Upozorenje stručnjaka: Ako ne rodite do 30. godine, riskirate da ostanete bez djece

Geeta Nargund, jedna od vodećih britanskih stručnjaka za liječenje neplodnosti objavila je upozorenje ženama: Ako ne rodite do 30. godine, riskirate da ostanete bez djece

U pismu "upozorenja" koje je uputila britanskoj državnoj tajnici za obrazovanje Nicky Morgan, Geeta Nargund je poručila da tinejdžere treba učiti o opasnostima odlaganja roditeljstva, koje dovodi do ogromnih troškova za postupke umjetne oplodnje.

Profesorica Nargund opisala je agoniju koju sve više žena proživljava zbog nemogućnosti da dobiju dijete, kao glavni razlog da se predavanja o plodnosti uvedu u obrazovanje.

"Previše puta sam vidjela šok i agoniju na licima žena koje shvate da su zakasnile sa zasnivanjem obitelji. Većina njih se zaprepasti kad to shvati, i obuzme ih veliko kajanje."

Obično je prvo što kažu "Zašto me nitko nije na to upozorio?"

"Informiranost je najvažnija, bez nje ljudi ne mogu imati kontrolu nad svojim životom, a ona se jedino postiže kroz obrazovanje", kaže ona. Poslije tridesete godine plodnost žene drastično opada, pa je važno da žena koja želi imati djecu, počne raditi na svom majčinstvu pijre toga.

Pravovremeno otkrivanje problema

"Mnoge žene misle da mogu tek tako odložiti majčinstvo, podvrći se umjetnoj oplodnji i tako riješiti stvar" kaže 53-godišnja Lesley Pyne, koja je prošla kroz istu agoniju neuspješno pokušavajući dobiti dijete, nakon što je s 35 godina odlučila da je vrijeme da zatrudni. Prošla je kroz šest pokušaja umjetne oplodnje, da bi na kraju odustala. "Da sam znala, ranije bih počela misliti o tome" kaže ona. Sada je posvećena pomaganju drugim ženama koje se bore s neplodnošću. "Kada žene na vrijeme uvide da imaju probleme, liječnici imaju vremena da otkriju uzroke i učine nešto prije nego što je prekasno," objašnjava ona.

Da bi zatrudnjele, mnogim ženama potrebne su hormonske terapije ili operacije kao i višestruki pokušaji umjetne oplodnje. Kada se problem uoči tek s 35 godina, liječnici su na nesigurnom terenu, kaže profesor Allan Pacey, predsjednik Britanskog udruženja za probleme plodnosti. I on smatra da djeca još u osnovnoj školi trebaju učiti o ovom problemu.

Što su žene starije, to su postupci složeniji i skuplji, i s istim budžetom možemo postići manje trudnoća, dodaje profesorica Nargund. U prosjeku, na četiri umjetne oplodnje dolazi jedno uspješno rođenje djeteta, a za starije žene - tek svaki osmi postupak je uspješan. Kvaliteta i brojnost jajnih stanica su glavni problem u kasnijoj dobi, kao i lošija prokrvljenost reproduktivnih organa. Također, mnoge žene nisu svjesne u kojoj mjeri pušenje, alkohol, droge ili prekomjerna debljina smanjuju izglede za trudnoću.

"Kada je plodnost u pitanju, i obrazovane žene su prilično neobrazovane", zaključuje ona.

Izvor: Daily Mail

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

paula sikirić

Poznata influencerica u Petrovoj rodila djevojčicu!

Nakon uredne trudnoće, naša poznata influencerica Paula Sikirić…

anja alavanja

Anja Alavanja, uskoro će postati prava biceps, triceps mama!

Ako se vaša beba jedino umiri kada je…

mama i djeca

Jeste li mamoholičarka? Ovih osam znakova ukazuje na to da trebate više vremena za sebe!

Radoholičari provode većinu svoga vremena posvećeni poslu jer…

Pročitajte i:

par sretan zbog trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Ovi znakovi, i prije testa za trudnoću, mogu nagovijestiti lijepe vijesti

Paris Hilton

Bogatašica spremna za ulogu majke! Odlučila zamrznuti jajne stanice

Sve se više žena, među kojima je i Paris Hilton, odlučuje na ovaj način pohrane…

žena koja ne može zatrudnjeti zbog sindroma hiperstimulacije jajnika

Što morate znati o sindromu hiperstimulacije jajnika?

Žene koje ne mogu ostvariti željenu trudnoću uzimaju lijekove za stimulaciju jajnika, no oni ponekad…

nepoldnost je sve veći problem parova današnjice

Nije samo biološka dob kriva za neplodnost! Evo koje biste svakodnevne navike trebali promijeniti!

Pušenje, pretilost, izlaganje testisa visokoj temperaturi, unos pesticida i hormona hranom i, dakako, stres u…