Upozorenje stručnjaka: Ako ne rodite do 30. godine, riskirate da ostanete bez djece

Geeta Nargund, jedna od vodećih britanskih stručnjaka za liječenje neplodnosti objavila je upozorenje ženama: Ako ne rodite do 30. godine, riskirate da ostanete bez djece

U pismu "upozorenja" koje je uputila britanskoj državnoj tajnici za obrazovanje Nicky Morgan, Geeta Nargund je poručila da tinejdžere treba učiti o opasnostima odlaganja roditeljstva, koje dovodi do ogromnih troškova za postupke umjetne oplodnje.

Profesorica Nargund opisala je agoniju koju sve više žena proživljava zbog nemogućnosti da dobiju dijete, kao glavni razlog da se predavanja o plodnosti uvedu u obrazovanje.

"Previše puta sam vidjela šok i agoniju na licima žena koje shvate da su zakasnile sa zasnivanjem obitelji. Većina njih se zaprepasti kad to shvati, i obuzme ih veliko kajanje."

Obično je prvo što kažu "Zašto me nitko nije na to upozorio?"

"Informiranost je najvažnija, bez nje ljudi ne mogu imati kontrolu nad svojim životom, a ona se jedino postiže kroz obrazovanje", kaže ona. Poslije tridesete godine plodnost žene drastično opada, pa je važno da žena koja želi imati djecu, počne raditi na svom majčinstvu pijre toga.

Pravovremeno otkrivanje problema

"Mnoge žene misle da mogu tek tako odložiti majčinstvo, podvrći se umjetnoj oplodnji i tako riješiti stvar" kaže 53-godišnja Lesley Pyne, koja je prošla kroz istu agoniju neuspješno pokušavajući dobiti dijete, nakon što je s 35 godina odlučila da je vrijeme da zatrudni. Prošla je kroz šest pokušaja umjetne oplodnje, da bi na kraju odustala. "Da sam znala, ranije bih počela misliti o tome" kaže ona. Sada je posvećena pomaganju drugim ženama koje se bore s neplodnošću. "Kada žene na vrijeme uvide da imaju probleme, liječnici imaju vremena da otkriju uzroke i učine nešto prije nego što je prekasno," objašnjava ona.

Da bi zatrudnjele, mnogim ženama potrebne su hormonske terapije ili operacije kao i višestruki pokušaji umjetne oplodnje. Kada se problem uoči tek s 35 godina, liječnici su na nesigurnom terenu, kaže profesor Allan Pacey, predsjednik Britanskog udruženja za probleme plodnosti. I on smatra da djeca još u osnovnoj školi trebaju učiti o ovom problemu.

Što su žene starije, to su postupci složeniji i skuplji, i s istim budžetom možemo postići manje trudnoća, dodaje profesorica Nargund. U prosjeku, na četiri umjetne oplodnje dolazi jedno uspješno rođenje djeteta, a za starije žene - tek svaki osmi postupak je uspješan. Kvaliteta i brojnost jajnih stanica su glavni problem u kasnijoj dobi, kao i lošija prokrvljenost reproduktivnih organa. Također, mnoge žene nisu svjesne u kojoj mjeri pušenje, alkohol, droge ili prekomjerna debljina smanjuju izglede za trudnoću.

"Kada je plodnost u pitanju, i obrazovane žene su prilično neobrazovane", zaključuje ona.

Izvor: Daily Mail

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Nikad kraja iznenađenjima! Jennifer je donijela odluku o bebi

Glumica Jennifer Aniston ipak želi roditi dijete Bradu…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica…

Jessica Alba između dojenja i pucanja

Američka glumica i trostruka mama Jessica Alba iskreno…

Amanda Seyfried

Amanda Seyfried: 'Želim svojoj djevojčici biti uzor i inspiracija i želim još jedno dijete!'

Američka glumica, 33-godišnja Amanda Seyfried, mnogima najpoznatija po…

Pročitajte i:

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS), simptomi i prevencija

Sindrom hiperstimulacije jajnika ozbiljna je komplikacija u liječenju neplodnosti koja može pogoditi žene koje uzimaju…

Liječenje neplodnosti: važno je znati postaviti prava pitanja

Aktivistice Udruge Roda pripremile su neka pitanja koja možete, ako su primjenjiva na vašu individualnu…