plodnost muškarca

Umjerena poročnost ne šteti plodnosti muškarca

Iznenađujući rezultati nove studije kažu da pušenje i alkohol gotovo da ne štete muškoj plodnosti, ali donje rublje da

Dugo se govorilo da je životni stil muškarca taj koji je presudan kod neplodnosti para odnosno neplodnosti kad je uzrok kod muškarca. Studija na Univerzitetu Sheffield i Manchester sada potpuno pobija to uvriježeno mišljenje, donosi Focus.de. Naime, tema ovog istraživanja je bila upravo životni stil muškaraca odnosno koliko određene životne navike utječu na pokretljivost i koncentraciju spermija?

Znanstvenici su u istraživanje uključili 780 muškaraca. Svi su imali problem s brojem i pokretljivošću spermija i svi su bili uključeni u postupak potpomognute oplodnje. Kao kontrolna skupina poslužilo je 1500 muškaraca koji su upravo začeli djecu. Obje skupine su dale sve podatke o svojim životnim navikama i zdravlju. Pitanja su uključivala prije svega ključne životne navike kao što su pušenje, konzumacija alkohola, prehrana, težina, bolesti, posao i zanimanje te navike odijevanja.

Poroci su manje presudni no što smo mislili

Rezultat istraživanja je iznenadio sve znanstvenike. Iz prikupljenih podataka nije se mogla pronaći bitna povezanost između pušenja i slabije kvalitete spermija. Spermiji muškaraca koji nikada u životu nisu pušili, bili su samo neznatno bolji, od onih koji dnevno puše i po 20 cigareta. Također konzumacija alkohola i pretilost su pokazali samo vrlo mali negativni utjecaj na plodnost muškarca. Voditelj ove studije Andrew Povey za BBC je izjavio:“Životni stil doduše utječe na zdravlje muškaraca općenito, ali čini se da ima bitno manji utjecaj na njihovu plodnost, no što se to do sada mislilo.

Živjele bokserice

Kao jedini biser ove studije pokazali su se muškarci koji umjesto uskih gaćica nose komotne bokserice. “Ako ste fan uskog donjeg rublja i slip gaćica, trebali biste bar nekoliko mjeseci prije začeća nositi komotnije bokserice”, zaključio je Andrew Povey. Naime, kod muškaraca koji su imali dobru kvalitetu sperme ustanovilo se da nose bokserice, odnosno komotnije donje rublje.

Naravno, u konačnom zaključku studije stoji da muškarci, usprkos ovim rezultatima studije, trebaju brinuti o svojem zdravlju, paziti na prehranu i težinu. Alkohol i cigarete također valjda držati pod kontrolom i konzumirati ih u razumnim granicama, ako već morate imati te poroke. No, nije potrebno svega toga se odreći, samo zato što želite postati tata. To potvrđuju mnogi manje neporočni tate.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline…

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite…

Teškoće oko začeća druge bebe

Prvu bebu ste lako začeli, ali nikako ne…

7 znakova nadolazeće ovulacije

Većina žena poželi u jednom trenutku postati majkom.…

Pročitajte i:

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS), simptomi i prevencija

Sindrom hiperstimulacije jajnika ozbiljna je komplikacija u liječenju neplodnosti koja može pogoditi žene koje uzimaju…