Nevena Rendeli vejzović s kćerima ide u vrtić

I najmlađa kći Nevene Rendeli kreće u jaslice! 6 faktora važnih za prilagodbu

U vrijeme pandemije koronavirusa situacija je još malo kompliciranija nego inače!

Za Nevenu Rendeli Vejzović i njezinu obitelj ovaj će tjedan biti vrlo uzbudljiv. Naime, sve tri njezine djevojčice krenule su u vrtić nakon duge ljetne pauze, a posebno izazovno je za najmlađu Vitu, koja prvi puta kreće u jaslice. Taj veliki događaj u životu svakog djeteta i njegovih roditelja ove je godine još malo teži zbog dobro poznatih okolnosti, tj. pandemije koronavirusa. Kako olakšati povratak u vrtiće (ali i škole) u ova izazovna vremena, pročitajte OVDJE.

“Blizanke su se jako veselile i s njima je sve dobro prošlo. Ipak su one sada mlađa vrtićka grupa. Vita je tek na prilagodbi, tako da smo ovaj tjedan s njom u jaslicama po pola sata. Što se tiče pandemije, bit će zeznuto, ali mora se nastaviti živjeti”, rekla je Nevena za Story.hr.

View this post on Instagram

A post shared by Nevena Rendeli (@nevenarendeli) on

Na tempo kojim dijete prihvaća novu sredinu utječe niz čimbenika, a o njima su za Roditelje.hr pisale psihologice iz centra Creatus in, koje su istaknule posebnu ulogu roditelja u prilagodbi. Promjene su neizbježan dio odrastanja, a uloga je roditelja da dijete vodi i usmjerava kroz njih, učeći ga na taj način kako se nositi s njima. Štiteći dijete od neugodnih osjećaja i iskustava onemogućavamo mu da se nauči nositi s njima te zapravo otežavamo prilagodbu djeteta na niz promjena s kojima će se suočavati u budućnosti.  Evo najvažnijih “faktora” koji utječu na uspješnost prilagodbe.

Djetetova dob – mlađa djeca sklonija su burnijim reakcijama tijekom prilagodbe. Reakcije djeteta mogu biti posebno izražene ako se polazak u jaslice odvija istovremeno s pojavom straha od odvajanja. Radi se o uobičajenoj fazi djetetovog razvoja koja se najčešće javlja između 6. i 24.- 6. mjeseca djetetovog života, a vrhunac postiže oko 18 mjeseca. Nakon dobi od 2 do 3 godine djetetove mentalne sposobnosti čine mu mnogo lakšim shvatiti svrhu vrtića, privremenu prirodu odvojenosti od roditelja i uživati u njegovim dobrobitima.

Djetetov temperament – svako je dijete jedinstveno. Ukoliko je prilagodba vašeg mališana nešto izazovnija nego kod njegovih vršnjaka, na njenu duljinu vjerojatno dijelom utječe djetetov temperament. Razmišljajući o tempu s kojim će vaše dijete prihvatiti novu sredinu ažno je uzeti u obzir kako inače reagira na ono što mu je novo i nepoznato, odnosno koliko je znatiželjno i spremno na istraživanje nepoznate okoline, kao i kako se inače nosi s promjenama u svakodnevici.

Stupanj promjene – predvidljivost svakodnevnih rutina djetetu pruža osjećaj sigurnosti. Što se raspored spavanja, hranjenja i igre u vrtiću više razlikuje od rutina koje je dijete uspostavilo kod kuće, biti će mu potrebno više vremena da ih prihvati.

Izostanci iz vrtića tijekom perioda prilagodbe – česta pobolijevanja i drugi izostanci iz vrtića u razdoblju prilagodbe narušavaju proces koji dijete mora proći i produljuju djetetove reakcije na promjenu.

Roditeljski strahovi i oklijevanje – odvajanje od djeteta i prepuštanje odgovornosti za dijete drugima može biti emocionalno vrlo teško za roditelja. Roditeljski strahovi i brige često budu dodatno pojačani djetetovim burnim reakcijama pri odvajanju, koje unose sumnju u njihovu odluku. Svojim neverbalnim reakcijama, kao što je oklijevanje pri odvajanju ili žalost, djetetu šaljemo dvostruke poruke.

Promjene u ponašanju povezane s prilagodbom na vrtić obično su ustrajnije i kod djece koja dosada nisu imala kontakt s većim brojem djece i odraslih, djece roditelja koji su skloni pretjerano ih štititi od neugodnih iskustava, djece koja nisu pripremana na boravak u ustanovi itd.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografije: Instagram

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Nevena Rendeli Vejzović

Dvostruko slavlje u domu Nevene Rendeli Vejzović

Njezine blizanke proslavile su treći rođendan!

Nevena Rendeli Vejzović

Neugodna dječja pitanja! I Nevena Rendeli našla se 'u problemu'?

Ugledne hrvatske psihologice otkrivaju pet ključnih naputaka kako…

Pročitajte i:

beba s tješilicom

Djeca i igračke-tješilice: "Ne dam svog medu! On je moj prijatelj!"

Roditelji, sjećate li se lika iz crtića "Snoopie"? Glavni lik Charlie Brown imao je prijatelja…

dječak i kućica za lutke

Torbice, češljići, ogrlice... Potaknite svoje sinove na igru i s takvim igračkama!

Doznajte koje sve dobrobiti na razvoj djece ima afirmativan odgoj u kojem nema podjele na…

duda varalica

Ah, ta duda varalica! Kako se riješiti ove napasti?

Tako su slatki kad ih vidite s dudom, zar ne? I slatko frfljaju s tom…

roditelji i djeca

Ja sam taj, 'odbačeni' roditelj: Zašto više voli mamu?

Jeste li se ikad osjećali loše zato što vaše dijete, biće koje najviše volite na…