećaji u djece površni ili nevažni te da ih roditelji smiju zanemariti.

Za siguran emocionalni razvoj djeteta važna je zdrava atmosfera u obitelji, dobri odnosi među njihovim članovima. Osobito je važno da odnos između roditelja bude pun ljubavi i poštovanja, te da oni pokažu razumi­­je­­vanje za djetetove osjećaje.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Znaju li se vaša djeca nositi s emocijama? Sad će to moći besplatno naučiti!

Djeca će kroz sedam zabavnih radionica naučiti sve…

Kako odnosi utječu na zdravlje srca i krvnih žila

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Utah pokazalo je da…

Pročitajte i:

Zašto se dječaci vole igrati rata i je li to prihvatljivo

Iako svi dječaci imaju normalne agresivne impulse koje uče kontrolirati, samo malen postotak iskazuje istinsku…

Zašto je "ne" sasvim u redu odgovor vašeg dvogodišnjaka

Umjesto da šefujete, svom dvogodišnjaku na svako "ne" doskočite opcijama

13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine

Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal, no…

7 ključnih stvari za jačanje djetetova samopoštovanja!

Pohvala djeteta vrlo je važna za jačanje djetetova samopoštovanja, no pripazite da kod pohvala budete…