Clafoutis s gljivama i jajima

Clafoutis se inače može raditi i u slatkim kombinacijama no za ručak je ipak prikladnija ovakva slana kombinacija. Ja nisam bila oduševljena samo okusom već i jednostavnošću i brzinom pripreme ovog jela – malo se poprže gljive, sve se pomiješa u zdjeli s jajima i spremno je za pećnicu. Radi se o nekoj vrsti nabujka i većinu sastojaka svi već imate kod kuće, a ako nešto nemate, improvizirajte i napravite neku novu kombinaciju jer se od povrća stvarno svašta može kombinirati – nešto sigurno uvijek imate u hladnjaku. Možete dodati i rajčicu, tikvice, mrkvu, feta sir, češnjak, luk, ma sve što god bi vam moglo odgovarati.

Dakle, ako nemate vremena za kuhanje nekog kompliciranijeg jela i u potrazi ste za brzim i ukusnim receptima, preporučam da isprobate ovo već sutra za ručak. Danas se družimo s Rudolphom van Veenom jer je ovo recept iz jedne od njegovih emisija, uz koju sitnu preinaku. Pogledajte recept u nastavku, nadam se da će vam se svidjeti.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 velika žlica glatkog brašna
  • 2,5 dcl vrhnja za kuhanje
  • 75 g naribanog sira
  • sol
  • papar
  • bijeli i smeđi šampinjoni
  • maslinovo ulje
  • bosiljak
  • origano

Priprema:

Šampinjone nasjeckajte na malo deblje komade i kratko ih popržite u tavici na malo maslinovog ulja.

Kombinirajte bijele i smeđe šampinjone, no bez problema možete koristiti i samo jednu vrstu šampinjona ili šampinjone čak zamijeniti vrganjima ili nekim drugim gljivama.
Šampinjonima koje pržite dodajte bosiljak i origano, a prema želji i neki drugi začin.

Pripremite smjesu kojoj ćete dodati šampinjone.
U posudu stavite jaja (izmutite ih vilicom ili pjenjačom) pa dodajte brašno, vrhnje za kuhanje i naribani sir.
Sve skupa izmješajte i na kraju dodajte začine: sol i papar.
U smjesu od jaja dodajte popržene šampinjone i promiješajte.

Pećnicu zagrijte na 200°C.
Ja sam za pečenje koristila malo veći pravokutni, keramički pekač, a vi se možete poslužiti i vatrostalnom zdjelom.

Dno pekača premažite s malo maslinovog ulja (stavite sasvim malo ulja, tek toliko da se jelo ne primi za dno kod pečenja).

U pekač ulijte pripremljenu smjesu od jaja i gljiva.
Nemojte pekač puniti skroz do vrha jer će se clafoutis tokom pečenja dignuti, a nakon vađenja iz pećnice opet malo splasnuti. Koristite li još koje povrće u kombinaciji, poput rajčica ili tikvica, njih možete nekoliko komada rasporediti i po vrhu.

Stavite clafoutis u zagrijanu pećnicu i pecite 25 do 35 minuta (to vrijeme može varirati od pećnice do pećnice).

Napravite salatu po želji ili poslužite zimnicu koju ste pripremili – sve će odgovarati i uz salatu će biti još veći užitak.

 

Preuzeto sa stranice: http://happinessishomemade95.blogspot.com/

Recepte osmislila, pripremila i fotografirala: autorica bloga Happiness is homemade Emina Bistrović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kukuruzni slani kolač

Evo ideje kako uklopiti dosta povrća u kolač,…

Pročitajte i:

Popečci od oslića s umakom od jogurta

Malo drugačija priprema oslića zgodan je način da obogatite domaći jelovnik

Kroketi s prokulicama koje će voljeti i klinci

Nadamo se da će, zahvaljujući ovom zanimljivom receptu, i oni koji ne vole ovo povrće…

Lazanje sa špinatom i lososom

Jedne zanimljive lazanje za one koji žele smanjiti unos mesa ili isprobati nešto drugačije

Integralne špagete bolognese sa seitanom

Tko kaže da špageti bolognese ne mogu biti vegetarijanski? Evo jednog takvog primjera u kojem…