8 prednosti zajedničkih obroka za obiteljskim stolom

Toliko je prednosti zajedničkog objedovanja za čitavu obitelj da se zaista vrijedi potruditi stvoriti obiteljsku tradiciju. I naravno, za obiteljskim stolom proživimo one nezaboravne obiteljske trenutke koje ne bi mijenjali ni za što na svijetu. Ako trebate razlog koji će vas uvjeriti da je dobro jesti zajedno, čitajte dalje.

Zdravije prehrambene navike djece, ali i odraslih

Zajednički obroci obitelji usko su povezani sa zdravljem djece. Istraživanja su pokazala kako djeca koja jedu s obitelji najmanje tri puta tjedno imaju u prosjeku bolje prehrambene navike i kasnije u životu preferiraju zdraviju hranu.

Normalna težina kod djece

Djeca koja jedu najmanje tri puta tjedno za obiteljskim stolom uz obitelj imaju manje problema s težinom. Istraživanja su pokazala kako su djeca koja su za obiteljskim stolom sjedila 20 minuta najmanje četiri puta tjedno imala manju težinu od djece koja su od stola pobjegla za 10 minuta. Zato ne žurite s obrocima i njegujte dobru atmosferu za stolom.

Više povrća i voća za djecu, ali i odrasle

Navika da zajedno jedete za obiteljskim stolom također povećava količinu povrća i voća koju djeca dnevno pojedu. Teško je izbjeći mamu svaki puta kad ona pripremi povrće za objed, a i vi ćete pred djetetom možda pojesti više povrća jer želite biti dobar primjer. Također se pokazalo da je korisno narezati i čistiti voće za obitelj jer djeca tako pojedu više voća.

Djeca imaju bolju rutinu

Djeca koja imaju zajedničke obroke s obitelji imaju i bolju rutinu tijekom dana, lakše je osigurati da pojedu doručak te da u dan krenu s dovoljno energije. Kad imate rutinu u domu djeca je poštuju bez pogovora makar im se ne dopadao jelovnik.

Govor o zdravlju hrane čini je privlačnijom

Iskoristite vrijeme jela da kažete kako je određena hrana zdrava. Znanje o vrijednosti pojedinih namirnica je korisno jer djeca usvajaju naviku da to konzumiraju i vjeruju u zdravlje te namirnice.

Dobro je za mentalno zdravlje

Zajednički obroci će vas u pojedinim situacijama izludjeti, ali generalno su dobri za mentalno zdravlje članova obitelji, a posebice adolescenata. Istraživanje je pokazalo kako su adolescenti koji redovito jedu s roditeljima za stolom imaju manje emocionalnih problema i problema u ponašanju te veće životno zadovoljstvo.

Manje je stresa

Kad oba partnera sudjeluju u pripremi obroka za obitelj, tad sve prolazi u boljem raspoloženju i s puno manje stresa - svi su zadovoljniji. Dok režete povrće, gricnite malo sirove mrkvice jer će tako i dijete poželjeti gricnuti malo. Kome ne bi proradila želja za mrkvicom kad je netko slasno gricka. Tako činite i s voćem.

Više zabave

Pored svih prednosti za fizičko i psihičko zdravlje, zajedničko objedovanje može biti i puno zabavnije. Da ne govorimo kako smijeh i dobro raspoloženje čini dobro svima. Tijekom večere možete ispričati događaje dana, raspraviti o problemima ili brigama koje vas muče, pričati o događajima u svijetu… svejedno je jer razgovor će vas opustiti i rasteretiti.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Može li edukacija promijeniti prehrambene navike u djece?

Pretilost je bolest koja zahvaća brojnu populaciju diljem…

Pročitajte i:

Djeca mogu jesti zdravo! Za početak - zdrave palačinke

“Zeleni život vege mama”, naziv je najnovije zdrave kuharice i edukativne knjige koju potpisuju Ivana…

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

vegetarijanska sarma

VIDEO: Kako djeca sama kuhaju vegetarijansku sarmu za Božić?

Nema Božića bez sarme. A ova je zaista posebna. Ne samo da je vegetarijanska i…

smrzavanje gljiva

I ove namirnice mogu se zamrzavati...

Iako se trudimo što manje hrane ostavljati iza obroka ili pojesti sve ono čemu ističe…