juha od mrkve odlična kao pomoc kod proljeva

Kućni lijekovi za pomoć bebama i djeci kod proljeva 

Kod proljeva treba prije svega respektirati činjenicu da organizam brzo gubi tekućine i elektrolite. Zato je najvažnije nadoknaditi ih i s nadoknadom započeti odmah. Kod beba i kod djece postupak nadoknade pomalo će se razlikovati, ali u osnovi je cilj jednak – hidracija.

Koji kućni lijekovi pomažu bebama?

Ako dojite, trebate nastaviti s dojenjem i između podoja pokušati dati bebi razrijeđeni čaj na žličicu. Ako beba jede adaptirano mlijeko na bočicu, zamijenite mlijeko sljedećih šest do osam sati blagim čajem od komorača ili kamilice. Prstohvat soli i čajna žličica voćnog šećera osigurat će bebi elektrolite i hranjive tvari.

Koji kućni lijekovi pomažu starijoj djeci?

Kao i malih beba i starija djeca trebaju u slučaju proljeva puno piti. U sljedećih šest do osam sati treba se suzdržati od čvrste hrane i ponuditi djetetu tekućine: voda, čaj (komorač, kamilica ili blagi crni čaj pomiješan s dvije žlice šećera i prstohvatom soli), jaka juha (domaća bi bila savršena, ali može iz vrećice).

nadoknada tekucine kod proljeva

Juha od mrkve odlična u borbi protiv proljeva

Ovo je još jedan kućni lijek za proljev i vrlo je učinkovit. Ernst Moro, pedijatar u bolnici u Heidelbergu još je 1908. godine htio smanjiti visoku stopu smrtnosti među djecom i bebama koje su umirale od posljedica proljeva. Djeci je dao jednostavnu juhu od mrkve. Kuhao bi pola kilograma mrkve oko sat vremena da mrkva potpuno omekša, zgnječio je i zatim je razrijedio s litrom prokuhane vode. Dodao je 3 grama soli. Važno je da se mrkva kuha dugo jer termalnom obradom nastaje posebna molekula šećera koja oblaže crijeva i sprječava pripijanje crijevnih parazita ili bakterija. Ernst Moro je uvođenjem te juhe značajno smanjio stopu smrtnosti zbog proljeva, a juha se i danas koristi i kod ljudi i životinja kao dobar kućni lijek za proljev.

Kruta hrana nakon proljeva

Kad prođe šest sati ‘bez hrane’ možete polako ponuditi djetetu krutu hranu, ali trebate još uvijek izbjegavati masnoće jer one potiču probavu, a time i proljev. To može biti naribana jabuka s korom jer pektin veže tekućinu, zobena kaša ili sluz od riže koju treba pomiješati s vodom, zgnječena banana, prepečenac.

Mit o štapićima i koli

Desetljećima postoje glasine da u slučaju proljeva treba jesti štapiće i piti kolu. To je rasprostranjeni mit. Kola sadrži mnogo šećera koji potiče probavu, a to ne želite u slučaju proljeva. Nitrati i kalij, koje tijelo očajnički treba nakon proljeva, također nema u slanim štapićima.

Higijena je važna

Kod proljeva je pranje ruku jedna od osnovnih mjera zaštite kojom se može spriječiti prijenos patogena te zaraza čitave obitelji. Također, nabrojene kućne lijekove ne treba promatrati kao jedinu pomoć posebice ako se u proljevu pojavi krv ili dijete dobije visoku temperaturu. U tom slučaju posavjetujte se s pedijatrom jer tada domaći lijekovi nažalost nisu dovoljni i potrebna su jača sredstva.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Zvati hitnu ili pomoći djetetu sami?

NIje baš svaka bolest i ozljeda povod da…

Kako pomoći djetetu kod povraćanja i proljeva?

Glavni uzročnik proljeva kod djece je crijevna infekcija…

Povraćanje i proljev

Poštovanje, imam dijete od godinu i tri mjeseca.…

Beba odbija mlijeko

Moj sinčić od četiri mjeseca je počeo u…

Pročitajte i:

mama nosi dijete koje ima grčeve

Kako pomoći bebi koja pati od grčeva?

Koji je prvi znak da beba ima grčeve; kada oni počinju, a kad možete očekivati…

antonija mišura sandrić s kćeri tarom

Slavlje u obitelji najljepše hrvatske sportašice! Čestitke stižu sa svih strana!

Košarkašica Antonija Mišura Sandrić nije mogla skriti sreću i zadovoljstvo!

beba koja je tek počela samostalno sjediti

Kada beba može početi sjediti?

Odgovor na pitanje kad beba može početi sjediti ovisi o svakom djetetu pojedinačno. No općenito…

bpja bebine stolice

Što nam govori boja i izgled bebine stolice te što ako beba ima zavor?

"Iznenađenje" u peleni za mnoge roditelje, posebice one nove, zna biti razlog za brigu!