Kako izbjeći stereotipe

Bez obzira na to mislite li da su za sve zaslužni geni ili ste uvjereni da se sve oblikuje odgojem, kao roditelji djevojčica morate se potruditi da biste nadvladali neke negativne stereotipe koje društvo ima. To znači poticati djevojčice da riskiraju, emocionalno i mentalno.

Rani početak

Lomljenje obrazaca mora, slažu se stručnjaci, početi u ranoj dobi – primjerice, tako što ćete djevojčicu poticati da se igra kockama jednako kao i lutkama. Time im pomažete izgraditi svijest o prostoru, a to pak potiče njihovu sposobnost apstraktnog razmišljanja. Djevojčice također treba poticati da se izbore za sebe u sukobima te da nauče jasno izražavati svoje osjećaje.

Fizički rizici

Djevojčice se, prosječno gledano, rjeđe odlučuju na kompetitivne igre i zadatke. Tu malo roditeljskog poticaja može puno učiniti – pogurnite ih prema nekom sportu. Nemojte se odlučivati samo za iskušane "ženske" sportove, kao što su ples, ritmika, atletika… Dajte im bicikl, pokažite im da su njihova tijela napravljena i za penjanje i za skakanje. Takve stvari jačaju samopouzdanje i pomažu u odlučivanju.

Razvoj osobnih stavova

Osim preuzimanja fizičkih rizika, jednako je važno preuzimati i mentalne te emocionalne rizike. Potaknite svoje djevojčice da se izbore za sebe te da razviju vlastiti sustav vrijednosti. Kako djevojčice budu rasle, manje će vjerojatno potpadati pod utjecaj medija. Pomozite im i da iskoriste svoje prirodne sposobnosti suosjećanja i analitičkog razmišljanja.

Preporučujemo

Pročitajte i:

U ovoj španjolskoj školi dječaci uče i kuhati, glačati i prati

Španjolska škola Montecastelo promovira ravnopravnost spolova tako što dječacima pruža satove kućanskih poslova i životnih…

7 koraka za odabir idealne školske torbe

Za one roditelje koji se već sad pripremaju nabaviti škosku torbu za svoje đake, evo…

Apel policajca: Što trebate naučiti djecu kad sjednu na bicikle?

Bicikl je osnovno sredstvo kretanja čim djeca nauče vrtjeti pedale. No, koliko su zaista sigurna…

Prirodnim metodama do bolje koncentracije kod djece i uspjeha

Uz kvalificirani tim stručnjaka i terapeuta, educiranih u područjima Kineske tradicionalne medicine i Energetske medicine…