Kako izbjeći stereotipe

Bez obzira na to mislite li da su za sve zaslužni geni ili ste uvjereni da se sve oblikuje odgojem, kao roditelji djevojčica morate se potruditi da biste nadvladali neke negativne stereotipe koje društvo ima. To znači poticati djevojčice da riskiraju, emocionalno i mentalno.

Rani početak

Lomljenje obrazaca mora, slažu se stručnjaci, početi u ranoj dobi – primjerice, tako što ćete djevojčicu poticati da se igra kockama jednako kao i lutkama. Time im pomažete izgraditi svijest o prostoru, a to pak potiče njihovu sposobnost apstraktnog razmišljanja. Djevojčice također treba poticati da se izbore za sebe u sukobima te da nauče jasno izražavati svoje osjećaje.

Fizički rizici

Djevojčice se, prosječno gledano, rjeđe odlučuju na kompetitivne igre i zadatke. Tu malo roditeljskog poticaja može puno učiniti – pogurnite ih prema nekom sportu. Nemojte se odlučivati samo za iskušane "ženske" sportove, kao što su ples, ritmika, atletika… Dajte im bicikl, pokažite im da su njihova tijela napravljena i za penjanje i za skakanje. Takve stvari jačaju samopouzdanje i pomažu u odlučivanju.

Razvoj osobnih stavova

Osim preuzimanja fizičkih rizika, jednako je važno preuzimati i mentalne te emocionalne rizike. Potaknite svoje djevojčice da se izbore za sebe te da razviju vlastiti sustav vrijednosti. Kako djevojčice budu rasle, manje će vjerojatno potpadati pod utjecaj medija. Pomozite im i da iskoriste svoje prirodne sposobnosti suosjećanja i analitičkog razmišljanja.

Preporučujemo

Pročitajte i:

Isprobajte odličan trik uz koji možete čitati djetetove misli

Ako se do sada niste previše bavili mađioničarstvom, ovaj trik uz pomoć kojeg možete 'čitati'…

kako se spasiti kad te netko potapa

Naučite dijete kako se osloboditi neplivača koji i sebe i njega potapa!

Čak i ako ste se pobrinuli da vaše dijete nauči plivati i da pliva bez…

kako reagirati kad dijete nesto ukrade

Što napraviti kad dijete uhvatite u krađi?

Svi mi imamo neku priču o krađi u djetinjstvu. Čokoladica u trgovini, jabuka iz susjedovog…

Razgovarajte s tinejdžerima o seksualnosti

Pubertet je razdoblje odrastanja i formiranja identiteta, prvih ljubavi i romantičnih veza („hodanja“) te pojačanog…