dojenje u tandemu

Dojenje u tandemu – novorođenče i starije dijete na prsima

Ako se majka odluči dojiti tijekom trudnoće, vjerojatno će poželjeti nastaviti dojiti oba djeteta nakon što rodi. Takvo se dojenje popularno naziva dojenje u tandemu i može biti prekrasno, ali i izrazito stresno iskustvo za majku. Važno je postupati onako kako osjećate.

Presudnu ulogu u odluci hoćete li dojiti i novorođenče i starije dijete ima majčino shvaćanje i organizacija podoja. Želi li nastaviti dojiti oba djeteta, za to nema nikakvih zapreka, jedino je važno manjem djetetu osigurati prednost. U tom se smislu tandemsko dojenje razlikuje od dojenja blizanaca jer jedno dijete (ono manje) ipak treba više zaštite iz mlijeka od starijega.

Ima li majka dovoljno mlijeka za dvoje djece?
Proizvodnja mlijeka slijedi zakon ponude i potražnje. Zato u načelu ne treba biti zabrinut jer većina majki koje doje u tandemu ima dovoljno mlijeka za dojenje oba djeteta. Ipak, kolostrum, prvo mlijeko nakon porođaja, važno je za novorođenče jer je prepuno zaštitnih tvari.
Novorođenče bi tada trebalo imati prednost pa je najbolje da prvo obje dojke ponudite njemu, a kad ono posiše koliko mu treba, podojite i starije dijete.

Želite li biti sigurni da mlađe dijete ima dovoljno mlijeka, pratite broj mokrih pelena. Vaša bi beba trebala imati 6-8 mokrih pelena i dvije ili više stolica tijekom 24 sata. Nakon šest tjedana bebina stolica može biti i manje učestala, što je sasvim normalno. I starije bi dijete prvih tjedana moglo imati češće i mekše stolice ako siše kolostrum u manjim količinama. Stolica će se normalizirati čim se pojavi zrelo mlijeko.

Starije dijete može majci pomoći u dojenju bebe. Stavi li ga prvog na prsa, sisanjem može potaknuti refleks otpuštanja mlijeka te pripremiti prsa za maleno dijete. To je osobito korisno kod onih novorođenih beba koje su slabe, neaktivno sišu ili su bolesne. Osim toga, starije dijete može pomoći olakšati prepunjenost dojki ili zastoj mlijeka dok beba još nije naučila uspješno sisati. Tandemsko dojenje ima mnogo prednosti, samo je važno organizirati dojenje oba djeteta tako da majka isproba varijante te pobijedi dileme i promjene raspoloženja koje bi je mogle snaći u želji da i mlađem i starijem djetetu osigura svoje mlijeko.

Foto: Thinsktock

Tagovi:

Vezano uz temu

dojenje blizanaca

Dojenje blizanaca nije nemoguća misija

Dojenje blizanaca ne mora biti nemoguća misija. Vaše…

dojenje

Dojenje u tandemu - psihički izazov za majku

Svaka majka prema dojenju u tandemu ima određeno…

dojenje u tandemu

Prednosti tandemskog dojenja

Jedna od prednosti dojenja u tandemu jest ta…

Pročitajte i:

Novorođenče

Majka Priroda se pobrinula: Za što su sve sposobne bebe čim se rode?

Doista smo čudesno svoreni, zar ne? Da bi čovjek kao vrsta opstao na Zemlji, evolucijski…

mam i beba u igri

Sa svojom bebom možete se povezati i tijekom njezinog prvog mjeseca života!

Kao i mnogi roditelji-početnici (oni koji su dobili svoje prvo dijete), vjerojatno ste već pročitali…

Dojenje može postati pravi užitak

Iskustvo majke: "Dojenje mi je bilo veći izazov od poroda, a na kraju sam dojila četiri godine!"

Svaka majka svome novorođenom djetetu želi osigurati najbolje. Tijekom trudnoće proučavamo načine poroda, bavimo se…

bebin plač

Zašto moja beba stalno plače?

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…