dojenje

Dojenje u tandemu – psihički izazov za majku

Svaka majka prema dojenju u tandemu ima određeno stajalište. Neke o njemu razmišljaju pozitivno, druge sasvim suprotno. Osjećaji nisu različiti samo među majkama, nego se i kod jedne majke mijenjaju iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec. Promjene raspoloženja, stavova te pojava zabrinutosti nisu neobične. To je normalno, no uvijek treba zadržati zdrav razum i promotriti znakove napredovanja manjeg djeteta koje u cijeloj priči ipak ima određenu prednost.

Normalno je da se mnoge majke odlučuju dojiti starije dijete tijekom trudnoće kako bi i nadalje zadovoljavale potrebe svojega starijeg djeteta. Osjećaju i veću povezanost sa starijim djetetom u usporedbi s nerođenim djetetom koje je još "stranac", što dodatno učvršćuje želju da se dojenje nastavi.

No nakon rođenja mlađeg djeteta osjećaji se nerijetko promijene, i to vrlo dramatično. Majka se potpuno posvećuje malom djetetu. Starije dijete odjednom je tako veliko i samostalno da majka može reagirati vrlo osjetljivo, čak i agresivno kad starije dijete traži prsa. Ta promjena osjećaja ne pogađa svaku majku, no ako se to dogodi, majka će možda zbog toga osjetiti i grižnju savjesti. Prvo se zbog potreba starijeg djeteta odlučila za tandemsko dojenje, a sad se ljuti kad ono zatraži prsa. Ti su osjećaji normalni. Oni su oprečni i zbunjujući jer majka istodobno želi zaštititi starije dijete, a ljuta je što ono želi ostvariti tu zaštitu. Takav osjećaj normalan je i čest kad u obitelj stigne novo dijete, pa čak i kad je starije dijete veće i odavno je prestalo sisati.

U prvim tjednima nakon djetetova rođenja moguće su velike promjene raspoloženja i, kao i promjene hormona, sastavni su dio reorganiziranja i prilagodbe obitelji na novi život, odnosno rođenje bebe. I te će promjene raspoloženja proći.

Neke su majke uznemirene i nervozne kad doje u tandemu. Nekim majkama smeta različit ritam i stil sisanja starijeg djeteta. Ljuti li se majka na starije dijete, možda će joj pomoći saznanje da takve osjećaje imaju mnoge majke. Može pomoći promjena položaja dojenja, ograničavanje vremena podoja starijeg djeteta ili odvraćanje pozornosti starijeg djeteta finim zalogajčićima ili napitcima.

Još se jedan loš osjećaj može pojaviti prvih mjeseci nakon dolaska nove bebe. Često nakon cijelog dana nošenja ili dojenja djece, majka jednostavno više ne želi nikakav kontakt ni dodir bilo s djecom bilo sa suprugom. Djeca je trebaju, njezin je suprug treba, dok ona ima potrebu da njezino tijelo barem nakratko bude samo njezino. U takvoj situaciji treba odvojiti malo vremena za sebe. Kratka šetnja, kupka ili san često mogu učiniti čuda.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

dojenje blizanaca

Dojenje blizanaca nije nemoguća misija

Dojenje blizanaca ne mora biti nemoguća misija. Vaše…

dojenje u tandemu

Prednosti tandemskog dojenja

Jedna od prednosti dojenja u tandemu jest ta…

dojenje u tandemu

Dojenje u tandemu - novorođenče i starije dijete na prsima

Ako se majka odluči dojiti tijekom trudnoće, vjerojatno…

Pročitajte i:

Novorođenče

Majka Priroda se pobrinula: Za što su sve sposobne bebe čim se rode?

Doista smo čudesno svoreni, zar ne? Da bi čovjek kao vrsta opstao na Zemlji, evolucijski…

mam i beba u igri

Sa svojom bebom možete se povezati i tijekom njezinog prvog mjeseca života!

Kao i mnogi roditelji-početnici (oni koji su dobili svoje prvo dijete), vjerojatno ste već pročitali…

Dojenje može postati pravi užitak

Iskustvo majke: "Dojenje mi je bilo veći izazov od poroda, a na kraju sam dojila četiri godine!"

Svaka majka svome novorođenom djetetu želi osigurati najbolje. Tijekom trudnoće proučavamo načine poroda, bavimo se…

bebin plač

Zašto moja beba stalno plače?

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…