odvikavanje od pelena

Ljeto je idealno vrijeme je za odvikavanje od pelena

Još jedno ljeto je stiglo, a s njim i još jedna sezona odvikavanja od pelena. A da bi odvikavanje od pelena bilo što jednostavnije i brže, evo nekoliko savjeta.

Ukoliko hoćete što bolje rezultate i što manje muke, onda vam savjetujem da krenete s odvikavanjem kada dijete može čvrsto sjediti (oko 6. ili 7. mjeseca starosti). Ovaj savjet bi vam prije tridesetak godina dali i pedijatri. Međutim, dolaskom jednokratnih pelena, s tim su prestali. Razlog zašto je tada jednostavno odviknuti bebu od pelena je taj što još nije previše pokretna i gdje ju stavite tu i ostane. Isto tako, nije još toliko zainteresirana za proučavanje okoline, već su joj puno zanimljiviji prstići na nogama koje pokušava strpati u usta.

Sljedeća prilika

Ako ste preskočili tu priliku, tada morate čekati da dijete samo počne signalizirati da je spremno (pokušava skinuti pelenu, oponaša roditelje ili pak govori nešto poput pipi, kaka). To je obično između 18. i 24. mjeseca starosti. Međutim, to je i vrijeme kada usavršava hodanje i kada je jako zainteresirano za istraživanje okoline, pa ga je pridobiti da mirno sjedi par minuta na tuti, ravno nemogućoj misiji i trebat će vam podosta kreativnosti.

Kako se pripremiti?

Naravno, da bi odvikavanje bilo uspješno i vi morate biti spremni na to, jer će zahtijevati od vas popriličan angažman. A evo što bi trebalo napraviti. Za početak treba maknuti tepihe kako ih ne bi morali prati svaki put kada se dogodi nezgoda, a nezgoda će biti. Djetetu treba skinuti pelenu i obući gaćice i nikako ga više ne vraćati u pelenu. U početku će negodovati, često znaju i zadržavati stolicu jer se žele vratiti na staro stanje. U jednokratnim pelenama dijete nema osjećaj da je mokro i ne osjeća neugodu, pa kada dođe vrijeme za njihovo skidanje, ne vidi razlog zašto više ne može obavljati nuždu na taj način. A stolicu zadržavaju jer nikada prije nisu vidjeli svoj kakanac i misle da je dio njih, pa se ne žele od njega odvojiti. A i naravno, da bi vas pridobili da ga vratite u pelenu. Jednom kada ste uklonili pelene, stavljajte dijete na tutu kod svakog buđenja, kod svakog pijenja ili jedenja, prije svakog spavanja ili izlaska.

Što je sve potrebno za odvikavanje od pelena:

  1. Puuuuno strpljenja
  2. Snažni živci
  3. Puno zabave i igre
  4. Sredstvo za čišćenje poda
  5. Tuta
  6. Oko 30 gaćica
  7. Rezervna odjeća za djecu i roditelje (posebno važno za izlasake), jer nikad ne znate kada će nezgoda završiti u vašem krilu.
  8. Po mogućnosti pohađanje edukacije o navedenom kako bi se izbjegle pogreške i sve olakšalo

Ono što će vam zasigurno olakšati cijelu stvar i sačuvati vam živce je da na odvikavanje od pelena gledate kao zabavu u kojoj sudjeluje cijela obitelj s naglaskom na jedan cilj – da odvikavanje od pelena bude vesela i interesantna aktivnost. A obavljanje nužde u tutu je nešto što će doći uz put.

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba Hrvatska™
Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Odličan način da uštedite puno novaca još ovog ljeta

Želite brzo i jednostavno odviknuti dijete od pelene?…

Skidanje pelena – kada krenuti?

Ljeto mnogi roditelji iskoriste za skidanje pelena i…

Radionica odvikavanja od pelena

Došlo je proljeće i toplo vijeme, a sa…

Je li dijete spremno da se oprosti s pelenama?

Razne su teorije koje se bave vremenom i…

Pročitajte i:

Izračunajte koliko će dijete biti visoko kad odraste

Značajnu ulogu u procesu regulacije rasta imaju žlijezde s unutarnjim izlučivanjem: štitnjača, nadbubrežna žlijezda i,…

Druga godina života: osamostaljivanje

Sam jedi kašicu žlicom, sam obuci cipele - ''Učini sam!'' jest geslo u drugoj godini…

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…