Brzo, ukusno i zdravo jelo za cijelu obitelj



Potrebno je:

1 šalica riže okruglog zrna
400 g repova škampi
1 rajčica
1 luk
korica pola limuna
1-2 režnja češnjaka
vrhnje za kuhanje, 250 ml
1-2 žlice maslaca
maslinovo ulje

Po želji:
1-2 žlice crvene ili crne riže, radi šarenila

1 deci vina (iako alkohol kuhanjem isparava, ovaj dio za malu djecu jednostavno preskočite)
oko 1 litre ribljeg ili povrtnog temeljca za podlijevanje

Kako pripremiti temeljac?
Za povrtni: 2-3 mrkve, pola glavice luka te pušlek (vezicu) peršina kuhajte na srednje jakoj vatri u oko 1-1,5 litre vode. Ovome po želji dodajte i komad ribe, može i smrznute, za varijantu sa škampima. Oni koji žele raditi varijantu sa piletinom neka dodaju kosti koje ostanu nakon odvajanja mesa za rižoto.

Priprema:
1. Pristavite kuhati temeljac od povrća. Rajčicu zarežite 4 puta oko zelenog dijela te ubacite na oko pola minute do minutu u kipuću vodu u kojoj se kuha temeljac/bouillon. Izvadite, ogulite, odstranite sjemenke te nasjeckajte na sitne kockice.
2. Na maslacu lagano zažutite sitno nasjeckanu polovicu češnjaka i repove škampa. Ne zaboravite ih razrezati uzdužno na leđnom dijelu kako bi se što bolje rastvorili tako bili što ukusniji. Stavite kratko na stranu.




Preuzeto sa stranice:kuharicazadjecu.blog.hr



Recepte osmislila, pripremila i fotografirala:


novinarka/fotografkinja Helena Kralj, autorica knjige "Tatina kuharica" i autorica bloga Marina kuharica za velike i male