ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a pod posebnim su rizikom i žene s određenim kroničnim bolestima

Prošli su mjeseci otkad je otkriven prvi slučaj novog koronavirusa u Kini, no centri za kontrolu i prevenciju bolesti jasno su objavili da još uvijek nema mnogo znanstvenih istraživanja o utjecaju COVID-19 bolesti, uzrokovane koronavirusom, na trudnoću. Iako statistički podaci o broju oboljelih trudnica i djece, idu u prilog tim skupinama, nitko ne može sa sigurnošću potvrditi može li se koronavirus prenijeti s majke na dijete (tijekom poroda ili putem dojenja), kao ni hoće li trudnica imati ozbiljne simptome ako se zarazi.
“Čini se da ne vidimo prijenos na plod, što je sjajno”, rekla je za HuffPost dr. Mary Jane Minkin s Klinike za ginekologiju i porodništvo s Yale University-a.

To znači da, ako trudnica dobije COVID-19, do sada dostupni dokazi upućuju na to da je malo vjerojatno da bi virus prenijeli na dijete tijekom trudnoće ili porođaja. Slično tome, ne postoje dokazi da virus ulazi u majčino mlijeko.

Trudnoća može dovesti do nekih prilično velikih promjena imunološkog sustava, što može imati veći rizika od ozbiljnijih ishoda ako se zarazite nekim respiratornim virusima, poput gripe ili, u ovom slučaju, koronavirusa. To je glavni razlog zašto se trudnicama preporučuje cijepljenje protiv gripe. A upravo su te promjene imuniteta su razlog zašto je Američki fakultet opstetričara i ginekologa rekao da se trudnice trebaju smatrati rizičnom populacijom kada je COVID-19 u pitanju. Dakle, ako u ovom trenutku planirate trudnoću, bilo bi preporučljivo da imate snažan imunitet, tj. nemate neke zdravstvene probleme koji bi mogli poremetiti imunosni sustav.

Prije trudnoće preporučuje se, barem mjesec dana prije ili više, uzimati 400 mikrograma folne kiseline. No postoje određene skupine koje trenutno NE treba pokušati začeti. Primjerice, Američko udruženje za reproduktivnu medicinu zatražilo je trenutno obustavu većine tretmana, uključujući i in vitro oplodnju. Također su pozvali liječnike da “ozbiljno razmotre” otkazivanje svih prijenosa embrija.

Žene koje imaju problema sa srcem i plućima, ne bi u ovom trenutku trebale pokušavati zatrudnjeti, no - naravno - to je prije svega individualna odluka i stvar dogovora pacijentice sa specijalistom, jer svaki je slučaj različit.

I mentalno zdravlje u ovom trenutku može biti razlog za odgađanje majčinstva. Žene koje teško podnose situaciju, teže će se nositi s “burom hormona" koja se događa u trudnoći. Čak ni najbolji epidemiolozi ne mogu predvidjeti što će se u svijetu događati s koronavirusom u narednih devet mjeseci. Svi se nadaju da će cjepivo biti dostupno. Trudnoća, porod i razdoblje nakon porođaja nevjerojatna su iskustva i bilo bi idealno provesti ih emocionalno i fizički u najboljem stanju. Sve su to stvari koje treba imati na umu dok razmišljate o trudnoći. Ipak, ne treba zaboraviti ni to kako je novi život, ustvari, nova nada, razlog zbog kojeg se više borimo, pronalazimo mentalnu i fizičku snagu za koju smo mislili da ne postoji te, u konačnici, ono što životu daje novi smisao.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

obitelj u samoizolaciji zbog koronavirusa

Skraćuje se samoizolacija, a ministar obrazovanja progovorio o zatvaranju škola

"Škole nisu žarišta, puno je veći problem druženje…

cijepljenje

Ugledna znanstvenica o cjepivu protiv koronavirusa! Ima i dobru i lošu vijest za roditelje!

Poznata indijska pedijatrica i glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene…

Pročitajte i:

par sretan zbog trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Ovi znakovi, i prije testa za trudnoću, mogu nagovijestiti lijepe vijesti

Paris Hilton

Bogatašica spremna za ulogu majke! Odlučila zamrznuti jajne stanice

Sve se više žena, među kojima je i Paris Hilton, odlučuje na ovaj način pohrane…

žena koja ne može zatrudnjeti zbog sindroma hiperstimulacije jajnika

Što morate znati o sindromu hiperstimulacije jajnika?

Žene koje ne mogu ostvariti željenu trudnoću uzimaju lijekove za stimulaciju jajnika, no oni ponekad…

nepoldnost je sve veći problem parova današnjice

Nije samo biološka dob kriva za neplodnost! Evo koje biste svakodnevne navike trebali promijeniti!

Pušenje, pretilost, izlaganje testisa visokoj temperaturi, unos pesticida i hormona hranom i, dakako, stres u…