tata s djetetom u bolnici

Oni su se prvi borili: ’20-godišnji trud uništen je odlukom o 15 minuta s djecom u bolnici!’

"Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni učinci koje donosi odvajanje djeteta iz njegove obiteljske sredine", smatraju "kreatori" akcije "Za osmijeh djeteta u bolnici", koja je pokrenuta još 1999. godine. Time, smatraju oni, dolaze u pitanje svi naslovi - bolnica prijatelj djeteta

Odluka o dopuštanju posjeta roditeljima u bolnicama u županijama koje imaju nepovoljnu epidemiološku sliku na 15 minuta dnevno u suprotnosti je s Poveljom o pravima djeteta u bolnici i kriterijima za dobivanje naslova “Bolnica/Bolnički odjel – prijatelj svakom djetetu" za čije se provođenje i u ovim okolnostima zalažu svi okupljeni u akciji “Za osmijeh djeteta u bolnici", upozoravaju iz saveza društava “Naša djeca”, koji su još 1999. godine pokrenuli akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici".
Središnji koordinacijski odbor akcije pozvao je Ministarstvo zdravstva da promijeni svoju odluku o 15 minuta posjeta djeci u bolnici i za vrijeme trajanja epidemiološki nepovoljne situacije te da uloži veći napor u traženje rješenja koje će omogućiti liječnicima na dječjim odjelima bolnica provedbu humanijeg liječenja djece. Također, podsjetili su da redovne posjete roditelja dokazano smanjuju patnju i stresu djece koja su na liječenju u bolnicama te pospješuju sam tijek liječenja.

“Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni učinci koje donosi odvajanje djeteta iz njegove obiteljske sredine. Odluke o zaštiti od koronavirusa, ta su postignuća nacionalne akcije ‘Za osmijeh djeteta u bolnici’ gotovo preko noći ukinule, i to nažalost, nije na dobrobit djece", poručio je Središnji koordinacijski odbor akcije ‘Za osmijeh djeteta u bolnici’ u kojem sudjeluju predstavnici Saveza društava “Naša djeca" Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara. Dva desetljeća truda i rada stručnjaka i volontera koji su doveli do značajnih pomaka i primjene suvremenih europskih standarda u humanizaciji liječenja djece, Ministarstvo je svojom najnovijom odlukom, nažalost, zaustavilo, stoji u priopćenju.

Inače, peticiju Udruge Roda, o kojoj smo proteklih dana u više navrata pisali, do sada je potpisalo oko 40 tisuća ljudi.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

beba koja je tek počela samostalno sjediti

Kada beba može početi sjediti?

Odgovor na pitanje kad beba može početi sjediti ovisi o svakom djetetu pojedinačno. No općenito…

bpja bebine stolice

Što nam govori boja i izgled bebine stolice te što ako beba ima zavor?

"Iznenađenje" u peleni za mnoge roditelje, posebice one nove, zna biti razlog za brigu!

mama zabrinuta za razvoj bebe

Pravilan porast težine kod beba

Porast težine kod dojene djece i djece hranjene adaptiranim mlijekom nije jednak. Kako znati dobiva…

lucija zaninović

Lucija Zaninović rodila djevojčicu!

Sretna mama objavila je i prvu fotografiju djevojčice!