Postavljanje granica

Udruga Let, u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, poziva roditelje iz jednoroditeljskih obitelji u srijedu 24. 11. 2010. godine od 18.30h – 20 00 h u Centar za ljudska prava, Kralja Držislava 6. u Zagrebu, na radionicu: "Jasno postavljanje granica i pravila u odgoju djece"

Osnovni cilj svakog roditelja je odgojiti sretno, zdravo i sigurno dijete. Na našim prostorima se zadnjih godina sve više zagovara popuštajući način odgajanja, koji ide u smjeru većih sloboda djeteta. Roditelji često rade umjesto djece, a ne s njima. Iako su namjere roditelja zasnovane na ljubavi i dobrim željama, ovakvim pristupom se kod djece teže uspijevaju razviti životne vještine i umijeća. Postavljanjem granica, djeca od roditelja uče prepoznavati osobne granice, ali i uvažavati granice drugih osoba. Odrastanje unutar jasno određenih granica i dogovorenih pravila najbolji je način da dijete postupno razvije životne vještine, preuzme odgovornost za vlastita ponašanja i postignuća, razvije odgovornost donošenja odluka i uopće da se nauči nositi s izazovima svakodnevnog života. Odgovornost roditelja jest jasno odrediti granice koje jamče sigurnost djeteta i dogovarati pravila ponašanja unutar granica, koja su temeljena na općeprihvaćenim normama, a ovisno o dobi, zrelosti i potencijalu djeteta. Na radionici ćemo pokušati odgovoriti na pitanja zašto i kako postavljati granice? Kako dogovarati pravila?

Dovedite i djecu (od 3. godine) jer će istovremeno moći biti uključena u kreativne radionice.

Predavač/voditelj: gđa. Jelena Bičanić dipl. pedagog

Pročitajte i:

Psiholozi otkrivaju 23 najčešće pogreške roditelja

Zajedničko vrijeme pred televizorom nije kvalitetno zajedničko vrijeme, a roditelj koji je u potpunosti podredio…

dijete koje se pretjerano oslanja na roditelja

Živite li život svoje djece? Što sve moraju znati helikopter-roditelji?

Termin helikopter-roditelji populariziran je početkom 2000-ih, a odnosi se na roditelje koji u stopu prate…

Meghan otkrila kakav je Harry tata

Svoj život drže u strogoj tajnosti, no bivša vojvotkinja od Sussexa ipak nije odoljela pohvaliti…

3 načina kako se bez kazni i vike nositi s nepoželjnim ponašanjem djeteta

Disciplinirati znači podučiti, kaže Glorija Peranić, naša kolumnistica i prva hrvatska edukatorica po principima pozitivne…