kako biti dosljedan roditelj i odgojiti odgovorno dijete

9 načina kako biti dosljedan roditelj i odgojiti odgovorno dijete

Djeca neprestano "testiraju" vaše granice; pitanje je samo koliko ste spremni popuštati. I u najizazovnijim situacijama, ma koliko se činilo teško, bitno je zadržati smirenost i odlučnost

Dosljedan odgoj je važan, jer time šaljete svojoj djeci jasnu poruku da ste ozbiljni, baš kao i vaša očekivanja. Djeca, razvijajući se i sazrijevajući uče, proučavaju stvari, gledaju svijet drugim očima te u skladu s time, logično, ponekad preispituju pravila i granice roditelja. Često su ljuta, neposlušna, odbiju odraditi ono što im je zadatak, lijena su ili vas naprosto provociraju - kako bi vidjeli dokle seže vaše strpljenje i odlučnost. Tea Bošnjak, mag. paed. soc., otkriva 10 načina kako biti dosljedan roditelj i naučiti dijete odgovornosti.

  1. Budite mirni u izazovnim situacijama: mir ne znači da vas nije briga za aktualni problem, to samo znači da ste si dali trenutak i razmislili o najboljem rješenju za vas i vaše dijete te, na kraju krajeva, adekvatno komunicirali o istom.
  2. Jasno precizirajte pravila i granice ponašanja: možete zajedno s djetetom osmisliti zajednički ugovor u kojemu ćete navesti ona ponašanja koja želite njegovati u vašoj obitelji, ona ponašanja koja želite usmjeravati jedni prema drugima. Stavite ugovor na vidljivo mjesto i često se na njega vraćajte!
  3. Jasno precizirajte posljedice koje slijede ako dijete ne poštuje dogovoreno: kada vas dijete moli da odgodite odlazak u krevet jer mu se ne spava, možete mu objasniti (s obzirom na dob) koliko mu je sna potrebno da bi bilo zdravo, jako i da bi moglo odraditi sve obveze nadolazećeg dana.
  4. Budite primjer dosljednosti: ako vam je sudoper cijeli dan pun prljavog suđa, a rublje stoji razbacano po kauču, kakvu poruku šaljete time djetetu?
  5. Odlučno recite “Ne”: ono je važno kako bi dijete naučilo poštovati autoritet, odnosno vas. Time niste strogi, samo se držite vlastitih riječi i očekivanja od djeteta (na primjer: dogovorili ste s djetetom da nakon napisane domaće zadaće može igrati sat vremena igrice i ono vas moli nakon isteka vremena za još 10 minuta. Podsjetite ga prije isteka sat vremena da još ima zadnjih 10 ili 5 minuta, kao i prvotnog dogovora. Ako ne odustaje, sjetite se sankcije koju ste odredili – sutra nema igrica!)
  6. Sankciju usmjerite na djetetov postupak (ono što je napravilo ili je propustilo izvršiti), a ne na dijete osobno!
  7. Komunicirajte s djetetom: pitajte je li dobro razumjelo sve o čemu ste razgovarali – djeca vrlo brzo mogu naučiti jeste li ljudi s kojima mogu razgovarati o svemu ili pak osobe u koje ne mogu imati povjerenje!
  8. Budite strpljivi: neka vam ne bude teško ponoviti nešto djetetu i stoti put ako treba.
  9. Nagradite poželjna ponašanja, ali i promjenu nepoželjnih: kod manje djece možete napraviti raspored po danima u kojem ćete na kraju svakoga dana ocijeniti ponašanje svog djeteta s plusom ili minusom te objašnjenjem. Djeci skupljanje pluseva može biti zanimljivo, a prethodno dogovorite koliki je broj pluseva potreban za odlazak u kino ili izlet s vama. Na taj način, dijete može razumjeti i uvidjeti vlastita ponašanja, njihovu dobrobit ili štetnost.

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Slatko, uz Marka Tolju se čini da je tata biti lako!

Razveselila nas je maštovita igra pjevača Marka Tolje…

tantrumi

Ako dijete ima tantrum, ne moramo ga imati i mi!

Jaki emocionalni ispadi kod male djece, vrištanje, negodovanje,…

Pročitajte i:

Zašto se dječaci vole igrati rata i je li to prihvatljivo

Iako svi dječaci imaju normalne agresivne impulse koje uče kontrolirati, samo malen postotak iskazuje istinsku…

Zašto je "ne" sasvim u redu odgovor vašeg dvogodišnjaka

Umjesto da šefujete, svom dvogodišnjaku na svako "ne" doskočite opcijama

13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine

Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal, no…

7 ključnih stvari za jačanje djetetova samopoštovanja!

Pohvala djeteta vrlo je važna za jačanje djetetova samopoštovanja, no pripazite da kod pohvala budete…