Je li vaš život na čekanju?

Pričali su mi o momentima prosvjetljenja, ali nikad nisam mislila da će udareni prst na nozi donijeti svetost o važnosti trenutka u moje postojanje.

Sjećam se da je bio prosinac. Padala je jaka kiša. Gledala sam neki film na televiziji i poželjela čaj. Ustala sam po običaju, mehanički krenula prema kuhinji i tako se snažno udarila u nožni prst o rub kauča da sam zajaukala. Boljelo me dobrih pola sata. Zarobljena u svoju bol i maštu koja je već vidjela prst u gipsu, rentgen i višesatno čekanje u bolnici odjednom se trgnem i zanijemim. Pričali su mi o momentima prosvjetljenja, ali nikad nisam mislila da će udareni prst na nozi donijeti svetost o važnosti trenutka u moje postojanje. Osvijestivši dah u kojem jesam i "danas" koje sam u tom trenutku imala – grohotom sam se nasmijala od zbunjenosti i neizrecive sreće. Sebi. Svemiru. Apsurdu jednostavnosti života i našem analiziranju čuda prema očekivanjima.

Imamo danas. Tko će sva ta jučer dokazati i sva naša sutra prokazati.

Tog istog popodneva počela sam spremati za tisak svoju prvu knjigu "Zagrebi sivu".

Ne znam kako vi, ali ja se jasno sjećam tolikih: "Pa gdje ćeš sad"…"hajde, ti si mlada još"…. " sad si stara već za to"…"to tebi više ne priliči, ti si sad majka"….."ima vremena"…." to ćeš kad djeca porastu…"

Kad vremena ponestane…

Sanja je imala 37 godina kad joj je vremena ponestalo. Cijelog života sakupljala je hrabrost za snimiti pjesmu i pustiti glas. Uvjeravali su je da ima vremena. Završi školu prvo, pa faks, pa se udaj, rodi… pa još jednom rodi. Sanja je stavila život na čekanje. Nije sebe dočekala.

Teta Vanja ima 71 godinu i od prošle godine uči svirati klavir. Teško joj je – kaže, zglobovi je ne slušaju kako bi htjela. Ali ona napokon sluša svoje srce kojem silno želi zasvirati, pa dok je ima.

Koliko smo toga stavili na čekanje samo zato što smo roditelji? Samo zato što smo nečija djeca, supruge, nevjeste, sestre? Koliko smo puta pristali biti oslonci dok ni sebe nismo imali sastavljene u smislenu masu osobne cjelovitosti? Kad smo odlučili staviti snove na čekanje? Kad smo se prestali tražiti?

Život juri, sat vremena iz djetinjstva ne traje isto u odrasloj dobi. Kazaljke prkosno vrte naučeni krug. Opet i opet. Obaveza je mnogo i kao da se na trenutke kugla zemaljska okreće toliko brzo da nam korak ubrza i same nas iz sebe izbaci.

Ali znamo mi bolje od toga, zar ne?

Znamo što nam sva čula razbudi i u kojim točno sudarima mikrotrenutaka, naoko slučajnih, čujemo vlastitu dušu da zapjeva.

Glazba, film, kostimi, pjesme… pisma, bilježnice, poezija, ples… kiparstvo, slikarstvo, priče za djecu, proza do suza… grnčarija, kuhanje, dizajn… puštanje zmaja na vjetru, planinarenje… toliko je toga u najobičnije danas stalo. Ako danas odabereš krenuti barem korak bliže sebi.

Ako ne sada, kada?

Imamo danas. Tko će sva ta jučer dokazati i sva naša sutra prokazati.

 

Tekst: Nataša Jukić, asistent u nastavi djeci s poteškoćama; praktičar NLP-a, autorica knjige “Zagrebi sivu” i slikovnice “Krijesnica koja se zove baš kao ti”
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Pronađi svoj IKIGAI

Vrijeme u kojem dišemo često nam nije ispunjeno…

Lovestock Festival - Kaštela grad ljubavi

Od 13. do 16. lipnja Kaštelansko kazalište predstavlja…

Noćni pjev - slikovnica za svako dijete koje razvija samostalnost

Vrijeme je čovjeku mjera za mnoge stvari. No…

Proljeće koje se čita s užitkom!

„Katkad je živjeti bolno, ali uvijek imaš zašto…

Pročitajte i:

Želite li znati istinu, pitajte dijete. Slažete li se s istraživanjem?

Tko bi rekao da mališani mogu točnije opisati neki događaj od odraslih?

VIDEO: Unuci kušaju omiljenu hranu svojih baka i djedova

Generacije naših baka i prabaka često su bile sretne kad su imale što pojesti. Koja…

Najbajkovitija utrka u Hrvatskoj za male i velike

Ne propustite najbajkovitiju utrka Hrvatske trkačke scene, šesti po redu Ogulin Trail, a ujedno i…

dijete je progutalo lego kockicu

Hrabri liječnici progutali lego kockice radi korisnog eksperimenta

Britanski i australski pedijatri su se podvrgli zanimljivom eksperimentu. Progutali su lego kockice kako bi…