sretno i empatično dijete

Sad znamo zašto su danska djeca najsretnija! Ključna je jedna stvar u školi!

Naš obrazovni sustav postavljen je tako da se u prvom planu vrednuje znanje, no jesu li petice stvarno garancija uspjeha i glavno mjerilo po kojem treba procjenjivati mališane. Za život je puno važnije razviti neke druge sposobnosti, baš kako to čine Danci, već godinama najsretniji narod na svijetu, koji poručuju - promjena, osim u obitelji, prije svega počinje u obrazovnom sustavu

Ako se pitate što možete učiniti da vaša djeca odrastu u sretne, empatične i prilagođene osobe, možda biste trebali proučiti danske škole, u kojima od 1993. godine učenici proučavaju empatiju kao dio svog kurikuluma.

Još od vrtića, danska djeca uče o emocijama, kako artikulirati svoje osjećaje i kako podržati svoje školske kolege. U knjizi Danski način roditeljstva Ibena Sandahla i Jessice Alexander autori tvrde da Danci odgajaju empatičnu, sposobnu djecu koja izrastaju u samopouzdane, sretne odrasle osobe, a sve zahvaljujući znanju o empatiji koje usvajaju kroz svoj obrazovni sustav.

Naime, učenici sudjeluju u nekoliko programa, jedan je i program Korak po korak. Nije riječ o nikakvim revolucionarnim programima i tehnikama; najčešće je riječ o sasvim jednostavnim stvarima. Primjerice, pokazuju im se kartice na kojima se nalaze djeca koja proživljavaju različite emocije, poput tuge, bijesa i sreće. Od učenika se traži ne samo da identificiraju emociju, već da im objasne što one znače. Uče ih zapravo kako interpretirati tuđe osjećaje i kakav utjecaj imaju na njih osobno.

Cilj takvog načina obrazovanja je i to da svaki učenik postane svjestan svojih osobnih, pozitivnih kvaliteta, ali i da se međusobno podržavaju u svojim međusobnim naporima da dosegnu višu razinu. Također, važno je i promijeniti i način na koji učitelji razmišljaju o djeci i njihovom razvoju. Danci učitelji, naime, jednako vrednuju i znanje i emocionalni angažman. Drugim riječima, nije isključivi cilj imati dobre ocjene, već odgojiti ljubaznu i empatičnu djecu, a to je ono što definitivno treba podržavati.

Kako sami možete poticati razvoj dječje empatije, pročitajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija:

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

tata i kćer haloween

Tata i kćer u sceni iz hororca: Foto session koji je šokirao mnoge roditelje!

Trebaju li roditelji svoju djecu uključivati u sadržaje…

nezahvalnost

Odgoj: Želite li da vaše dijete njeguje zahvalnost?

Odgajati dijete ozbiljan je posao i zahtijeva promatranje,…

Pročitajte i:

roditelji i djeca

Ja sam taj, 'odbačeni' roditelj: Zašto više voli mamu?

Jeste li se ikad osjećali loše zato što vaše dijete, biće koje najviše volite na…

tantrumi

Ako dijete ima tantrum, ne moramo ga imati i mi!

Jaki emocionalni ispadi kod male djece, vrištanje, negodovanje, bacanje po podu... jednom riječju tantrumi, roditelje…

discipliniranje djeteta

'Gubim živce, moj klinac je nemoguć! Kako da počnem s preodgajanjem?'

Sigurno ste doživjeli one trenutke roditeljstva kad poraženi stojite i mislite da se neko nepoželjno…

mala djeca se grle

Učite svoje dijete da suosjeća s drugima! Empatija je važna životna vještina!

Znati kako je biti u "tuđoj koži", odnosno suosjećati s prijateljima, bratom ili sestrom, bakom…