Prva pomoć na odmoru

Osigurajte da vama i vašoj djeci promjena klime, hrane i moguće zarazne bolesti ne pokvare najljepše dane u godini

Proljev

Najvažnije je piti puno tekućine! Zbog toga dajte klonuloj djeci tekućinu: dojenčadi majčino milijeko, inače lagano zaslađen čaj od kamilice, kimla, koromača ili anisa. Isto je pogodno davati voćne čajeve, toplu juhu od povrća ili mrkve te mineralnu vodu bez mehurićs ili prirodnu vodu.
Ima li dijete rijetku stolicu, povraća li ili je dobilo temperaturu, potrebno je odmah ići liječniku. Za male bebe i djecu je jaki proljev posebno opasan. Da bi se nadoknadio gubitak vode i minerala, potrebna je rehidratantna ili elektrolitna otopina iz apoteke. Budući da okus nije posebno dobar, tekućinu davati ohlađenu, žlicu po žlicu ili čak u obliku lizalice koju ćete tako pripremiti, zamrznuti i servirati kao sladoled.

Ubodi na koralje i morske ježeve

Budući da su bodlje porozne, lako se lome. Pogođene dijelove kože potrebno je preko noći zaviti u kompresu od octa ili premazati pastom od otpoljenog kvasaca u vodi i tako omekšati mjesto na kojem je došlo do uboda. Moguće je i na to mjesto staviti jedan komad korice od papaje ili manga sa ponešto mesnatog dijela tog voća, ostaviti da na tom mjestu da djeluje 12 do 24 sata. Ako se bodlje usprkos tome ne daju izvaditi sa pincetom, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Opekline od meduza

Pogođeni dio kože nikako ispirati sa slatkovodnom vodom, nego pokapati sa octom ili sokom od limuna ili pak posuti sa pijeskom te tupom oštricom noža ili plastičnom karticom ostrugati pijesak. Hladne komprese i antihistaminski gel ublažuju bolove. U slučaju da je dijete dobilo glavobolju ili temperaturu, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć.

Krvarenje iz nosa

Da bi se djetetu zaustavilo krvarenje iz nosa, staviti na vrat hladnu kompresu te oprezno stisnuti palcem i kažiprstom djetetov nos. Alternativno se može staviti komadić bugačice ili kuhinjske role iza gornje usne ili ispod jezika.

Osinji i pčelinji ubodi

Ako se žalac još uvijek nalazi u koži, potrebno ga je odmah odsraniti. Mjesto uboda hladiti mokrom krpom ili hladnim jastučićem. Narezani luk, gel protiv insekata, zavoji natopljeni octom i homeopatski Apis (D6) djeluju protiv bolova i oteklina. Svrbež ublažuje gel od zemlje kremenjače, ulje od drveta čajevca ili izmrvljenog trputca. Kod alergijskih reakcija ili uboda u usta brzo potražiti liječničku pomoć. U međuvremenu djetetu dati da cucla kocku leda.

Ugriz krpelja

Pincetom ili noktima direktno na mjestu ugriza uhvatiti krpelja i ravno ga izvući. Ni u kom slučaju krpelja uklanjati grebanjem (pri tom ostaje glava krpelja na mjestu ugriza) ili ga pak zdobiti (na taj način u ranu ulazi naročito mnogo uzročnika bolesti).

Ogrebotine

Da bi se spriječile infekcije, ozlijeđeno mjesto isprati sa tekućom vodom, pincetom ukloniti kamenčiće ili komadiće ivera. Sušiti na zraku. Ako rana curi, staviti na to mjesto flaster ili sterilni zavoj.

Posjekotine

Takve rane jedno vrijeme krvare (da bi prljavština koja je ušla u ranu istekla) prije nego se rubovi rane lagano stisnu i pokriju flasterom ili zavojem.

Podljevi i nagnječenja

Opasnost od naticanja je smanjena ako se na takva mjesta stavi vlažna krpa, hladna metalna žlica ili hladni jastučić. Oblozi od ulja gospine trave smanjuju dovod krvi do mjesta nagnječenja. Djeci stavljati mast od arnike, malim bebama svaki sat dati 1 globulu homeopatskog sredstva arnika D6, većoj djeci 3 granule, dok ne nastupi poboljšanje.

U svaku putujuću apoteku spada sljedeće:

 • termometar
 • čepići ili sirup protiv temperature
 • sredstvo protiv insekata i sredstvo za sunčanje
 • gel protiv svrbeža
 • pinceta
 • elektrolitna otopina ili klice kvasca protiv proljeva
 • flasteri različitih veličina i zavoji
 • redstvo za dezinfekciju rana
 • mast za rane
 • kapljice za nos i sirup protiv kašlja jačine koja odgovara djetetovoj starosnoj dobi
 • homeopatske globule na D6 i D12 potenciju kao napr. arnika (kod padova i nagnječenja) ili Belladonna (kod iznenadne temperature)
 • individualno potrebne lijekove, napr. protiv astme
 • formular osiguranika za inozemstvo ili nova evropska karticu zdravstvenog osiguranja
 • telefonski broj kućnog liječnika

Pročitajte i:

Psiholozi otkrivaju 23 najčešće pogreške roditelja

Zajedničko vrijeme pred televizorom nije kvalitetno zajedničko vrijeme, a roditelj koji je u potpunosti podredio…

Ako vaša djeca ne žele prati zube, čine to pogrešno i boje se zubara, ovo je za vas!

Family day, koji se održava u subotu 19. rujna na zagrebačkom Zrinjevcu, izvrsna je prilika…

Marijana Batinić i kći Ena

Nakon ljeta kći Ena priredila veliko oznenađenje Marijani Batinić

"Ena raste u visinu, a mama u širinu!", našalila se telvizijska voditeljica iznenađena činjenicom da…

tata čita djetetu slikovnicu

Ako vaše dijete cijelo ljeto, a i dulje, nije pročitalo knjigu, ovo je za vas!

Suvremeni način života donosi mnoge izazove, laka i brza rješenja, instant zabavu bez potrebe da…