tata s djetetom u bolnici

Oni su se prvi borili: ’20-godišnji trud uništen je odlukom o 15 minuta s djecom u bolnici!’

"Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni učinci koje donosi odvajanje djeteta iz njegove obiteljske sredine", smatraju "kreatori" akcije "Za osmijeh djeteta u bolnici", koja je pokrenuta još 1999. godine. Time, smatraju oni, dolaze u pitanje svi naslovi - bolnica prijatelj djeteta

Odluka o dopuštanju posjeta roditeljima u bolnicama u županijama koje imaju nepovoljnu epidemiološku sliku na 15 minuta dnevno u suprotnosti je s Poveljom o pravima djeteta u bolnici i kriterijima za dobivanje naslova “Bolnica/Bolnički odjel – prijatelj svakom djetetu" za čije se provođenje i u ovim okolnostima zalažu svi okupljeni u akciji “Za osmijeh djeteta u bolnici", upozoravaju iz saveza društava “Naša djeca”, koji su još 1999. godine pokrenuli akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici".
Središnji koordinacijski odbor akcije pozvao je Ministarstvo zdravstva da promijeni svoju odluku o 15 minuta posjeta djeci u bolnici i za vrijeme trajanja epidemiološki nepovoljne situacije te da uloži veći napor u traženje rješenja koje će omogućiti liječnicima na dječjim odjelima bolnica provedbu humanijeg liječenja djece. Također, podsjetili su da redovne posjete roditelja dokazano smanjuju patnju i stresu djece koja su na liječenju u bolnicama te pospješuju sam tijek liječenja.

“Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni učinci koje donosi odvajanje djeteta iz njegove obiteljske sredine. Odluke o zaštiti od koronavirusa, ta su postignuća nacionalne akcije ‘Za osmijeh djeteta u bolnici’ gotovo preko noći ukinule, i to nažalost, nije na dobrobit djece", poručio je Središnji koordinacijski odbor akcije ‘Za osmijeh djeteta u bolnici’ u kojem sudjeluju predstavnici Saveza društava “Naša djeca" Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara. Dva desetljeća truda i rada stručnjaka i volontera koji su doveli do značajnih pomaka i primjene suvremenih europskih standarda u humanizaciji liječenja djece, Ministarstvo je svojom najnovijom odlukom, nažalost, zaustavilo, stoji u priopćenju.

Inače, peticiju Udruge Roda, o kojoj smo proteklih dana u više navrata pisali, do sada je potpisalo oko 40 tisuća ljudi.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Naše malo zaista je nekome sve

Zaokružujemo za zdravlje djece diljem Hrvatske! Postanite dio…

škola za roditelje

Roditeljstvo je najteže 'zanimanje', ali odsad možete u školu!

Udruga Roda i UNICEF pokrenuli novu platformu za…

14 činjenica o trudnoći i porodu koje zbog pandemije više nisu iste

Zbog pandemije koronavirusa očekuje se preko 200 manje…

dijete u bolnici u pratnji roditelja

Pravobraniteljica o zabrani posjeta djeci u bolnicama: 'Koronakriza je i kriza dječjih prava'

Državna pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević posljednjih…

Pročitajte i:

liječnica vježba s djetetom koje ima problem s kukovima

Ugledni liječnik upozorava: 'Ovo morate znati ako želite sačuvati zdravlje kralježnice vaše djece!'

Vrhunsku skrb iz područja dječje ortopedije te fizikalne medicine i rehabilitacije najmlađi pacijenti odnedavno mogu…

bebica se kreće

Misterij oko 'baby handlinga': Hoće li bebi štetiti ako je baš svi u obitelji ne drže pravilno?

Napokon, nakon 9 mjeseci trudnoće, za vas najposebnije biće došlo je na svijet. Naravno, želite…

mama u depri

Teža strana majčinstva: što ako nastupi postporođajna depresija?

Nakon što prođe početno uzbuđenje novopečenog majčinstva, mnoge mame počinju doživljavati niz zbunjujućih i kontradiktornih…

marko tolja i dijete

Dohrana bebe: Vaše najdraže ulazi u novu fazu života: vrijeme je za nove okuse!

Prvih je nekoliko mjeseci djetetova života, dok je bilo samo na mlijeku, iza vas. Vrijeme…